Story: 25χρονος παθαίνει σπασμούς κάθε φορά που παίζει Sudoku - Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του

Τα παζλ υποτίθεται ότι κάνουν καλό στον εγκέφαλο, αυτό όμως δεν συμβαίνει στην περίπτωση του νεαρού που παθαίνει σπασμούς κάθε φορά που παίζει Sudoku.

Η περιπέτεια του γερμανού ασθενή, ο οποίος είναι σήμερα 25 ετών, ξεκίνησε όταν καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στη διάρκεια εκδρομής για σκι το 2008. Ο εγκέφαλός του έμεινε χωρίς οξυγόνο για 15 λεπτά μέχρι να τον ξεθάψει από το χιόνι ένας φίλος του που έτυχε να είναι νοσοκόμος.

Ο άτυχος σκιέρ ανέρρωσε, εμφάνισε όμως «μυοκλονικούς σπασμούς» -ακούσια ξαφνικά τινάγματα των μυών του στόματος κάθε φορά που μιλούσε, καθώς και μικρούς σπασμούς στα πόδια όταν περπατούσε.

Οι γιατροί του χορήγησαν αντιεπιληπτικά φάρμακα για να περιορίσουν το πρόβλημα και του έδωσαν εξιτήριο για να συνεχίσει τη θεραπεία σε κέντρο αποκατάστασης. Εκεί προσπάθησε να λύσει ένα παζλ Sudoku, και τότε εμφάνισε ένα νέο, πιο ασυνήθιστο σύμπτωμα. 

Καθώς συγκεντρωνόταν στο παιχνίδι, το αριστερό του χέρι πάθαινε κλονικούς σπασμούς, ή ρυθμικά τινάγματα. Και όσο περισσότερο συγκεντρωνόταν, τόσο πιο έντονοι γίνονταν οι σπασμοί. 

Οι σπασμοί δεν εμφανίζονταν όταν ο ασθενής απλά διάβαζε ή έλυνε διαφορετικά παζλ και μαθηματικά προβλήματα, διευκρίνισε στο LiveScience ο Δρ Μπέρεντ Φέντερσεν του Πανεπιστημίου του Μονάχου, επικεφαλής της μελέτης για τον νεαρό που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Neurology.

Βάσει των ευρημάτων σε μαγνητικές τομογραφίες, οι γιατροί αποδίδουν το πρόβλημα σε βλάβη ορισμένων νευρικών ινών στον κεντρικό βρεγματικό λοβό.

Καθώς συγκεντρωνόταν στο παζλ, ο ασθενής φανταζόταν το παιχνίδι σε τρεις διαστάσεις, κάτι που ενεργοποιούσε τη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, η οποία συνδέεται με την τρισδιάστατη οπτική φαντασία.

Η εξήγηση που δείχνει να προκύπτει είναι ότι η υποξία κατέστρεψε νευρικές ίνες που κανονικά καταστέλλουν τις περιοχές του εγκεφάλου στις οποίες καταλήγουν. Χωρίς τις ίνες αυτές, η δραστηριότητα στον κεντρικό βρεγματικό λοβό «διέρρεε» σε περιοχές που ελέγχουν το αριστερό χέρι, προκαλώντας έτσι σπασμούς.

Ο Φέντερσεν εξέτασε για τελευταία φορά τον ασθενή το 2014. Έπασχε ακόμα από μυοκλονικούς σπασμούς όταν μιλούσε ή περπατούσε, αν και το πρόβλημα είχε υποχωρήσει με τη φυσιοθεραπεία και τα φάρμακα.

Είχε όμως καταφέρει να απαλλαγεί από τους σπασμούς του Sodoku -απλά σταμάτησε να παίζει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr