''Πολεμικές'' ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για τους διορισμούς: Είστε οι αρχιτέκτονες του πελατειακού κράτους - Όλες οι αντιδράσεις

Το θέμα των ημερών φαίνεται πως είναι οι διαξιφισμοί κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τους οι διορισμούς μετακλητών υπαλλήλων στα γραφεία του πρωθυπουργού και υπουργείων. 

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε προηγηθεί εκείνη του Γιώργου Κουμουτσάκου

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Mε προεξάρχουσα τη Νέα Δημοκρατία και πιστούς συνοδοιπόρους τα διαπλεκόμενα μέσα ενημέρωσης, ολόκληρο το παλιό σύστημα επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ με λάσπη και συκοφαντίες. 

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν τα εξής: Οι θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων και των ειδικών συμβούλων είναι από το νόμο προσωρινές. Δεν συνιστούν μόνιμους διορισμούς στο Δημόσιο. Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις θέσεις αυτές επιλέγονται από τον εκάστοτε πρωθυπουργό και τους εκάστοτε υπουργούς. Η θητεία τους ολοκληρώνεται μόλις ολοκληρωθεί και η θητεία του πολιτικού προσώπου που τους τοποθέτησε. Οι μόνοι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί από την παρούσα κυβέρνηση είναι αυτοί που απολύθηκαν αντισυνταγματικά από την κυβέρνηση Σαμαρά, υπό την αιγίδα του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, εκτός των άλλων, είχε διορίσει 51(!) μετακλητούς υπαλλήλους στο υπουργικό του γραφείο.

Είναι προκλητικό να μιλούν οι αρχιτέκτονες του πελατειακού κράτους για ρουσφέτια, όταν οι ίδιοι απαξίωναν συστηματικά κάθε έννοια αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση, διορίζοντας μόνιμους δημοσίους υπάλληλους τα "δικά τους παιδιά" χωρίς κανένα κριτήριο. Είναι προσβλητικό για τους πολίτες να μιλούν για αύξηση των μετακλητών στα υπουργεία, όταν μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ήταν με νόμο να τους μειώσει.

Είναι απαράδεκτο να μιλάει η ΝΔ για τους διοικητές των νοσοκομείων όταν για πρώτη φορά η επιλογή τους έγινε με απολύτως αξιοκρατικά κριτήρια από επιτροπή στην οποία μετείχαν και στελέχη του κόμματος της. Είναι προφανές, εν όψει και της αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων, πως η διαπλοκή παίζει τα ρέστα της. Θα τα χάσει κι αυτά.

Θεοχαρόπουλος: ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση στήνουν κομματικό κράτος

Επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με αφορμή τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για προσλήψεις συγγενικών προσώπων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. 

«Η υπέρβαση της κρίσης απαιτεί σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας, αξιοκρατία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ιδίως στην δημόσια διοίκηση» δήλωσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ πως «προχωρούν στο στήσιμο ενός κομματικού κράτους».

«Είναι πραγματικά λυπηρή αυτή η τακτική για την αριστερά, τους διαχρονικούς αγώνες για μία δίκαιη κοινωνία και τον προοδευτικό κόσμο. Δεν τιμά την χώρα μας να μας ζητάει ο οποιοσδήποτε εταίρος να υπάρχει αξιοκρατία και όχι κομματοκρατία. Είναι ντροπή» ανέφερε, σημειώνοντας: 

«Οι νέες και νέοι που βρίσκονται στην ανεργία όπως και όσοι τα έχουν καταφέρει με πολύ κόπο στην ζωή τους έχουν κάθε δίκιο να νιώθουν απογοήτευση. Μία νέα προοδευτική προοπτική είναι άμεσα αναγκαία. Ο κ. Τσίπρας τον Ιανουάριο του 2015, λίγες μέρες πριν αναλάβει την εξουσία, δήλωνε 'Ερχόμαστε για να εμπιστευθούμε τη Δημόσια Διοίκηση, ανεξάρτητα από το σε ποιο κόμμα ανήκουν'. Ο ορισμός της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος. Κρίμα».

Σκουρλέτης: Θέλουν να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο ηθικό του πλεονέκτημα

Κάλυψη στον γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονα Σχινά - Παπαδόπουλο σχετικά με τους διορισμούς συγγνικών του προσώπων παρέχουν κόμμα και κυβέρνηση. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για «συστηματική προπαγάνδα προκειμένου να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο δυνατό του σημείο, στο ηθικό του πλεονέκτημα».

Παράλληλα, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου κατήγγειλε τα μέσα ενημέρωσης γιατί «σταυρώνουν ένα παιδί για την τηλεθέαση». Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega την Τρίτη, ο Πάνος Σκουρλέτης επέρριψε ευθύνες στους ιδιοκτήτες καναλιών και μέσων ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι η προπαγάνδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνεται όσο «τελειώνει ο χρόνος της ασυλίας των ιδιοκτητών των μεγαλοκαναλιών που σέρνουν το χορό».

Όπως είπε, «όσο πλησιάζει η εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΜΜΕ και για το διαγωνισμό, θα συμπαρατάσσονται διαπλοκή, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και όσοι υπερασπίζονται το παλαιό σύστημα για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους, συμφέροντα που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας».

«Οι αναφορές στα δημοσιεύματα αναφορικά με το γραμματέα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, αφορούν μια προσπάθεια να δημιουργηθεί θέμα εκεί που δεν υπάρχει» επισήμανε και τόνισε ότι δεν πρόκειται για μόνιμους διορισμούς, αλλά για μετακλητούς υπαλλήλους, η θητεία των οποίων συνδέεται με τη θητεία του υπουργού.

Σημείωσε, δε, ότι υπάρχει «αναγκαιότητα πολιτικού προσωπικού για να ενημερώνει τον υπουργό και για να χαράσσεται η πολιτική». Ο ίδιος ανέφερε ότι ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων έχει μειωθεί από την κυβέρνηση ήδη στο 60% των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ συνέδεσε τον διορισμό μετακλητών υπαλλήλων σε κυβερνητικά πόστα με την επιλογή συμβούλων από τους αρχηγούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

«Κάτι που φυσικά δεν ακούγεται αλλά αποδεικνύει την υποκρισία και το προπαγανδιστικό ρόλο των αναληθών δημοσιευμάτων είναι ότι αποσιωπάται πλήρως ότι στα γραφεία τους οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διορίζουν δικούς τους συμβούλους» ανέφερε.

Χριστόφορος Βερναρδάκης: Ο Ομπάμα και ο Ολάντ δεν παίρνουν συμβούλους; Τι συζητάμε τώρα;

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τα θέματα του υπουργείου του ο κ. Βερναρδάκης υπερασπίστηκε τους σωρηδόν διορισμούς συγγενών του ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο λέγοντας:

«Ο Λευκός Οίκος δεν έχει συμβούλους της επιλογής του Προέδρου των ΗΠΑ, τι συζητάμε τώρα; Η στην Κομισιόν οι Επίτροποι που διορίζονται δεν έχουν δικαίωμα να έχουν μερικούς μετακλητούς συμβούλους της δικής τους επιλογής ή συνεργάτες που επιλέγουν αυτοί; Αμφισβητείται το δικαίωμα ένα πολιτικό πρόσωπο να έχει ένα γραφείο, ως Chef de cabinet που λένε, δηλαδή ο Ολάντ δεν έχει δικούς του συμβούλους στα Ηλύσια και τους παίρνει από την ΕΝΑ-Ecole nationale d'administration- (Εθνική Σχολή Διοίκησης);» ήταν το επιχείρημα του αναπληρωτή υπουργού. Το θέμα θα ήταν αν είχαμε σύστημα βιομηχανίας μετακλητών που δεν έχουμε. Αν είχαμε σύστημα διορισμών στο Δημόσιο που δεν έχουμε. Το θέμα τελειώνει εδώ είναι μεγάλη προσχηματική προσπάθεια μεταφοράς της ατζέντας κάπου αλλού».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr