Αυτά είναι τα 13 πιο μοντέρνα σχολεία του κόσμου - Εκπληκτικό design και εντυπωσιακές εγκαταστάσεις
Σίγουρα οι πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες στην εκπαίδευση είναι βασιοκά στοιχεία εξέλιξεις του συστήματος και μπορούν να πάρουν πολλές μορφές.
Υπάρχουν δεκατρία σχολεία σε διάφορες χώρες του κόσμου, από τη Νιγηρία και το Περού μέχρι την Σουηδία και την Καμπότζι, τα οποία ανοίγουν νέους ορίζοντες στο εκπαιδευτικό σύστημα, το καθένα με διαφορετικά στοιχεία και επικεντρωμένο στον τομέα του.
1) Makoko Floating School, Λάγος, Νιγηρία.
Το 2013 ο Νιγηριανός αρχιτέκτονας, Κούνλε Αντεγιέμι, προτείνει μια ριζοσπαστική λύση στο πρόβλημα της στέγασης του σχολείου του Μακόκο, μια παραθαλάσσια περιοχή στην πρωτεύουσα Λάγος της Νιγηρίας. Το μέχρι τότε σχολείο της αντιμετώπιζε κάθε λίγο τον κίνδυνο της πλημμύρας. Χρησιμοποιεί 250 πλαστικά δοχεία για να επιπλεύσει, διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή και χημικές τουαλέτες, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει 100 μαθητές. Έχει προταθεί και κερδίσει πολλά αρχιτεκτονικά βραβεία παγκοσμίως.
2) Οrestad Gymnasium, Κοπεγχάγη, Δανία.
Όταν μετακόμισε στο καινούργιο κτίριο που σχεδίασε η εταιρεία 3XN Architects, οι πρίγκιπες και βασιλείς της Δανίας ήταν εκεί για τα εγκαίνια του. Η ριζοσπαστική αρχιτεκτονική του κτιρίου που προωθεί την μελέτη σε κοινόχρηστους ανοικτούς χώρους και η έφεση του σχολείου στις νέες τεχνολογίες το έκαναν αμέσως πρωτοποριακό για την εποχη του. Έχει δυναμικότητα 1.000 μαθητών.
3) Big Picture Learning, Πρόβιντενς, Ροουντ Άιλαντ.
Το εκπαιδευτικό σύστημα που από το 1995 εξαπλώνεται σε σχολεία στις ΗΠΑ, έχοντας φτάσει ήδη τα 55 εκπαιδευτήρια, εστιάζει στον πραγματικό κόσμο, στην «μεγάλη εικόνα». Βασιζόμενο στις αρχές της εξατομικευμένης εκπαίδευσης σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του κάθε παιδιού, φέρνει πιο κοντά την παιδεία με την αγορά εργασίας. Σε κάθε μαθητή προσφέρεται και η δυνατότητα internship ώστε να διαπιστώσει αν η καριερα και η εκπαίδευση του ταυτίζονται.
4) Egalia Pre-school, Στοκχόλμη, Σουηδία.
Το νηπιαγωγείο Εγκαλια που βρίσκεται στο, προάστιο Σοντερμαλμ της Στοκχόλμη, άνοιξε το 2010 και είναι το πρώτο σχολείο στον κόσμο που έχει «καταργήσει» τα φύλα, τουλάχιστον από την γλώσσα του. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ισότητα μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, οι δάσκαλοι αποφεύγουν την χρήση λέξεων με γενετήσιο προσδιορισμό, όπως «αυτος», «αυτή», «εκείνος», «εκείνη» και προωθούν την αντικατάσταση τους με πιο ουδέτερες λέξεις. Ανάλογες προβλέψεις υπάρχουν και για όλες τις άλλες κατηγορίες διακρίσεων με βάση την φυλή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την θρησκεία κτλ
5) Altschool, Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ.
Το καινοτόμο σχολείο που άνοιξε το 2013 στο Σαν Φρανσίσκο έχει γρήγορα επεκταθεί σε όλην την Αμερική και παραρτήματα του υπάρχουν ήδη στην Νεα Υόρκη, το Σικάγο και αλλού. Το σχολείο, γνωστό και ως το «Σιλικον Βάλει Σχολείο» προωθεί τη χρήση νέων τεχνολογιών, τα παιδιά παίζουν χρησιμοποιώντας 3D τεχνολογία και γενικά, αποτελεί παράδειγμα φουτουρισμού.
6) Sra Pou Vocational School, Σρα Που, Καμπότζη.
Το σχολείο που κατασκευάστηκε το 2011 αποτελεί ένα κοινό σημείο αναφοράς για ολόκληρη την τοπική κοινότητα στο χωριό Σρα Που. Άλλωστε στόχος του είναι η επαγγελματική κατάρτιση και η πρόσβαση των κατοίκων της κοινότητας στην αγορά εργασίας. Η ιδέα που ξεκίνησε το 2010 από το Πανεπιστήμιο Άλτο για να στεγάσει σεμινάρια δια βίου εκπαίδευσης στο χωριό, υλοποιήθηκε με την βοήθεια τοπικών υλικών και εργατικού δυναμικού.
7) P-Tech High School, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.
Τα «μονοπάτια της Τεχνολογίας» (Pathways in Technology) στην εκπαίδευση ερευνά αυτό το Κολλέγιο της Νέας Υόρκης που σχεδιάστηκε και λειτουργεί χάρη και στην συνεισφορά της IBM. Όπως είναι λογικό το σχολείο που δημιουργήθηκε το 2011 από τον Δήμο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το iefimerida.gr, το Πανεπιστήμιο της πόλης και τον αμερικανικό κολοσσό των ηλεκτρονικών υπολογιστών αριστεύει όπως είναι λογικό στους τομείς της πληροφορικής και της τεχνολογίας.
8) Steve Jobs School, Άμστερνταμ, Ολλανδία.
Το 2013 ο Μόρις ντε Χοντ άνοιξε στο Άμστερνταμ αυτό το σχολείο που ονομάστηκε μετά τον πρωτοπόρο της πληροφορικής Στιβ Τζομπς λόγω και της «απέχθειας» του σχολείου στα έντυπα μέσα διδασκαλίας. Από τότε η τάση έχει εξαπλωθεί με 22 πλέον ανάλογα σχολεία στην Ολλανδία να χρησιμοποιούν μόνο I-PAD μέσα στην τάξη. Κεντρικό στοιχείο των σχολείων αυτών η εξατομικευμένη προσέγγιση στην μάθηση που εξετάζεται και αναπροσαρμόζεται κάθε 6 εβδομάδες.
9) Brightworks School, Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ.
Το σχολείο αυτό δημιουργήθηκε το 2011 από τον οραματιστή Γκίβερ Τάλευ και αγαπά την δημιουργικότητα. Εδώ όλα τα απαγορευμένα «παιχνίδια» για ένα παιδί γίνονται μέσα διδασκαλίας. Οι μαθητές λερώνονται, παίζουν με την φωτιά, διαλύουν ηλεκτρονικές συσκευές και δημιουργούν καλλιτεχνικά έργα. Με έναν σκοπό, την ανάδειξη των ταλέντων τους. Δυο φόρες την ημέρα οι μαθητές συναντιούνται σε έναν «κοινό κύκλο» για να συζητήσουν την ήμερα τους.
10) Carpe Diem Schools, Οχάιο, ΗΠΑ.
Το σχολείο που θυμίζει περισσότερο γραφεία κάποιας επιχείρησης παρά εκπαιδευτικό ίδρυμα, ξεκίνησε το ταξίδι του το 2005 από την Αριζόνα. Ήδη ανάλογα σχολεία μπορεί να βρει κάποιος σχεδόν σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Στο σχολείο στο Οχάιο υπάρχει το λεγόμενο Learning Centre με 300 «κύβους» που αναπαριστάνουν γραφείο στελέχους εταιρείας. Η σύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας όπως δεν την είχατε φανταστεί.
11) Innova Schools, Λίμα, Περού.
Το 2011 ένας Περουβιανός εκατομμυριούχος, ο Καρλος Ροντριγκεζ Παστορ κι η γνωστή εταιρεία από την συνεργασία της με την Apple, Ideo σχεδιάζουν και κατασκευάζουν ένα δίκτυο ιδιωτικών σχολείων που «σπάει» τις εκπαιδευτικές παραδόσεις του Περού. Σήμερα υπάρχουν 29 τέτοια σχολεία που προωθούν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω διαδικτύου, τους βιώσιμους κοινόχρηστους χώρους και τις νέες τεχνολογίες.
12) Blue School, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.
Το «Μπλε Σχολείο» ξεκίνησε αρχικά ως μια ομάδα εξωσχολικού παιχνιδιού αλλά γρήγορα ήρθε να καλύψει ένα κενό στην εκπαίδευση. Αυτό της χαλαρής, δημιουργικής και ανθρωποκεντρικής διδασκαλίας. Το σχολείο όπως λένε οι υπεύθυνοι εστιάζει περισσότερο στην δημιουργικότητα παρά στον έλεγχο και απευθύνεται σε «περίεργα» παιδιά που θέλουν να ερευνήσουν και να ανακαλύψουν.
13) Samaschool, Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ.
Ένα σχολείο ειδικά για ενήλικες. Το Σάμασκουλ στο Σαν Φρανσίσκο πιστεύει ότι «ποτέ δεν είναι αργά» και αφιερώνει τις δομές και την διδασκαλία του στην επαγγελματική κατάρτιση ενηλίκων. Το εκπαιδευτικό μοντέλο του σχολείου επιτρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα οι μαθητές του να αλλάξουν τις συνθήκες που τους εμποδίζουν να αποκατασταθούν επαγγελματικά.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr