Facebook και μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Ιδού οι πιο επικίνδυνες ώρες για ένα παιδί
Το γεγονός πως τα παιδιά μας περνούν όλο και περισσότερες ώρες μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ως χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να αρχίσει ενδεχομένως να ανησυχεί εμάς τους γονείς...
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης έρχονται να επιβεβαιώσουν κάτι που πολλοί υποψιαζόμασταν. Το facebook το twitter και τα υπόλοιπα δίκτυα επικοινωνίας επηρεάζουν τον ύπνο των παιδιών στην εφηβεία αλλά και την ψυχική τους υγεία. Οι ερευνητές τονίζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καταθλιπτικών συμπτωμάτων αλλά και αγχώδους διαταραχής!
Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν περίπου 500 έφηβοι ηλικίας 11 έως 17 ετών. Τα παιδιά αυτά όπως δήλωσαν στις απαντήσεις τους επενδύουν συναισθηματικά στα μέσα, δίνοντας περισσότερη σημασία από όσο θα έπρεπε στους διαδικτυακούς φίλους τους. Κάποια παιδιά δε δήλωσαν ότι πολλές φορές νιώθουν άγχος αν δεν απαντήσουν αμέσως σε ένα μήνυμα και βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για να μη χάσουν κάποιο δίνοντας παραπάνω σημασία στην επικοινωνία από όση θα έπρεπε.
Η εικόνα άλλωστε ενός παιδιού που είναι συνέχεια συνδεδεμένο σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης μέσω κινητού ή τάμπλετ είναι σε όλους μας γνώριμη και όπως παρατηρούν και οι μελετητές ο μέσος όρος ηλικίας όλο και μικραίνει: 11 χρονα παιδιά χρησιμοποιούν πολύ το FB - και ταυτοχρόνως σε πολλαπλές συσκευές, τονίζουν.
Τα πιο αγχωμένα παιδιά σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εκείνα που πόσταραν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες! «Η εφηβεία μπορεί να είναι μία περίοδος μεγάλης επιρρέπειας στην έναρξη κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής και η φτωχή ποιότητα ύπνου να συμβάλλει σε αυτό», δήλωσε η καθηγήτρια Ψυχολογίας δρ Χέδερ Λίλαντ Γουντς από την ερευνητική ομάδα συμπληρώνοντας μάλιστα ότι η τα μέσα μπορεί να προκαλούν και το αίσθημα της χαμηλής αυτοπεποίθησης όταν το παιδί θεωρεί τον διαδικτυακό κόσμο παρόμοιο του πραγματικού και επενδύει πολλά σε αυτόν. «Ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν την ύπαρξη της σχέσης προβλημάτων ψυχικής υγείας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα την αιτία», δηλώνει.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η επιστήμη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Μια πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο επιστημινικό συνέδριο του Σιάλτ στις ΗΠΑ επισημαίνει την αρνητική επίδραση που έχουν οι selfies στην ψυχολογία των νεαρών κοριτσιών αλλά και μεγαλύτερων γυναικών: «Η νέα κουλτούρα των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης όμως, επιδεινώνει την κατάσταση, από τη στιγμή που οι νέοι άνθρωποι βομβαρδίζονται καθημερινά από μη ρεαλιστικές εικόνες με τις οποίες συγκρίνονται, με αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοεικόνα τους». Σύμφωνα με το Ίδρυμα Έρευνας Ευτυχίας της Κοπεγχάγης οι άνθρωποι που επιλέγουν να εγκαταλείψουν το facebook είναι πιο ευτυχισμένοι και παρουσιάζουν σημαντική μείωση του στρες, του θυμού αλλά και της μοναξιάς τους.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr