Γαλοπούλα ψητή με μυρωδικά σε σχήμα πεταλούδας θα φάτε τα Χριστούγεννα με συνταγή του Άκη Πετρετζίκη

Για τη γαλοπούλα
1 γαλοπούλα (4 κιλά)
100 γρ. μαλακωμένο βούτυρο

Για την άρμη
4 λίτρα νερό
2 λεμόνια κομμένα στη μέση
6 φύλλα δάφνης
10 κλωνάρια θυμάρι
3 κλωνάρια δεντρολίβανο
5 κουταλιές της σούπας μέλι
200 γρ. αλάτι χοντρό 
8 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
4 κουταλιές της σούπας κόκκοι πιπέρι μαύρο

Για τη γέμιση
3 μεγάλα κρεμμύδια
75 γρ. βούτυρο
2 σκ. σκόρδο
1 χούφτα βερίκοκα ξερά
2 κλωνάρια σέλερι
1 πράσινο μήλο
2 χούφτες κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
1 χούφτα ξηρούς καρπούς
20 κλωνάρια θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
500 γρ ψωμί του τοστ τριμμένα

Για την κράνμπερι σως
300 γρ. φρέσκα ή κατεψυγμένα κράνμπερι
150 γρ. ζάχαρη
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
50 ml port ή μαυροδάφνη
λίγα καρύδια

Για τη σάλτσα ψωμιού
400 ml γάλα 3,5% λιπαρά
200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
3 γαρύφαλλα
1 φύλλο δάφνης
150 γρ. τριμμένο ψωμί τοστ
1 κ.σ. βούτυρο
μοσχοκάρυδο

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να μαγειρέψετε τη γαλοπούλα και να παραμείνει τραγανή απ'έξω και ζουμερή από μέσα! Συνοδέψτε τη με αυτή τη γεμάτη αρώματα γέμιση, την εκπληκτική κράνμπερι σως και τη λεία σάλτσα ψωμιού! Και θα γίνει ένα γεύμα για Βασιλιάδες και Βασίλισσες! 

Προετοιμασία

Aφήνουμε τη γαλοπούλα μας να ξεπαγώσει για 2-3 μέρες μέσα στο ψυγείο. Με ένα ψαλίδι ή κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την ραχοκοκαλιά της γαλοπούλας. Την γυρνάμε με το στήθος προς τα επάνω και με τις παλάμες μας πιέζουμε για να πάρει το σχήμα πεταλούδας. Σκουπίζουμε καλά με ένα χαρτί κουζίνας. Τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την άρμη μας.

Για την άρμη

Σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και φέρνουμε το μείγμα σε βρασμό. Με το που πάρει μία βράση αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 4 ώρες. Όταν κρυώσει η άρμη μας, βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο και τη ρίχνουμε από πάνω με ένα σουρωτήρι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 24 ώρες στη μαρινάδα μέσα στο ψυγείο, προσέχοντας στις 12 ώρες να γυρίσουμε τη γαλοπούλα μας από την άλλη πλευρά. Όταν είναι έτοιμη, βγάζουμε από το ψυγείο.

Για τη γαλοπούλα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Ακουμπάμε τη γαλοπούλα πάνω σε μία σχάρα, σε ένα ταψί και πετάμε τη μαρινάδα. Στεγνώνουμε τη γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας.  Γυρνάμε τις φτερούγες από κάτω για να μην καούν. Ανοίγουμε προσεχτικά με τα χέρια μας την πέτσα κάτω από το δέρμα του στήθους και απλώνουμε 100 γρ. μαλακωμένο βούτυρο. Βάζουμε τη γαλοπούλα στο φούρνο και την ψήνουμε για 80-90 λεπτά.

Για τη γέμιση

Ψιλοκόβουμε 3 μεγάλα κρεμμύδια. Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 75 γρ. βούτυρο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε καθώς ανακατεύουμε. Ψιλοκόβουμε 2 σκελίδες σκόρδο και τις ρίχνουμε μέσα στα κρεμμύδια.  Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Ψιλοκόβουμε μία χούφτα βερύκοκα, 2 κλωνάρια σέλερι και 1 πράσινο μήλο. Ρίχνουμε το σέλερι και το μήλο συνεχίζουμε να καραμελώνουμε για άλλα 5-10 λεπτά. Ρίχνουμε, τα βερύκοκα, τα βρασμένα και ξεφλουδισμένα κάστανα, τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, το θυμάρι, αλάτι , πιπέρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε 500 γρ. τριμμένο ψωμί του τοστ και ανακατεύουμε για 10-15 λεπτά μέχρι το ψωμί να τραβήξει όλα τα αρώματα και να γίνει τραγανό. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο ακόμα βούτυρο και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι το ψωμί να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και πάμε να φτιάξουμε την κράνμπερι sauce.

Για τη κράνμπερι sauce

Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε 300 γρ. φρέσκα ή κατεψυγμένα κράνμπερι, 150 γρ. ζάχαρη, ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι και τα 50 ml port ή μαυροδάφνη. Βράζουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Μόλις δέσει αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη!

Για τη σάλτσα ψωμιού

Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα γαρίφαλα, το φύλλο δάφνης και φέρνουμε σε βρασμό. Όταν βράσει…αφαιρούμε από τη φωτιά. Καλύπτουμε με ένα καπάκι για 15 λεπτά ώστε το γάλα να ρουφήξει το άρωμα από τα γαρίφαλα και το φύλλο δάφνης. Πετάμε τα αρωματικά. Ζεσταίνουμε ξανά το γάλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε 150 γρ τριμμένο ψωμί του τόστ.  Σιγοβράζουμε και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Προσθέσουμε  λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε ένα 1 κ.σ. παγωμένο βούτυρο  μέχρι να λιώσει. Όταν είναι έτοιμο μεταφέρουμε σε ένα μπολ, και προσθέτουμε μικρά κομματάκια βούτυρο. Πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι και αφήνουμε στην άκρη!

Για το σερβίρισμα

Κόβουμε τη γαλοπούλα σε μερίδες κρατώντας μόνο το ψαχνό της. Βάζουμε τη γέμιση πάνω σε ένα ξύλο κοπής ή σε μία πιατέλα. Τοποθετούμε τα κομμάτια από το κρέας μας πάνω από τη γέμιση. Το ποθετούμε και τα μπολ με τη σάλτσα ψωμιού και την κράνμπερι sauce ρίχνωντας λίγα καρύδια πάνω από τη cranberry sauce και είμαστε έτοιμοι!

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr