Είχε σκοτώσει κι άλλον ασθενή ο εμπρηστής που έκαψε ζωντανούς τρεις ακόμη τρόφιμους στο Δαφνί
Την αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Ψυχιατρείο Νίκος Παναγούλης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τριάντα διαφορετικές αναφορές προς τη διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δαφνί», το υπουργείο Υγείας και την Εισαγγελία είχαν συντάξει οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος προειδοποιώντας ότι συγκεκριμένος τρόφιμος είναι πολύ επικίνδυνος, χωρίς να υπάρξει καθοριστική αντίδραση, πριν ο τελευταίος όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία βάλει τη φωτιά που στοίχισε τη ζωή σε τρεις άλλους τροφίμους. Ο ίδιος νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή, φρουρούμενος, στην εντατική του Σωτηρία.
Κατά τον ίδιο, ο διαφαινόμενος ως δράστης του εμπρησμού νοσηλευόταν σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, ώστε να προστατεύονται τόσο οι άλλοι ασθενείς, όσο και ο ίδιος για να μην αυτοτραυματιστεί. Η νοσηλεία του γινόταν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και όπως λέει ο κ. Παναγούλης, οι εργαζόμενοι επανειλημμένα είχαν ζητήσει να μεταφερθεί σε ειδικό χώρο φύλαξης, πρωτίστως για τη δική του προστασία.
Ο συγκεκριμένο ασθενής τον Μάιο του 2015 είχε επιτεθεί σε άλλον ασθενή τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Μάλιστα τότε ο κ. Παναγούλης είχε εκφράσει την ανησυχία του προειδοποιώντας ότι «περιμένουμε το επόμενο θύμα και το μόνο που δεν ξέρουμε είναι αν θα είναι ασθενής ή εργαζόμενος».
Ο συγκεκριμένος ασθενής πάσχει από σχιζοφρένεια και κρατείται στο «Δαφνί» σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα περί ακαταλόγιστου. Το άρθρο ορίζει ότι αν κάποιος, λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών του, απαλλάχθηκε από την ποινή ή τη δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα, για το οποίο ο νόμος απειλεί ποινή ανώτερη από έξι μήνες, το δικαστήριο διατάσσει τη φύλαξή του σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα, εφόσον κρίνει ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.
«Περιμέναμε ότι κάτι θα γινόταν» σημείωσε ο κ. Παναγούλης, επισημαίνοντας ότι «κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να δοθεί λύση στο θέμα», με αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές ασθενών και εργαζομένων. «Η υπο-χρηματοδότηση και υπο-στελέχωση, οδηγούν το Ψυχιατρείο σε κατάρρευση και από την άλλη παρατηρείται αύξηση των περιστατικών που χρειάζονται βοήθεια» καταλήγει ο κ. Παναγούλης.
Τι συνέβη τον Μάιο
Σύμφωνα με το πόρισμα της νεκροψίας που διενήργησε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, ο ένας ασθενής χτύπησε με «θλων-αμβλύ όργανο» τον άλλο ασθενή που νοσηλευονταν στο τμήμα οξέων περιστατικών και υπέκυψε μετά την επίθεση.
Σύμφωνα με το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διέταξε η Διοίκηση του ΨΝΑ, το μόνο όργανο που βρέθηκε στο θάλαμο ήταν ένα κουτάλι στο κομοδίνο του ασθενούς.
Ο ασθενής-θύτης έπασχε από βαρύτατη διαταραχή, μη ανταποκρινόμενη στη θεραπευτική αγωγή. Ενώ νοσηλευόταν καθηλωμένος κατάφερε να λυθεί μόνος του, χωρίς τη βοήθεια συνεργού.
«Όσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, φαίνεται ότι τηρήθηκε το πρωτόκολλο προστατευτικού κλινοστατισμού (καθήλωση με ιμάντες) ενώ η αντίδραση των νοσηλευτών βάρδιας ήταν άμεση», αναφέρεται στην ΕΔΕ.
Σημειώνεται ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου είχε κάνει αίτημα για ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη με σκοπό την βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας στον ασθενή και την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισής του.
Ο ειδικός πραγματογνώμονας, όπως κατέθεσε στην ΕΔΕ, κρίνοντας ότι ο συγκεκριμένος ασθενής θα έπρεπε να νοσηλεύεται σε ειδικές δομές ψυχικής υγείας, οι οποίες όμως δεν υπάρχουν στη χώρα μας, δεν πρότεινε κάποια αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου περιστατικού.
«Συνεπώς, υπό τις παρούσες συνθήκες στελέχωσης και λειτουργίας των δημόσιων ψυχιατρικών κλινικών, ιδιαίτερα στα τμήματα οξέων περιστατικών, αναδεικνύεται η αντικειμενική δυσκολία αποτελεσματικού χειρισμού των ασθενών με επιθετική συμπεριφορά που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Μάχη με τις φλόγες έδωσε το προσωπικό
Το νέο τραγικό συμβάν έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις πέντε, από άγνωστη αιτία και αμέσως πυκνοί καπνοί κάλυψαν πτέρυγα στην οποία υπήρχαν ασθενείς.
Αμέσως από το Πυροσβεστικό Σώμα και το προσωπικό του νοσοκομείου άρχισε η επιχείρηση για την απομάκρυνση των νοσηλευομένων. Κατά την κατάσβεση που ακολούθησε και την καταγραφή διαπιστώθηκε ότι τρία άτομα, η ηλικία των οποίων είναι από 30 έως 45 ετών, είχαν χάσει τη ζωή τους.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα θύματα έχασαν τη ζωή τους, πιθανώς, από ασφυξία.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο δράστης ήταν απομονωμένος σε διαφορετικό χώρο και σώθηκε, ενώ τα θύματα νοσηλεύοντο σε διπλανό θάλαμο, ο οποίος φιλοξενούσε συνολικά 17 άτομα.
Η αντίδραση του ΕΚΑΒ
Το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ, δέχθηκε κλήση στις 17:00 σχετικά με εγκλωβισμένα άτομα, κατόπιν εκδήλωσης πυρκαγιάς, στην πτέρυγα Χρονίων Παθήσεων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στο Δαφνί.
Η κλήση διαβιβάστηκε άμεσα στο πρώτο διαθέσιμο ασθενοφόρο το οποίο, βρισκόμενο σε κοντινή απόσταση, αφίχθη στο σημείο του συμβάντος μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα (17:01).
Παράλληλα, το Συντονιστικό Κέντρο αξιολογώντας τα στοιχεία, κινητοποίησε τέσσερα ακόμη ασθενοφόρα, δύο Μηχανές Ταχείας Ανταπόκρισης, αλλά και ένα αυτοκίνητο Μικρού Όγκου με γιατρό, τα οποία και μετέβησαν σε ελάχιστα λεπτά στο σημείο.
Το ΕΚΑΒ, ενημερώθηκε από τους γιατρούς του ΨΝΑ για την ύπαρξη τριών νεκρών ατόμων, αλλά και δύο τραυματιών (ενός εγκαυματία και ενός με αναπνευστικά προβλήματα).
Οι δύο σοβαρά τραυματίες, κατόπιν της αξιολόγησης της σοβαρότητας της κατάστασης τους από το ΕΚΑΒ, διεκομίσθησαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», το οποίο τέθηκε σε ετοιμότητα (χωρίς να εφημερεύει) σε συνεννόηση με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).
Ο τρίτος τραυματίας μεταφέρθηκε τελικά στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».
ΠΗΓΗ: imerisia.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr