Καρτερός στην Αυγή: Επικίνδυνες οι τρικλοποδιές από θεσμικά πόδια όταν είναι ανάγκη για ουσία & όχι τυπολατρία
Θίχτηκε, μπήκε, επικρίθηκε, καταγγέλθηκε από πολλούς στη Βουλή χθες το θέμα της διαδικασίας. Που αφορά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια της συζήτησης και της ψήφισης της συμφωνίας με τους δανειστές.
Όλη αυτή η διαδικασία υπονομεύει τη δυνατότητα των βουλευτών να εκφραστούν, να μιλήσουν, να επιχειρηματολογήσουν, να διαφωνήσουν, είπαν αρκετοί βουλευτές. Και από την άποψη αυτή φαλκιδεύει τον κυρίαρχο ρόλο της ελληνικής Βουλής.
Μπορεί να έχει κανείς οποιαδήποτε άποψη για το αν η συγκεκριμένη διαδικασία συνιστούσε εκτροπή από την κοινοβουλευτική τάξη ή κινήθηκε στο άκρο της.
Γράφει ο Θανάσης Καρτερός στην avgi.gr
Το σίγουρο είναι, με δεδομένη και τη σημασία των υπό ψήφιση ρυθμίσεων, ότι είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση που η διαδικασία αποτελεί ουσία. Δεν είναι δηλαδή κάποιος τύπος που μπορεί να παραβλέψει κανείς, αλλά πιστοποιεί μια ανωμαλία που πρέπει να γίνει προσπάθεια να θεραπευτεί.
Ώς εδώ καλά, και δύσκολα μπορείς να διαφωνήσεις. Τι να πεις δηλαδή, ότι καλώς όλα γίνονται άρον - άρον; Ότι δεν πρέπει η Βουλή με άνεση χρόνου να συζητάει και να αποφασίζει για τόσο σοβαρά ζητήματα; Ή ότι δεν πρέπει οι βουλευτές να μπορούν να απλώσουν τα επιχειρήματά τους υπέρ ή κατά; Και πρέπει με το πιστόλι -του χρόνου τουλάχιστον- στον κρόταφο να συζητούν και να αποφασίζουν όχι για το αβγό και την κότα, αλλά για το αύριο του τόπου και εκατομμυρίων ανθρώπων;
Φυσικά όχι. Αλλά προσέξτε: Όταν ακούμε -όπως χθες- κάποιον να επιμένει η συζήτηση να πάει όσο πάει και το κατεπείγον να πάει στα αζήτητα, τότε συγγνώμη, αλλά κρύβεται πίσω από το διαδικαστικό του δάκτυλο. Διότι η πρόταση αυτή, ενώ σέβεται -υποτίθεται- απολύτως την τάξη, δεν σέβεται καθόλου την πραγματικότητα. Τους χρόνους, τους οποίους δεν καθορίζει η ευαισθησία οποιουδήποτε, αλλά η ανάγκη, στην οποία πείθονται, ως γνωστόν, και οι Θεοί.
Αν δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη, τότε καλώς επέμεναν επί της διαδικασίας. Αλλά, αν υπήρχε, τότε κοροϊδευόμαστε. Και θα έπρεπε οι αιτιάσεις να είναι τουλάχιστον σε χαμηλότερους -και σε μερικές περιπτώσεις ευπρεπέστερους- τόνους. Διότι αυτή ακριβώς είναι η ουσία: Υπήρχε ή δεν υπήρχε ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η συμφωνία; Τα υπόλοιπα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν σημαντικά, στη συγκεκριμένη μπορούν να εκληφθούν και ως τρικλοποδιές.
Πιο επικίνδυνες μάλιστα όταν προέρχονται από θεσμικά πόδια...
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr