Μια elegant συνταγή από τον Γιάννη Λουκάκο: Σολομός μαριναρισμένος σε στυλ gravlax με ούζο, μάραθο, παντζάρι και μάνγκο

Μια συνταγή για τους λάτρεις του καλού φαγητού

 

Για το σολομό μαριναρισμένο

  • 1.5 κιλό σολομός φιλέτο χωρίς κόκαλα και δέρμα
  • 75 γρ. αλάτι
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. ζάχαρη μαύρη
  • 40 γρ. ούζο
  • 140 γρ. φινόκιο σε λεπτές φέτες
  • 20 γρ. κόλιανδρο, χοντροτριμμένο
  • 20 γρ. μαραθόσπορο, χοντροτριμμένο
  • 10 γρ. λεμόνι σε λεπτές φέτες
  • 10 γρ. λάιμ σε λεπτές φέτες
  • 15 γρ. πιπέρι, χοντροτριμμένο
  • 20 γρ. μάραθο, ψιλοκομμένο

Για τη σάλτσα γιαούρτι-λάιμ

  • 100 γρ. σάλτσα γιαούρτι-κρέμα
  • 7 γρ. χυμός λάιμ
  • ξύσμα από ένα λάιμ

Για το παντζάρι-μάνγκο

  • 100 γρ. παντζάρι σε μικρά καρέ
  • 70 γρ. μάνγκο σε μικρά καρέ
  • 20 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. φινόκιο, ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. ξίδι βαλσάμικο, λευκό
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • μάραθο, ψιλοκομμένο
  • τσάιβς, ψιλοκομμένο

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yannislucacos.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

 

Για το σολομό μαριναρισμένο

  • Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ. Τα
  • οποθετούμε ένα κομμάτι σελοφάν αρκετά μεγάλο ώστε να τυλίξει καλά το σολομό στην επιφάνεια εργασίας.
  • Στρώνουμε τη μισή μαρινάδα στο σελοφάν και τοποθετούμε πάνω της το σολομό με τη μεριά που βρισκόταν η πέτσα προς τα κάτω (υπάρχει χαρακτηριστική γκρι γραμμή).
  • Τοποθετούμε την υπόλοιπη μαρινάδα στο σολομό και τυλίγουμε σφιχτά με το σελοφάν.
  • Τοποθετούμε στο ψυγείο για 48 ώρες.
  • Ξετυλίγουμε το σολομό και τον ξεπλένουμε με άφθονο νερό ώστε να φύγουν όλα τα υπολείμματα μαρινάδας.
  • Στεγνώνουμε καλά και τον συντηρούμε κλεισμένο αεροστεγώς στο ψυγείο.
  • Για να σερβίρουμε, κόβουμε σε φέτες πάχους 0,5 εκ. περίπου.

Για τη σάλτσα γιαούρτι-λάιμ

  • Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά.

Για το παντζάρι-μάνγκο

  • Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr