Ένα φανταστικό γλυκό! Γλυκιά στριφτή κολοκυθόπιτα με μήλο κανέλα πορτοκάλι & άχνη

Συνταγή για γλυκιά στριφτή κολοκυθόπιτα από την blogger Ξανθή Μπαξεβάνη!

ΥΛΙΚΑ

450 γρ. αλεύρι σκληρό
   ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
   1 κ.σ. ξίδι
   1 κ.γλ. αλάτι
   150 ml νερό
   700 γρ. κολοκύθα κίτρινη, καθαρισμένη
   500 γρ. κόκκινα μήλα
   200 ml χυμός πορτοκαλιού
   ξύσμα από 2 πορτοκάλια
   60 γρ. βούτυρο
   200 γρ. ζάχαρη
   100 γρ. σταφίδες
   120 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
   1 1/2 κ.γλ. κανέλα
   150 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
   ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη

Ευχαριστούμε θερμά το mamapeinao.gr για την παραχώρηση της συνταγής 

Εκτέλεση

Συνταγή & φωτογραφία: Ξανθή Μπαξεβάνη

Καθαρίζουμε την κολοκύθα και τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους.

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε την κολοκύθα, τα μήλα, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τη ζάχαρη. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Τα πιέζουμε ελαφρά με την κουτάλα του πουρέ και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μην υπάρχουν καθόλου υγρά. 

Κατεβάζουμε από την φωτιά προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια, το σιμιγδάλι και την κανέλα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε ένα λακουβάκι. Ρίχνουμε το λάδι, το ξίδι και το αλάτι και τα ενσωματώνουμε με λίγο από το αλεύρι. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη αλλά όχι πολύ μαλακιά ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με σελοφάν κι αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια και ανοίγουμε μεγάλα φύλλα με τη βοήθεια του νισεστέ.

Κάθε ένα φύλλο το αλείφουμε με λάδι διπλώνουμε στη μέση λαδώνουμε ξανά και τοποθετούμε κατά μήκος το 1/6 της γέμισης. Τυλίγουμε το φύλλο προσεκτικά σε ρολό και δημιουργούμε σαλιγκαράκι. Τοποθετούμε κάθε σαλιγκαράκι σε λαμαρίνα φούρνου όπου έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος και αλείφουμε πάλι με λάδι.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και απολαμβάνουμε.

Συνταγή για 6 πίτες

Tip

Αν δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο θα προτιμήσουμε ένα του εμπορίου κατάλληλο για πίτες.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr