Στο Βερολίνο σήμερα το τετ α τετ Τσακαλώτου - Σόιμπλε: Μέσα το ΔΝΤ μας λένε οι ΗΠΑ -Αύριο Eurogroup

Με τα μάτια στο Βερολίνο σήμερα η Ελλάδα & η Ευρώπη ενόψει της κρίσιμης συνάντησης  του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη  Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στον απόηχο των " δραματικών " επαφών του τελευταίου με τον " εντυπωσιακό" Γιάνη Βαρουφάκη . 

Με την επίσκεψή του στη γερμανική πρωτεύουσα, ο κ. Τσακαλώτος ολοκληρώνει την εξαήμερη περιοδεία του στην Ευρώπη, προσδοκώντας σε μια επιτυχημένη «αυλαία», αντίστοιχη των ενθαρρυντικών συναντήσεων που είχε το προηγούμενο πενθήμερο σε Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Φινλανδία και Ολλανδία.

Μέχρι στιγμής οι επαφές του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους Ευρωπαίους ομολόγους του κρίνονται αρκετά θετικές, με τους τελευταίους να εκφράζουν τη βούληση να συνομιλήσουν με τον κ. Τσακαλώτο, συζητώντας τις ελληνικές θέσεις, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. 
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό, για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς και για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. 

Tο στοίχημα του Βερολίνου & η προετοιμασία για το πρώτο Εypurogroup του 2016 την Πέμπτη 

Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο για τον κ. Τσακαλώτο θα «παιχτεί» στο Βερολίνο, αφού ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του Γερμανού ομολόγου του απέναντι στη βούληση της Αθήνας για γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να ανοίξει, στη συνέχεια, ο διάλογος για την ελάφρυνση του χρέους.

Μπορεί τα όπλα του κ. Τσακαλώτου στη «μάχη» απέναντι στον Σόιμπλε να έχουν αυξηθεί, ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως πρόκειται για τον πιο σκληρό αντίπαλο και τον πιο αυστηρό κριτή των προσπαθειών που καταβάλλει η Αθήνα. Η αποστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στο Βερολίνο, ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης  – του πρώτου για τη νέα χρονιά – θα είναι δύσκολη, ακόμη κι αν μόλις χθες έλαβε ενθαρρυντική στήριξη τόσο από την Ολλανδία, όσο και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και δη των ΗΠΑ.

 

Τι είπαν Τσακαλώτος- Ντάισελμπλουμ στο Αμστερνταμ 


Ο λόγος για το θετικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και για το τηλεφώνημα στήριξης που δέχθηκε από τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λιού.
«Στους μήνες συμπεριλαμβάνεται και το χρέος, όχι μόνο η αξιολόγηση»

«Είχαμε ικανοποιητικές συνομιλίες με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κοιτάξαμε μπροστά και συζητήσαμε για τις προκλήσεις που αφορούν στην Ελλάδα ενόψει Eurogroup», ανέφερε αργά το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του Eurogroup, στο Twitter, σχολιάζοντας την έκβαση της συνάντησής του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση στο Άμστερνταμ - ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα - πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, με τις πληροφορίες να εμφανίζουν τον Ντάισελμπλουμ πρόθυμο να συζητήσει λύσεις για τα ελληνικά ζητήματα.
Ταυτόχρονα, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης, ο Ντάισελμπλουμ προχώρησε σε διευκρινίσεις, αναφορικά με τη «βόμβα» που είχε πετάξει την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με την οποία, η πρώτη αξιολόγηση επρόκειτο να διαρκέσει μήνες.
«Όταν μίλησα για πολύμηνη διαπραγμάτευση, δεν αναφέρθηκα 
μόνο στην πρώτη αξιολόγηση, αλλά για μια συνολική λύση που αφορούσε αξιολόγηση και λύση για το χρέος μαζί», φέρεται να εξήγησε στον κ. Τσακαλώτο ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ταζακ Λιού σε Τσακαλώτο: Το ΔΝΤ απαραίτητο - Καλά τα πάτε με μεταρρυθμίσεις 

Δυναμική παρέμβαση έκαναν χθες οι Αμερικανοί υπέρ της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και υπέρ της ανάγκης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. 
Σε τηλεφώνημά του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Αμερικανός ομόλογός του Τζακ Λιου σημείωσε «τον σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων», προτρέποντας παράλληλα την ελληνική κυβέρνηση να τις συνεχίσει «και να συνεργασθεί στενά με τους διεθνείς της εταίρους».

Πλέον και με την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, κανένας στα σημαντικά κέντρα αποφάσεων δεν υιοθετεί τη θέση του Αλ. Τσίπρα για αποχώρηση του ΔΝΤ από τη διαπραγμάτευση. 
Ο κ. Τσακαλώτος μπορεί να εξήγησε τον όγκο των προαπαιτουμένων που έχει καλύψει η ελληνική κυβέρνηση από το καλοκαίρι αλλά δεν κατάφερε -όπως φαίνεται- να αλλάξει τη γνώμη των ομολόγων του για τη μη αναγκαιότητα του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να τηρήσει ιδιαίτερα σκληρή στάση και για τα δημοσιονομικά αλλά και για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Χθες ο κ. Λιου υπογράμμισε επίσης «την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να τηρήσει τη δέσμευσή της να θέσει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη τροχιά μέσω ελάφρυνσης του χρέους, εφόσον η Ελλάδα συνεχίζει να τηρεί τις δεσμεύσεις της κάνοντας τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις». 
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών συνεχάρη επίσης τον κ. Τσακαλώτο για τις μεταρρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα η Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο του εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας.

Το Eurogroup 


Ενα πρώτο αλλά μικρό δείγμα για τη στάση των θεσμών ως προς την πρόταση της ελληνικής πλευράς
για το ασφαλιστικό θα φανεί αύριο, κατά τη διάρκεια του προκαθορισμένου Eurogroup. Ενώ η συζήτηση πρόκειται να είναι σύντομη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένουν να συζητηθεί ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και μια σειρά από υπουργούς να τονίσουν την αναγκαιότητα της συμμετοχής του Ταμείου. Επίσης, εξαιτίας της συζήτησης για το άρθρο 4 του ΔΝΤ που γίνεται κάθε χρόνο, αναμένεται να παρευρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ (Πόουλ Τόμσεν) που δεν έχουν συμμετάσχει με φυσική παρουσία σε Eurogrοup από το καλοκαίρι.

 

 Επίσης, πιθανό είναι να παρουσιαστούν και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τους επόμενους μήνες με κρίσιμη καμπή το τέλος του Φεβρουαρίου, που οι θεσμοί αξιολογούν ότι από εκεί και πέρα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας θα αρχίσουν να «χτυπάνε κόκκινο» ξανά.

Κομισιόν: Θα απαιτηθούν και άλλα μέτρα στο ασφαλιστικό
Μαύρα τα μαντάτα από τις Βρυξέλλες. Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης χαρακτήρισε «Φιλόδοξο» σε γενικές γραμμές το σχέδιο της Ελλάδας για το ασφαλιστικό και μάλιστα είπε ότι ίσως απαιτηθούν και άλλα μέτρα.

Όπως διευκρίνισε, είναι πρόωρο να εκφέρει κανείς μια ολοκληρωμένη άποψη, καθώς λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιήσεις, ωστόσο στο βαθμό που το σχέδιο προβλέπει την αντιμετώπιση ορισμένων πάγιων προβλημάτων του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, όπως είναι η μεγάλη «ποικιλία» ταμείων, αποτελεί ένα «μεγάλο βήμα μπροστά». Επιπλέον, ανέφερε ότι ίσως απαιτηθούν κάποια περαιτέρω μέτρα, ενώ εκτίμησε ότι οι διαβουλεύσεις θα είναι μακρές και δεν θα έχουν ολοκληρωθεί ούτε μέχρι το επόμενο Eurogroup στις αρχές του Φεβρουαρίου.
Όσον αφορά την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα της ευρωζώνης, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Εκτός από το ασφαλιστικό παραμένουν ανοιχτά και άλλα σημαντικά ζητήματα όπως η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει η πρώτη αξιολόγηση, αλλά «πολιτικά» είναι σημαντικό για την Ελλάδα, να γίνει το γρηγορότερο δυνατό. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες το αμέσως επόμενο διάστημα.


Τέλος, όσον αφορά τα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι για να υπάρξει αξιόπιστη εκτίμηση του μεγέθους του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να έχουν προηγουμένως επιλυθεί ζητήματα όπως το ασφαλιστικό αλλά και να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις που θα έχει στην παραγωγικότητα η αναμόρφωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.
Επίσης, επανέλαβε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και η απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους είναι συνδεδεμένες και τοποθετούνται χρονικά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού, η οποία θα αφορά όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr