Ένας πιλότος, ένα χαμένο αεροπλάνο και ένα δαχτυλίδι που επεστράφη μετά από 70 χρόνια

Ένας χωρικός από την Αλβανία αποτέλεσε το «κλειδί», για να λυθεί το μυστήριο της εξαφάνισης ενός βρετανικού βομβαρδιστικού το 1944.
 

Όταν ο Τζεμίλ Κάλα παντρεύτηκε το 1971, ο πατέρας του, Γιάχο, του έδωσε σαν γαμήλιο δώρο ένα δαχτυλίδι, το οποίο είχε βρει μαζεύοντας μέταλλα και ξύλα στο βουνό.
«Μου το έδωσε λέγοντάς μου ότι το δαχτυλίδι πρέπει να επιστραφεί στο νόμιμο κάτοχό του και μου είπε την ιστορία του πώς το απέκτησε» δήλωσε ο Τζεμίλ Κάλα.
Το μυστήριο για τον νόμιμο κάτοχο του δαχτυλιδιού, αλλά και για την τύχη του αεροπλάνου παρέμενε, μέχρι που ένας αγρότης εντόπισε ορισμένα συντρίμμια σε μια βουνοκορφή.
Μία ομάδα Αμερικανών και Βρετανών ειδικών ανέβηκε πέρσι στο σημείο, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων, για να διαπιστώσει ότι τα συντρίμμια ανήκαν σε ένα μεγάλο, τετρακινητήριο βομβαρδιστικό αεροπλάνο.
Η έρευνα συνεχίστηκε, με τους εμπειρογνώμονες να καταλήγουν στο ότι πιθανότατα πρόκειται για ένα βρετανικό αεροπλάνο, με βάση τα στοιχεία που βρήκαν στο σημείο της συντριβής.
Στο μεταξύ, μαθαίνοντας για τις έρευνες, ο Κάλα επικοινώνησε με τη βρετανική πρεσβεία, αναφέροντάς τους ότι έχει στην κατοχή του ένα δαχτυλίδι, μια επιγραφή στο οποίο αποτέλεσε το «κλειδί» για να εντοπιστεί η οικογένεια του πιλότου.
Το δαχτυλίδι τελικά ανήκε στον Βρετανό πιλότο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Τζον Τόμσον, του οποίου το αεροπλάνο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς τον Οκτώβριο του 1944, κατά τη διάρκεια αποστολής στην Αλβανία.
Για περίπου 70 χρόνια, τα συντρίμμια παρέμεναν άφαντα, με την επίσημη αναφορά να σημειώνει ότι «πιθανώς συνετρίβη στην Αδριατική».
Ο Βρετανός πιλότος είχε παντρευτεί λίγους μήνες πριν το ατύχημα την Τζόις Μόζλει, η οποία όμως απεβίωσε το 1995.
Ωστόσο, η 92χρονη αδερφή του πιλότου Ντόροθι Γουέμπστερ, η οποία βρίσκεται εν ζωή, ταξίδεψε τις προηγούμενες ημέρες στα Τίρανα, για να παραλάβει το δαχτυλίδι και κάποια αντικείμενα από το αεροπλάνο, σε μία συγκινητική τελετή.
«Θα το φυλάξουμε. Αλλά μαζί με όλα τα πράγματα θα ήθελα να πάνε σε κάποιο μουσείο, αν αυτό είναι δυνατόν. Γιατί είμαι 92 ετών και θα ήθελα να ξέρω τι θα απογίνουν όλα αυτά τα πράγματα όταν φύγω» δήλωσε η Ντόροθι Γουέμπστερ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr