Κρεμώδης μυρωδάτη σούπα με κόκκινες φακές θυμάρι και δαφνόφυλλο
Μια ζεστή και νόστιμη σούπα που είναι ότι πρέπει για αυτό τον καιρό ή για κρυολογήματα!
Υλικά
Για τις φακές
500 γρ. φακές κόκκινες
300 γρ. μοσχάρι (ζητάμε από τον κρεοπώλη κομμάτι που κάνει για σούπα, π.χ. σπάλα, κότσι, ποντίκι), κομμένο σε 3 – 4 κομμάτια
2,5 λίτρα νερό
1 μέτριο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο σε σκόνη
1 δαφνόφυλλο
1 καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα κρουτόν
6 φέτες ψωμί (μόνο η ψίχα), σε κύβους
100 γρ. ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
λίγο ξερό θυμάρι, τριμμένο
Μερίδες 4-6
Προετοιμασία 15΄ Μαγείρεμα 1 ώρα
Ευχαριστούμε θερμά το gastronomos.gr και την Νίκη Χρυσανθίδου για την παραχώρηση της συνταγής
Διαδικασία Φακές
Πλένουμε καλά τις φακές και τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και το κρέας και τα βαζουμε να βράσουν για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα (με το ζωμό από το κρέας) το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το αλατοπίπερο, το καρότο, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και τις φακές, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Οι κόκκινες φακές δεν θέλουν πολλή ώρα μαγείρεμα. Μόλις, λοιπόν, μαλακώσουν όλα τα υλικά καλά και οι φακές «σκάσουν» και αρχίσουν να χυλώνουν, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε το περιεχόμενο στο μπλέντερ (χωρίς το δαφνόφυλλο) και το πολτοποιούμε.
Κρουτόν: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τους κύβους ψωμιού έως ότου ροδίσουν. Αφήνουμε τα κρουτόν να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρουμε με τα κρουτόν.
Συνοδεύουμε με Λίγο γιαούρτι, κατίκι, γαλοτύρι ή άλλο όξινο, κατσικίσιο τυρί και η σούπα μας έγινε κανονικό γεύμα.
Συμβουλές
Η ποσότητα του κρέατος που χρησιμοποιούμε είναι μικρή, αλλά δεν χρειάζεται παραπάνω, γιατί απλώς θέλουμε να δώσει νοστιμιά στη σούπα μας. Το λιγοστό κρέας δεν το πετάμε. Το κόβουμε μικρά κομματάκια και το κάνουμε την ίδια μέρα ή την επομένη γέμιση για 2 αραβικές πίτες με μουστάρδα, καρότο και μαρούλι ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας.
Αφού βράσουν και χυλώσουν καλά οι φακές, μπορούμε να τις πολτοποιήσουμε και να βάλουμε τον πολτό σε ένα πυρέξ. Οταν κρυώσει, κόβουμε το περιεχόμενο του πυρέξ που έχει πήξει αρκετά σε κομμάτια, που περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ξερό θυμάρι. Σερβίρουμε το φαγητό κρύο.
Αν νηστεύουμε, παραλείπουμε το κρέας και βράζουμε τις φακές σε σπιτικό ζωμό λαχανικών που, αν δεν έχουμε έτοιμο, μπορούμε να φτιάξουμε πολύ γρήγορα σε χύτρα ταχύτητας με μυρωδικά και λαχανικά της αρεσκείας μας. Αντί για ζωμό, για να τονώσουμε τη γεύση της σούπας, μπορούμε να προσθέσουμε στην κατσαρόλα 2 ψιλοκομμένα πράσα και λίγα κλωνάρια μαϊντανού ή ρίγανης.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr