Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος μας μαγειρεύει πατάτες gratin με καραμελωμένα κρεμμύδια και γραβιέρα

Ένα νόστιμος και απλός τρόπος για να προσθέσετε μια διαφορετική νότα στο τραπέζι σας.

Υλικά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κούπες κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
6 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες (χρησιμοποιούμε μαντολίνο λαχανικών)
3/4 κούπας τριμμένη γραβιέρα, χωρισμένη σε 1/2 κούπας και 1/4 κούπας
1/2 κούπας τριμμένη παρμεζάνα
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. λευκό πιπέρι (ή μαύρο)
1 κ.σ. βούτυρο για το λάδωμα του σκεύους
1/3 κούπας ζωμός κότας ή ζωμός λαχανικών
1 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.gr για αυτή τη συνταγή

Διαδικασία

Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, για 15-20 λεπτά. 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 205C. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις πατάτες και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 κούπας παρμεζάνα 1/2 κούπας γραβιέρα, αλάτι, πιπέρι. 

Λαδώνουμε με το βούτυρο ένα πυρέξ ή ένα άλλο σκεύος και το στρώνουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Τοποθετούμε με σειρά τις φέτες από τις πατάτες σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο πάνω από τα κρεμμύδια. Περιχύνουμε τις πατάτες με τον ζωμό και πασπαλίζουμε με το τυρί που έχει μείνει.

Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 205C για 50 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Πασπαλίζουμε με δεντρολίβανο και σερβίρουμε.
Who is who

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε στην Culinary Institute of America. Από το 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και από το 1996 άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Αμερική. Από το 2005 είναι σεφ σε κρητικό εστιατόριο που έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με βραβεία Gourmet

Αγαπημένη του κουζίνα η Ασιατική, αγαπημένο συστατικό τα αγριόχορτα, αγαπημένο λαχανικό η ντομάτα και προτιμά τα αλμυρά από τα γλυκά. 

Εκτός από τη μαγειρική μεγάλη του αγάπη είναι ο γιός του και λατρεύει το σκύλο του.  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr