Κολοκύθι, ο βασιλιάς του καλοκαιριού - Αφιέρωμα με άπειρες συνταγές & συνδυασμούς για κάθε γούστο

Υπέροχες γεύσεις που θα σας ξετρελάνουν! 

Μυρωδάτα μπουρεκάκια με κολοκύθια και τυρί

Τα σερβίρετε με μια μεγάλη σαλάτα ώς γεύμα ή με ωμά λαχανικά μαζί με μπύρα, ως μεζέ.
Υλικά

6 φύλλα κρούστας
500 γρ. μικρά, τρυφερά κολοκύθια, τριμμένα στον τρίφτη
250 γρ. ανθότυρο, χονδροθρυμματισμένο
250 γρ. φέτα, χονδροθρυμματισμένη
1 μικρό μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια), (ή εναλλακτικά, 1/2 μάτσο άνηθος μαζί με 1/2 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα)
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
1/2κ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
αλάτι
50 ml ελαιόλαδο (για το άλειμμα των φύλλων)
Μερίδες 24 τμχ
Προετοιμασία 30΄    Ψήσιμο περίπου 30΄
ΔιαδικασίαΑλατίζουμε τα κολοκυθάκια και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να στραγγίξουν τα υγρά τους. Τα πιέζουμε καλά με τη ράχη ενός κουταλιού να φύγουν όλα τα υγρά και τα αδειάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα τυριά, τα μυρωδικά, το αυγό, το μοσχοκάρυδο και αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να αναμειχθούν.
 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί, που ιδανικά να τα χωράει άνετα.
 
Σε μια επιφάνεια εργασίας, κόβουμε τα φύλλα σταυρωτά σε 4 κομμάτια το καθένα. Λαδώνουμε κάθε κομμάτι φύλλο ελαφρώς με ένα πινέλο και απλώνουμε στην άκρη του 1 κουτ. σούπας από το μείγμα της γέμισης, γυρίζουμε τα πλάγια του φύλλου προς τα μέσα, για να εγλωβίσουμε τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό σαν φλογέρα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Βάζουμε τα μπουρεκάκια στο ταψί, τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 20 - 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
 
Συνοδεύουμε με Μια σάλτσα της αρεσκείας μας.

 

Κολοκυθάκια γεμιστά με τυριά γκρατινέ

Υλικά
4 μεγαλούτσικα κολοκύθια
500 γρ. ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
100 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας, τριμμένη
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
1 ντομάτα, κομμένη μικρά καρέ
το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου ή άνηθου, ψιλοκομμένα
50 ml γάλα
πιπέρι φρεσκοτριμμένο, αλάτι
 
Μερίδες 4
Προετοιμασία 10΄    Ψήσιμο περίπου 25΄
Διαδικασία Κόβουμε τα κολοκύθια κατά μήκος στη μέση. Με ένα κουτάλι
αφαιρούμε τα σπόρια και λίγη από την ψίχα των κολοκυθιών σχηματίζοντας έτσι μια κοιλότητα στην οποία θα βάλουμε τη γέμιση.
 
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αν η γραβιέρα είναι αλμυρούτσικη, δεν βάζουμε αλάτι. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί όσο γίνεται το μείγμα.
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C. Βάζουμε τα κομμένα κολοκύθια σε ένα λαδωμένο ταψάκι και τα αλατίζουμε ελαφρώς. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα κολοκύθια με το μείγμα και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της γέμισης και να μαλακώσουν κάπως τα κολοκύθια.
 
Συνοδεύουμε με Ρύζι πιλάφι, πατάτες βραστές ή ψωμί και μια σαλάτα της αρεσκείας μας.

Πατήστε εδώ για να δείτε όλο το αφιέρωμα 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr