Θέλετε να φτιάξετε τραγανή και αφράτη Γαλλική μπαγκέτα στο σπίτι; Η Αργυρώ μας δείχνει τον τρόπο

Οι ζύμες με μαγιά θέλουν τον χρόνο τους για να φουσκώσουν και να μας δώσουν αργότερα αφράτο, καλοψημένο ψωμί.

 

Υλικα

5 φλιτζ. αλεύρι σκληρό για ψωμί 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κ.γλ. αλάτι 150 γραμμ. 6 κύβοι νωπής μαγιάς 150 γρ. η 6 φακελάκια ξηρή μαγιά 21/3 φλιτζ. χλιαρό νερό (περίπου)

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση
  Για τη Μαγιά: 

Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10' να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι. 
 
1. Σε μπολ κοσκινίζουμε τα αλεύρια και το αλάτι. Θρυμματίζουμε τη μαγιά σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το χλιαρό νερό. Σταδιακά προσθέτουμε το μισό αλεύρι (να γίνει σαν παχύς χυλός). Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες, ώσπου να γίνει τριπλάσιο σε όγκο, αργά-αργά.
 
2. Ανακατεύοντας με το χέρι το φουσκωμένο μείγμα, προσθέτουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο αλεύρι. Όταν μαζευτεί σε ζύμη την βγάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, την ζυμώνουμε δυνατά για 10΄ μέχρι να γίνει ελαστική. Την βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με μεμβράνη. Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για 1 ώρα, τότε την ξεφουσκώνουμε στον αλευρωμένο πάγκο και την χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.
 
3. Δίνουμε σχήμα μπαγκέτας, μακρόστενο. Φτιάχνουμε τρεις μπαγκέτες, 35 εκ. η κάθε μία. Παίρνουμε μια μεγάλη πετσέτα της κουζίνας και τη σουρώνουμε σαν βεντάλια, κάνοντας 3 αυλάκια. Τοποθετούμε σε κάθε αυλάκι από μία μπαγκέτα. Η πετσέτα θα βοηθήσει ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους οι μπαγκέτες. Τις σκεπάζουμε καλά με πετσέτες και τις αφήνουμε να σταθούν σε ζεστό σημείο για 1 ώρα.
 
4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο πολύ καλά στους 230 C . Στρώνουμε λαδόκολλα ή αλευρώνουμε τη λαμαρίνα. Κυλάμε προσεκτικά μία μία μπαγκέτα στη λαμαρίνα. Φροντίζουμε να έχουν απόσταση ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν. Χαράζουμε διαγώνια χαρακιές στις μπαγκέτες με κοφτερό μαχαίρι. Τις βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και ψεκάζουμε με το ψεκαστήρι. Η μπαγκέτα θέλει υγρασία για να ψηθεί σωστά και πολύ δυνατή θερμοκρασία. Τα πρώτα 5΄ του ψησίματος ψεκάζουμε άλλες δύο φορές. Ψήνουμε για 25΄, έως όταν ροδίσουν.
 
Να θυμάστε ότι:
Χρησιμοποιούμε ψεκαστήρι για να δημιουργήσουμε υγρασία στον φούρνο (ατμό), απαραίτητη για την τραγανή μπαγκέτα.

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr