Good news: Η ΑΣΟΕΕ , το Ελληνικό οικονομικό Πανεπιστήμιο βοηθά το start up των ελληνικών επιχειρήσεων στην Κίνα- Λάδι, προϊόντα SPA, αργυροχρυσοχοΐας, κρασί, μέλι κ.α.
Το Σάββατο και την Κυριακή, 11 και 12 Μαΐου, σε κεντρικό εκθεσιακό χώρο του Πεκίνου, 13 ελληνικές επιχειρήσεις εξέθεσαν τα προϊόντα τους και συναντήθηκαν με πάνω από 50 εκπροσώπους κινεζικών εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων.
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ελληνο-Κινεζικό Πολιτιστικό και Εμπορικό Φεστιβάλ που συνδιοργανώθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και το Πανεπιστήμιο Διεθνών Οικονομικών και Διοίκησης του Πεκίνου (UIBE). Τα δύο Πανεπιστήμια συνεργάζονται από το 2009 και, μεταξύ των άλλων, υποστηρίζουν τη λειτουργία του Ινστιτούτου Κομφούκιος που φιλοξενείται από το ΟΠΑ.
Η μεγάλη πρωτοτυπία και καινοτομία του Φεστιβάλ ήταν η πρόταση του ΟΠΑ να συνδυαστούν οι προγραμματισμένες πολιτιστικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητες με την διοργάνωση, την ίδια περίοδο, Έκθεσης Προώθησης Ελληνικών Προϊόντων. Η πρόταση έγινε ευχαρίστως δεκτή από την κινεζική πλευρά. Έτσι, το Σάββατο και την Κυριακή, 11 και 12 Μαΐου, σε κεντρικό εκθεσιακό χώρο του Πεκίνου, 13 ελληνικές επιχειρήσεις εξέθεσαν τα προϊόντα τους και συναντήθηκαν με πάνω από 50 εκπροσώπους κινεζικών εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων. Οι συμμετέχουσες ελληνικές επιχειρήσεις καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, κυρίως αγροτικής προέλευσης: ελαιόλαδο, κρασί, μέλι, ξύδι, προϊόντα προσωπικής περιποίησης από οργανικά στοιχεία με βάση το ελαιόλαδο, προϊόντα SPA, αλλά και προϊόντα αργυροχοΐας, καθώς και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Τη Δευτέρα, 13 Μαΐου, οι εκπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων συναντήθηκαν στο Δημαρχείο τού Πεκίνου με εκπροσώπους εμπορικών ενώσεων και φορέων με σκοπό την περαιτέρω διερεύνηση εμπορικών συνεργασιών και την προώθηση των ελληνικών προϊόντων μέσω αλυσίδων διανομής.
Η πρωτοβουλία του ΟΠΑ να χρησιμοποιήσει τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που έχει οικοδομήσει με το Πανεπιστήμιο Διεθνών Οικονομικών και Διοίκησης του Πεκίνου με σκοπό να δώσει σε ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα μιας πρώτης πρόσβασης στην τεράστια αγορά της ταχέως αναπτυσσόμενης Κίνας, αντανακλά όχι μόνο τη μεγάλη εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου μας αλλά, ταυτόχρονα, έχει μεγάλη πρακτική και συμβολική σημασία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση της Έκθεσης, παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν, εκτός από τους οικοδεσπότες Πρόεδρο του UIBE και Πρύτανη του ΟΠΑ, ανώτατοι αξιωματούχοι από το Υπουργείο Εμπορίου και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, καθώς και ο Εμπορικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Πεκίνο.
Ταυτόχρονα, οι πολιτιστικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητες του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του UIBE και περιλάμβαναν παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών από το 12μελές συγκρότημα παραδοσιακών χορών του ΟΠΑ, πολιτιστικά δρώμενα (χορούς, τραγούδια και επίδειξη πολεμικών τεχνών) από φοιτητικές ομάδες του UIBE, προβολή βίντεο με ελληνική θεματολογία, καθώς και ομιλίες γενικότερου επιστημονικού ενδιαφέροντος από μέλη ΔΕΠ του ΟΠΑ και του UIBE. Επίσης, σε ειδική συνάντηση διερευνήθηκαν οι δυνατότητες και τέθηκαν τα θεμέλια για περαιτέρω ανάπτυξη των ακαδημαϊκών σχέσεων μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων μέσω της “εξ αποστάσεως εκπαίδευσης” (distance learning). Τέλος, η αποστολή του ΟΠΑ ξεναγήθηκε σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Κίνας.
Τις πολιτιστικές εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο Έλληνας Πρέσβης στο Πεκίνο, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό, ενώ τις παρακολούθησαν ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και δεκάδες μέλη ΔΕΠ και φοιτητές του UIBE.
To Ελληνο-Κινεζικό Φεστιβάλ έτυχε μεγάλης δημοσιότητας από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αποτέλεσε ευκαιρία για την προβολή της χώρας μας και των δυνατοτήτων της.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr