Όταν ο Άκης έχει κέφια μας φτιάχνει κοτόπουλο με μαύρη μπύρα & γλείφουμε το πιάτο
Ο Άκης Πετρετζίκης βάζει τα δυνατά του και σερβίρει ένα κοτόπουλο μούρλια.
Συστατικά
250 γρ. ρύζι μπασμάτι
1 κιλό κοτόπουλο μπούτι με κόκαλο
7 κλ.θυμάρι μόνο τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
4 κρεμμύδια ξερά κομμένα στα 4 και χωρισμένα στα "φύλλα" τους
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
1 φύλλο δάφνης
50-70 γρ. ξύδι μπαλσάμικο (ανάλογα το ξύδι και τη γεύση σας)
50-100 γρ. μέλι (ανάλογα το μέλι και τη γεύση σας)
500 ml μαύρη μπύρα
λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
αλάτι
πιπέρι
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση:
Λαδώνουμε ελαφρά το κοτόπουλο με ελαιόλαδο σε ένα μπολ και το αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
Το πασπαλίζουμε με το θυμάρι.
Ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε να πάει παντού το λάδι και το αλατοπίπερο.
Χωρίς να προσθέσουμε άλλο λάδι βάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα που την έχουμε κάψει σε δυνατή φωτιά και το σοτάρουμε πάρα πολύ καλά.
Θα πάρει αρκετή ώρα και δεν πρέπει να παρανακατεύουμε το φαγητό στην κατσαρόλα γιατί θα βράσει και δεν θα πάρει χρώμα το κρέας μας.
Αν η κατσαρόλα είναι μικρή τότε το σοτάρουμε το κρέας σε δόσεις.
Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο και έχει ροδοκοκκινήσει από όλες τις πλευρές τότε ρίχνουμε μέσα τη δάφνη, σβήνουμε με το ξύδι και με μία ξύλινη κουτάλα ξύνουμε τα κομματάκια που τυχόν έχουν κολλήσει στην κατσαρόλα ώστε να δώσουμε πιο ωραία γεύση στη σάλτσα μας.
Προσθέτουμε το μέλι, τη μπύρα και τα κρεμμύδια και 1 ζωμό και ανακατεύουμε και κλείνουμε με μια πλαστική μεμβράνη ή με το καπάκι της κατσαρόλας αφήνοντας ελάχιστο άνοιγμα για να φεύγουν οι πολλοί ατμοί.
Στην περίπτωση της μεμβράνης κάνουμε 4 μικρές τρυπούλες με ένα μαχαίρι.
Βράζουμε για μια ώρα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι το κοτόπουλο να βράσει καλά.
Στα τελευταία 10 λεπτά σε μια κατσαρολίτσα βράζουμε το ρύζι σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Σουρώνουμε και σερβίρουμε με το κοτόπουλο.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr