Πρόεδρος του ΕΦΕΤ αποκαλύπτει τα δηλητήρια που περιέχονται στα παγωτά εμπορίου

Δυστυχώς οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν την διαφορά ανάμεσα σε παγωτά και παγωμένα γλυκίσματα ή επιδόρπια παγωτού και που είναι συνήθως τα παγωτά οικογενειακής συσκευασίας και βρίσκονται στα ίδια ράφια με τα παγωτά στα πολυκαταστήματα και αλλού.

Διαβάστε λοιπόν τι περιέχει ενα παγωμένο γλύκισμα ή επιδόρπιο παγωτού:

1. Γάλα αποβουτυρωμένο ανασυσταθέν

Τι καταλαβαίνει ο καταναλωτής; τι είδους ανασύσταση έχει υποστεί το ήδη αποβουτυρωμένο γάλα; γιατί αποβουτυρώνεται αφού όπως βλέπετε παρακάτω προστίθεται λίπος και μάλιστα φυτικό που είναι επιβλαβές για τον οργανισμό; Απλά εννοούν γάλα σκόνη αλλά δεν το λένε.

2. Ζάχαρη (εμπορίου)

3. Σιρόπι γλυκόζης (εμπορίου)

4. Φυτικό λίπος

Τα φυτικά λίπη περιέχουν trans λιπαρά οξέα που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization,WHO) είναι ύποπτα για καρδιαγγειακές παθήσεις κλπ. και αφαίρεσαν το λίπος, δηλαδή το βούτυρο, από το γάλα για να βάλουν το φθηνότερο αλλά και πιο επικίνδυνο φυτικό λίπος.

5. Στερεά ορού γάλακτος

Ο ορός γάλακτος είναι κυρίως νερό.

6.Γαλακτοματοποιητές

Μην σας παρασύρει η ονομασία, δεν έχει καμία σχέση με το γάλα, αποτελούν μονογλυκερίδια- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, φωσφατίδια του αμμωνίου, πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαϊκού οξέος, αλγινικό νάτριο και μία σειρά από άλλες χημικές ουσίες που καμία σχέση δεν έχουν με το γάλα.

7. Σταθεροποιητές

Αυτές συνήθως είναι έλαιο χαρουπιού, καραγενίνη, έλαιο γκουάμ, γάλα αποβουτυρωμένο, αφυδατωμένο, δηλαδή γάλα σκόνη, αρωματικές ύλες κλπ. πού καμία σχέση δεν έχουν με το γάλα.

Η νομοθεσία επιτρέπει ένα σημαντικό μέρος να είναι γάλα σκόνη, που δεν περιέχει ασβέστιο, βιταμίνες αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, όπως το φρέσκο γάλα. Δυστυχώς υπάρχει κενό στην νομοθεσία των παγωτών.

Τα παγωμένα γλυκίσματα που περιέχουν φοινικέλαιο ή έλαιο ινδικής καρύδας που συχνά προστίθεται στα παγωτά, και συνήθως δεν αναγράφεται προκαλούν βλάβες στην υγεία. Τα παγωτά των ζαχαροπλαστείων συνήθως δεν περιέχουν όλα αυτά τα συνθετικά συστατικά.

Τέλος, τα παγωτά πρέπει να είναι καλά συντηρημένα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει σταθερή θερμοκρασία στους -18 βαθμούς Κελσίου και ο καταψύκτης δεν έχει προβλήματα λειτουργίας. Πρέπει να προσέχουμε ότι το παγωτό δεν έχει χαρτί συσκευασίας σχισμένο ή κολλημένο πάνω στο τρόφιμο και δεν έχει παραμορφωμένο σχήμα ή συσκευασία. Επίσης, δεν είναι μαλακό ή με υφή που θυμίζει γιαούρτι ή βούτυρο ή είναι ξινό, δεν εμφανίζει ίζημα ούτε θρυμματίζεται σε μικρά κομμάτια, δεν περιέχει μικροκρυστάλλους, ούτε έχει άλλη περίεργη γεύση ή οσμή.

Είναι γεγονός, ότι στα παγωτά και την σύσταση τους υπάρχει νομοθετικό κενό και η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών. Μέχρι τότε, να εντείνει τους ελέγχους για τα ευαλλοίωτα αυτά προϊόντα. Δυστυχώς οι έλεγχοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Μέχρι τότε ας επιβληθεί στα ράφια των καταστημάτων, να υπάρχει σαφής και διακριτός διαχωρισμός των παγωτών από τα παγωμένα γλυκίσματα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr