Μπορεί να μη θέλεις να κλάψεις, αλλά να νιώθεις τα δάκρυα να πλησιάζουν - Μάθε να το ελέγχεις
Μπορεί να μη θέλεις να κλάψεις, αλλά να νιώθεις τα δάκρυα να πλησιάζουν. Είναι μόλις πίσω από τα βλέφαρά σου και σε λίγα λεπτά ξέρεις ότι θα γεμίσουν το πρόσωπό σου- όπως και η ταπείνωσή σου.
Αυτό συμβαίνει επειδή, αν και το κλάμα είναι απόλυτα υγιεινό και κάτι που πρέπει να κάνεις συχνά, δε σημαίνει ότι πρέπει να κλαις οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.
Σκέψου για λίγο: Το αφεντικό σου αναφέρει ότι δεν έκανες και την καλύτερη δουλειά. Ή η φίλη σου σε κατηγορεί ότι δεν έχεις χρόνο για αυτήν και δεν της συμπαραστέκεσαι στις δύσκολες στιγμές της.
Αν κλάψεις σε κάποια από αυτές τις περιπτώσεις, τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα πολύ γρήγορα.
Αλλά είναι πιο σημαντικό να καταλάβεις ότι οι πιο δύσκολες συζητήσεις – όσο άβολες και αν είναι – δεν δικαιολογούν τα κλάματά σου, σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Steve Orma, Psy.D., που ειδικεύεται στο άγχος και το στρες.
«Συχνά, το κλάμα μας προέρχεται από αυτό που συχνά αναφέρουμε ως «φέρνω την καταστροφή», δηλαδή ερμηνεύουμε τις καταστάσεις σα να είναι χειρότερες από αυτό που είναι πραγματικά. Αυτό δε σημαίνει ότι κάθε κλάμα αυτομάτως σημαίνει ότι υπερβάλλουμε. Μερικές φορές, όμως, σημαίνει ακριβώς αυτό.
«Οι συναισθηματικές μας αντιδράσεις προέρχονται από τον τρόπο που ερμηνεύουμε τις καταστάσεις, όχι από τα γεγονότα που περιβάλλουν μία κατάσταση», λέει ο Orma.
Πάρε τη συζήτηση με μία φίλη σου, για παράδειγμα. Το κλάμα είναι μια έκφραση της απώλειας, ακόμα κι αν αυτή είναι υποσυνείδητη. Οπότε, όταν ξεσπάς σε κλάματα επειδή η φίλη σου έχει νευριαστεί με σένα, μπορεί να κλαις επειδή ερμηνεύεις αυτό το θυμό σαν μία πιθανότητα να την χάσεις.
Επίσης, το αυξημένο άγχος και οι διακυμάνσεις των ορμονών, μπορούν να οδηγήσουν σε δάκρυα που μοιάζουν αυθόρμητα, σύμφωνα με την Gayani DeSilva, M.D., μία ψυχίατρο στο νοσοκομείο St. Joseph, στην Καλιφόρνια.
Οπότε, πώς μπορείς να συγκρατήσεις τα δάκρυα και να κρατάς ψηλά το κεφάλι κατά τη διάρκεια μίας σοβαρής συζήτησης;
Ο Orma συμβουλεύει να κάνεις μία μικρή συνομιλία προετοιμασίας με τον εαυτό σου, πριν από κάθε μεγάλη συζήτηση: Πάρε μερικές βαθιές ανάσες για να ηρεμήσεις τα νεύρα σου και πες στον εαυτό σου ότι θα παραμείνεις ψύχραιμη. Για παράδειγμα, αν έχεις αγχωθεί επειδή το αφεντικό σου σε κάλεσε στο γραφείο του, υπενθύμισε στον εαυτό σου την καλή δουλειά που έχεις κάνει και την προαγωγή που έχεις πάρει.
«Έπειτα, όταν κάθεσαι για την δύσκολη συζήτηση, εστίασε στα λόγια του συνομιλητή σου και μην εγκλωβίζεσαι στο ίδιο σου το κεφάλι», προτείνει η DeSilva. «Να είσαι προσεκτική και να συμμετέχεις 100% στη συζήτηση. Μην αφήνεις καθόλου το μυαλό σου να ξεχαστεί και να περιπλανιέται σε δικές του σκέψεις».
Αν αρχίζουν να εμφανίζονται φόβοι ή ανησυχίες, άρχισε να κάνεις ερωτήσεις για να τις ανακουφίσεις και βεβαιώσου ότι καταλαβαίνεις τι σου λέει ο συνομιλητής σου(όχι αυτό που φοβάσαι ότι θα ακούσεις) πριν φύγεις από το δωμάτιο.
«Αν επικεντρωθείς στα γεγονότα, οι συναισθηματικές σου αντιδράσεις θα ευθυγραμμιστούν με την πραγματικότητα», λέει η Orma.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr