Η ευεργετική δράση του διαλογισμού - Ένας πλήρης οδηγός από δύο Έλληνες γκουρού! (φωτό)
«Ο,τι πιο αντι-στρες έχω κάνει», μου είπε και, καθώς είναι και γιατρός, με έπεισε. «Κι αν είναι σύναξη βουδιστών;», ρώτησα έχοντας στο μυαλό μου τον Βούδα, ο οποίος, λένε οι γραφές, κατέκτησε τη νιρβάνα στα 35 του, διαλογιζόμενος για 49 ολόκληρες μέρες κάτω από ένα δέντρο στο Μποντ Γκάγια της ανατολικής Ινδίας. Ο φίλος μου κάγχασε και μου εξήγησε ότι τα συγκεκριμένα σεμινάρια δεν έχουν καμία σχέση με θρησκείες, αλλά με τη δική μας πνευματικότητα. var __chd__ = {'aid':11079,'chaid':'www_objectify_ca'};(function() { var c = document.createElement('script'); c.type = 'text/javascript'; c.async = true;c.src = ( 'https:' == document.location.protocol ? 'https://z': 'http://p') + '.chango.com/static/c.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(c, s);})();
«Ο,τι πιο αντι-στρες έχω κάνει», μου είπε και, καθώς είναι και γιατρός, με έπεισε. «Κι αν είναι σύναξη βουδιστών;», ρώτησα έχοντας στο μυαλό μου τον Βούδα, ο οποίος, λένε οι γραφές, κατέκτησε τη νιρβάνα στα 35 του, διαλογιζόμενος για 49 ολόκληρες μέρες κάτω από ένα δέντρο στο Μποντ Γκάγια της ανατολικής Ινδίας. Ο φίλος μου κάγχασε και μου εξήγησε ότι τα συγκεκριμένα σεμινάρια δεν έχουν καμία σχέση με θρησκείες, αλλά με τη δική μας πνευματικότητα.
Από τη μεριά μου, έκαψα το πληκτρολόγιο μέχρι να βρω όσο τον δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον διαλογισμό. Δεν θα σταθώ στην αντιγηραντική του δράση –ναι, το διάβασα κι αυτό-, αλλά στην είδηση από την ιστοσελίδα του Harvard, σύμφωνα με την οποία το 2012 οι ερευνητές του διάσημου πανεπιστημίου φωτογράφισαν κυριολεκτικά την ευεργετική δράση του διαλογισμού στον εγκέφαλο. Κάπως έτσι πήρα την απόφαση και την κουβερτούλα μου και πέρασα το κατώφλι ενός «ζεν» διαμερίσματος στους πρόποδες του Λυκαβηττού, προς αναζήτηση μιας άκρης για να ξετυλίξω το κουβάρι μου. Kathimerini.gr
Ενώ εσύ κοιμόσουν, εγώ διαλογιζόμουν
Το πρόγραμμα λέει ότι θα αρχίσουμε τον διαλογισμό της αναπνοής, θα μιλήσουμε για τον νου και τις σκέψεις και θα τελειώσουμε με τον ήχο των θιβετιανών μπολ, των μουσικών κυπέλων τα οποία οι βουδιστές μοναχοί χρησιμοποιούν εδώ και χιλιάδες χρόνια στο τέλος κάθε συνεδρίας διαλογισμού. (Τους τελευταίους μήνες τα συγκεκριμένα μπολ γίνονται επιστημονικό εργαλείο για τη μελέτη της φυσικής ρευστών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης).
Βρίσκομαι λοιπόν να κάθομαι ξυπόλυτη -όχι στη στάση του λωτού που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις ταινίες-, με κλειστά μάτια και ορθάνοιχτα αυτιά, για να αφουγκραστώ κατ' αρχάς τις οδηγίες. Συγκεντρώνομαι στην αναπνοή μου: μελετάω τη θερμοκρασία της, τον «χώρο» που πιάνει μέσα μου, τον ρυθμό της. Στην αρχή είναι δύσκολο. Οι σκέψεις της καθημερινότητας τρέχουν –«πρέπει να προλάβω την προθεσμία», «βγήκε το τεστ-Παπ αρνητικό;» «ποιος θα ταΐσει τον σκύλο;». Λίγη υπομονή και το κουμπί μπαίνει στο off. Ζήτω! Ακούω όλο και πιο καθαρά την ανάσα μου. Κατάφερα εγώ, που διαχέομαι μεταξύ χθες και αύριο, να εστιάσω στη στιγμή.
Από την Ελλάδα ώς το Ισραήλ και την Πάρο
Μέντορες, οδηγοί και συνταξιδιώτες μου σ' αυτή τη διαδρομή προς τον εαυτό μου ήταν ο Δημήτρης Κοκκινιάς και η Ντάνα Μεϊντάν. Ενας Ελληνας και μια Ισραηλινή που συναντήθηκαν πριν από χρόνια στην Πάρο και σήμερα είναι συνιδρυτές της εταιρείας Softening and Healing, η οποία έχει ως αντικείμενο τη διοργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων και γενικότερα δρώμενων με θέμα τον διαλογισμό, την προσωπική ανάπτυξη και τη θεραπεία. H Ντάνα, ψυχολόγος και κοινωνιολόγος, παράλληλα με τις σπουδές και τη δουλειά της ειδικεύτηκε σε μια σειρά από εναλλακτικές θεραπείες και τα τελευταία είκοσι χρόνια διατηρεί ιδιωτική κλινική ως healer (θεραπεύτρια). Μεταξύ των ασθενών της συγκαταλέγονται οι πιο γνωστοί τραγουδιστές και καλλιτέχνες του Ισραήλ. Παράλληλα παραδίδει μαθήματα και σεμινάρια healing, ρεφλεξολογίας, ενεργειακών σημείων, καθοδηγούμενου οραματισμού, διαλογισμό, σχέση σώματος και νου. Επιπλέον, ως labor coacher, σύμβουλος γέννας και μητρότητας, υποστηρίζει και βοηθά μητέρες και ζευγάρια κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και στη γέννα.
«Την ώρα που διαλογιζόμαστε, είμαστε κοντά στον πυρήνα μας, απελευθερώνουμε συσσωρευμένες στο σώμα μας εντάσεις και ενέργειες, ανοίγουμε μπλοκαρίσματα και επιτρέπουμε την ελεύθερη ροή ενέργειας. Μέσω του διαλογισμού θα μάθουμε να ανακαλύπτουμε την τεράστια δύναμη που κρύβεται μέσα μας για αυτοΐαση ψυχική, σωματική, συναισθηματική και διανοητική», διαβάζω στην ιστοσελίδα τους.
Ελα κοντά σου. Ελα όπως είσαι
Με τον Δημήτρη ανακαλύπτουμε ότι γνωριζόμαστε από παλιά, τότε που έκανε καριέρα στελέχους σε πολυεθνικές εταιρείες, λίγο πριν τα βροντήξει δηλαδή και αναζητήσει μια άλλη κατεύθυνση στη ζωή. Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε σειρά από εναλλακτικές θεραπείες και σεμινάρια όπως θεραπευτικός χορός, τάι τσι, διαλογισμός, θιβετιανά μπολ, συστημική αναπαράσταση, ρεφλεξολογία κτλ. Είναι κάτοχος του δεύτερου βαθμού ρέικι, παραδίδει σεμινάρια διαλογισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και προσφέρει προσωπικές θεραπευτικές συνεδρίες χαλάρωσης και θιβετιανών μπολ. Στο τέλος του σεμιναρίου, καθώς πίνουμε μαζί πράσινο τσάι, μας λέει μεταξύ άλλων: «Ο διαλογισμός δεν είναι κάτι που το δοκιμάζετε μια φορά για να διαπιστώστε αν σας πάει ή όχι. Οταν μάλιστα υπάρχουν περί τους τρεισήμισι χιλιάδες διαφορετικούς διαλογισμούς, μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε πως κάθε φορά που έρχεστε, βιώνετε και κάτι διαφορετικό, που μερικές φορές σάς ταιριάζει και μερικές όχι. Δεν θα γίνετε καλύτεροι άνθρωποι, ούτε πιο ψαγμένοι ή “εναλλακτικοί” κάνοντας κάτι από όλα αυτά (και πολλά που ακόμα υπάρχουν), απλά θα έρθετε πιο κοντά στην πνευματικότητά σας ή, αν σας τρομάζει αυτή η λέξη, θα καταφέρετε να έρθετε λίγο πιο κοντά σε εσάς, ώστε να ανακαλύψετε σιγά-σιγά ποιος/α πραγματικά είστε». Ισως αυτός τελικά να είναι ο σκοπός και το ταξίδι του ανθρώπου ή, όπως πιο απλά μου έλεγε εκείνος ο κεφάτος και ολίγον μεθυσμένος ψαράς στους Αρκιούς: «Ελα κοντά σου… έλα, όπως είσαι!»
Και τώρα σας αφήνω γιατί έχω homework.
ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ
Ψάξτε το
Στην ιστοσελίδα του Χάρβαρντ news.harvard.edu/gazette/story/2012/11/meditations-positive-residual-effects υπάρχουν τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης για τα αποτελέσματα του διαλογισμού. Σύμφωνα με αυτή, το να παίρνει κανείς μέρος σε ένα πρόγραμμα διαλογισμού διάρκειας οκτώ εβδομάδων μπορεί να έχει μετρήσιμες επιδράσεις στην εγκεφαλική του λειτουργία. Στην έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ αλλά και άλλων ερευνητικών κέντρων όπως εκείνα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH) και του Πανεπιστημίου της Βοστόνης (BU).
Διαβάστε
Οχι κάτι εστιασμένο στον διαλογισμό, αλλά το «Anti-cancer» και το «Αντίο στο άγχος, ναι στη χαρά της ζωής» (εκδόσεις Ψυχογιός) του ψυχιάτρου Νταβίντ-Σερβάν Σρεμπέρ. Εκεί θα μάθετε πώς ο διαλογισμός αντιμετωπίζει το στρες και τα παρελκόμενά του.
var __chd__ = {'aid':11079,'chaid':'www_objectify_ca'};(function() { var c = document.createElement('script'); c.type = 'text/javascript'; c.async = true;c.src = ( 'https:' == document.location.protocol ? 'https://z': 'http://p') + '.chango.com/static/c.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(c, s);})();
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr