Torta di Sant' Antonio δια χειρός Άκη Πετρετζίκη: Μια διαφορετική μηλόπιτα που θα σας ενθουσιάσει φτιάχνοντας την!
Για τη ζύμη
125 γρ. βούτυρο παγωμένο
250 γρ. αλεύρι
125 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κρόκο αυγού
λίγο κρύο νερό
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο
λίγη ζάχαρη κρυσταλλική για πασπάλισμα
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
4 πράσινα μήλα
300 γρ. κόκκινο κρασί (άγλυκο)
150 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 κ.γ. κανέλα
100 γρ. καρύδια
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για αυτή τη συνταγή
Μια διαφορετική μηλόπιτα με κόκκινο κρασί που δίνει χρώμα και άρωμα… Παραδοσιακή Ιταλική συνταγή!
Για τη βάση
Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια χτυπάμε το αλεύρι με το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε τον κρόκο και ελάχιστο κρύο νερό (1-2 κ.σ.) και κάνουμε μια γρήγορη ζύμη. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα. Παίρνουμε 2 μεγάλες λαδόκολλες και βάζουμε το ζυμάρι ανάμεσά τους, αφού έχουμε αλευρώσει καλά και το ζυμάρι και τις λαδόκολλες. Ανοίγουμε φύλλο σιγά σιγά με τον πλάστη, ανάμεσα από τις λαδόκολλες. Εάν ανοίγει δύσκολα, αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να μαλακώσει.
Μόλις ανοίξει λίγο το ζυμάρι, σηκώνουμε τις λαδόκολλες και προσθέτουμε ακόμα λίγο αλεύρι για να το βοηθήσουμε να ανοίξει πιο εύκολα. Εάν κατά τη διαδικασία χρειαστεί επιπλέον αλεύρι, ξαναρίχνουμε. Ανοίγουμε καλά, μέχρι το φύλλο μας να γίνει λεπτό σαν 10 φύλλα χαρτιού ενωμένα. Στρώνουμε το ζυμάρι σε μια στρογγυλή φόρμα των 25 εκ. και κρατάμε στην άκρη τη ζύμη που θα περισσέψει. Με ένα πιρούνι κάνουμε μερικές τρύπες στον πάτο.
Για τη γέμιση
Παράλληλα καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες στο μαντολίνο ή με ένα κοφτερό μαχαίρι. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη, το κρασί, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε χαμηλή φωτιά βράζουμε μέχρι το κρασί να εξατμιστεί, τα μήλα να βράσουν και το ζουμί που έχει μείνει να είναι σαν σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε, ανακατεύοντας, τα ψιλοκομμένα καρύδια. Αφήνουμε τα μήλα να κρυώσουν. Βάζουμε τη γέμιση απο πάνω από τη βάση και κλείνουμε στα πλάγια το ζυμάρι... δεν είναι απαραίτητο να είναι τέλειο.. είναι μια "χωριάτικη" τάρτα! Αν μας μείνει ζύμη κάνουμε μερικά στρογγυλά κομμάτια χρησιμοποιώντας ένα καπάκι από αναψυκτικό, και με αυτά διακοσμούμε την τάρτα σαν να έχει επάνω ένα τσαμπί σταφύλια...Μπορούμε επίσης, με αυτή τη ζύμη να φτιάξουμε τα ''φύλλα'' του αμπελιού. Περνάμε τη ζύμη από πάνω με λίγο ασπράδι αραιωμένο με νερό και ρίχνουμε λίγη ζάχαρη από πάνω για να καραμελώσει καθώς ψήνεται. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30-35 λεπτά στην πιο ψηλή σχάρα ώστε να ψηθεί το ζυμάρι από κάτω.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr