Οι 10 πιο σημαντικές γυναίκες του 20ου αιώνα - Δυναμικές, με όραμα και κότσια κατάφεραν να διαπρέψουν
Δυναμικές, με όραμα και κότσια κατάφεραν να διαπρέψουν, στον τομέα τους η καθεμία, και να αλλάξουν τον κόσμο. Αυτές είναι δέκα μόνο από τις σημαντικότερες γυναίκες του 20ου αιώνα που αξίζει να θυμόμαστε.
Marie Curie
Η ιστορία της Marie Skłodowska-Curie είναι λίγο-πολύ γνωστή. Η διάσημη φυσικός και χημικός ανακάλυψε, μαζί με τον σύζυγό της, Pierre, το ράδιο και το πολώνιο. Ήταν η πρώτη γυναίκα που πήρε το βραβείο Νόμπελ, και μάλιστα τιμήθηκε δύο φορές, ενώ υπήρξε και η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στη Σορβόννη. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά μια γυναίκα-επιστήμονα. Μαζί με τον σύζυγό της μελέτησε εκτενώς τη ραδιενέργεια με τίμημα την υγεία της, αφού η συνεχής έκθεση στη ραδιενέργεια εξασθένησε τον οργανισμό της και τελικά την οδήγησε στο θάνατο το 1934. Σημαντική ήταν και η συμβολή της στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς εφοδίασε με συσκευές ακτίνων Χ πολλά νοσοκομεία με δικά της μάλιστα έξοδα.
Indira Gandhi
Η πολιτικός που ήταν πρωθυπουργός της Ινδίας για 15 χρόνια, και ίσως περισσότερα αν δεν είχε δολοφονηθεί, αποτελεί τη μόνη γυναίκα πρωθυπουργό της Ινδίας μέχρι σήμερα. Κόρη του πρώτου πρωθυπουργού της Ινδίας, Jawaharlal Nehru, δεν θα μπορούσε να είχε διαλέξει άλλη πορεία. Υπηρέτησε ως υπουργός Πληροφοριών και Τύπου έως ότου κλήθηκε να πάρει τη θέση του πρωθυπουργού μετά τον αιφνίδιο θάνατό του. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή για τον καθοριστικό της ρόλο στον πόλεμο μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν και για την προσπάθεια εκμοντερνισμού της χώρας. Ωστόσο, κατά την τρίτη θητεία της κατηγορήθηκε για διαφθορά και απάτη.
Rosalind Franklin
Άλλη μία επιστήμονας στη λίστα μας. Η Franklin πρόσφερε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη δομή του μορίου του DNA, χωρίς τις οποίες η αποκρυπτογράφησή του δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση. Οι Watson και Crick στηρίχτηκαν ιδιαίτερα στην έρευνά της χωρίς, όμως, να αναγνωριστεί ποτέ η συμβολή της. Η αφανής ηρωίδα της Μοριακής βιολογίας δεν τιμήθηκε ποτέ, ούτε μετά τον θάνατο της, για την βοήθεια που πρόσφερε στην ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA.
Maria Corazon Aquino
Η Maria Corazon Aquino ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στις Φιλιππίνες. Ήρθε στην εξουσία μετά από τις αιφνίδιες εκλογές που προκήρυξε ο μέχρι τότε δικτάτορας της χώρας, Ferdinand Marcos, κι επανέφερε τη δημοκρατία. Από τότε έγινε σύμβολο της δημοκρατίας και της ειρήνης με αποκορύφωμα την υποψηφιότητά της για το Νόμπελ Ειρήνης.
Eva Peron
Η María Eva Duarte de Perón ήταν η δεύτερη γυναίκα του προέδρου της Αργεντινής, Juan Peron. Κατά την περίοδο που ήταν η Πρώτη Κυρία της Αργεντινής, η Evita, όπως ήταν το υποκοριστικό της, απέκτησε μεγάλη δύναμη στα εργατικά σωματεία, τα οποία υποστήριζαν τον Peron. Η Evita υπερασπίστηκε τα εργατικά δικαιώματα, αποκτώντας ένθερμους οπαδούς ανάμεσα στις εργατικές τάξεις, διηύθυνε τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας και ίδρυσε το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Eva Peron. Επίσης, πάλεψε πολύ για τα γυναικεία δικαιώματα στη χώρα και ίδρυσε το πρώτο μεγάλης κλίμακας γυναικείο πολιτικό κόμμα, το Γυναικείο Κόμμα του Peron. Φυσικά, δεν έλειψαν και οι επικριτές της, οι οποίοι είδαν στο πρόσωπό της τον αντιδημοκρατικό λαϊκισμό αλλά και την απαρχή των μετέπειτα κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων της Αργεντινής.
Simone de Beauvoir
Η φιλόσοφος και φεμινίστρια, Simone de Beauvoir, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Τα φιλοσοφικά της κείμενα γύρω από τον φεμινιστικό υπαρξισμό είναι πολυδιαβασμένα, με πρώτο το Δεύτερο Φύλο, το βιβλίο που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το Φεμινιστικό Κίνημα. Η de Beauvoir, ενώ πολλοί τη θυμούνται ως σύντροφο του Jean Paul Sartre, υπήρξε ένα από τα κυριότερα πρόσωπα που βοήθησε στην βελτίωση της κοινωνικής θέσης της γυναίκας στη Δύση.
Amelia Mary Earhart
H Amelia Mary Earhart ήταν αεροπόρος και η πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη της πάνω από τον Ατλαντικό το 1928. Υπήρξε επίσης η πρώτη γυναίκα που πέταξε στον Ατλαντικό και Ειρηνικό Ωκεανό. Κατάφερε να σπάσει πολλά ρεκόρ ως πιλότος, έγραψε πολλά επιτυχημένα βιβλία για τις εμπειρίες της και βοήθησε στη δημιουργία μια οργάνωσης για γυναίκες πιλότους. Το 1937 εξαφανίστηκε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό στην προσπάθειά της να κάνει το γύρο της Γης.
Emmeline Pankhurst
H Emmeline Pankhurst ήταν πολιτική ακτιβίστρια και σουφραζέτα. Συνέβαλλε στην προώθηση των δικαιωμάτων της γυναίκας και συγκεκριμένα το δικαίωμα ψήφου. Το κίνημα που ίδρυσε, συνέβαλε καθοριστικά σε αυτό το σκοπό με τα μέλη του να παίρνουν μέρος σε πολλές διαδηλώσεις για να περάσουν το μήνυμα τους και πολλές φορές κατέφυγαν σε ακραία μέσα όπως το να δένονται στις ράγες των τραίνων και να σπάνε παράθυρα. Πολλά από τα μέλη συνελήφθησαν συμπεριλαμβανομένης της Pankhurst.
Rosa Parks
Όλα ξεκίνησαν στην Αλαμπάμα το 1955 όταν η Parks αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν «λευκό» όπως ήταν τότε το συνήθειο. Η σύλληψή της γι’ αυτό το περιστατικό, ενώ δεν αποτελούσε πρωτοτυπία της εποχής εκείνης, υπήρξε η αφορμή για το ξέσπασμα των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των «μαύρων». Ενώ δεν υπήρξε ηγέτης κάποιου κινήματος για τα κοινωνικά δικαιώματα, η Rosa Parks έγινε σύμβολο του αγώνα. Το 1996, της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.
Eleanor Roosevelt
Η ευκατάστατη Eleanor Roosevelt θα μπορούσε να είχε ζήσει την ήσυχη ζωή που συνηθιζόταν τότε για μια Πρώτη Κυρία. Ωστόσο, η Roosevelt αναμίχθηκε ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας και μάλιστα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καμπάνια του συζύγου της Franklin Roosevelt, παίρνοντας θέση για κοινωνικά θέματα της εποχής, όπως τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Από τότε, οι μετέπειτα Πρώτες Κυρίες θα αναλάμβαναν έναν πιο ενεργό ρόλο από τον ρόλο της οικοδέσποινας του Λευκού Οίκου.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr