Και οι 3 μεγαλοεπενδυτές μαζί! Πρεμ Γουάτσα, Γουίλμπορν Ρος & Τζον Πόλσον αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα
Πρεμ Γουάτσα, Γουίλμπορν Ρος και Τζον Πόλσον αυτή την εβδομάδα θα βρεθούν εκτάκτως στην Αθήνα για λιγότερο από 48 ώρες.
Το γεγονός, από μόνο του, συνιστά είδηση πρώτου μεγέθους, καθώς σπάνια τρεις κορυφαίοι head managers, παγκοσμίως, βρίσκονται ταυτόχρονα σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα – πολύ δε περισσότερο στην ελληνική.
Ο λόγος της εδώ παρουσίας τους –τον άτυπο συντονισμό της οποίας έχει ο κ. Γουάτσα– θα είναι κυρίως να ενισχύσουν την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Ως γνωστόν, άλλωστε, οι ίδιοι έχουν επενδύσει εδώ πολλά εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια, αν και η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταγράψει ζημίες.
Κατά μόνας, στο παρελθόν, επισκέφθηκαν αρκετές φορές την Αθήνα. Ομως όλοι μαζί δεν έχουν ξαναβρεθεί εδώ. Στην ατζέντα τους υπάρχουν συναντήσεις με κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, πέραν όλων των άλλων, θα ασχοληθούν και με τις ελληνικές τους επενδύσεις.
Βασική αποστολή τους, ωστόσο, θα είναι να αντιληφθούν τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα όπου επιμένουν να επενδύουν, και βεβαίως να τη «διαφημίσουν» προς τα έξω, μέσω της παρουσίας τους.
Πρέμ Γουάτσα ο Ινδός Γουώρεν Μπαφετ η Mr Fairfax
Χαρακτηρίζεται ίσως ο πιο σημαντικός ξένος επενδυτής για τη χώρα μας καθώς έχε ήδη επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια αποκτώντας τον έλεγχο ή σημαντικές θέσεις σε αρκετές μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Ο 64χρονος, Ινδικής καταγωγής, Πρεμ Γουάτσα αποκαλείται ως ο... «Καναδός Γουόρεν Μπάφετ» λόγω των επιτυχημένων επενδυτικών του κινήσεων τις τελευταίες δεκαετίες.
Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα «στοιχήματα» του Γουάτσα, με τοποθετήσεις τουλάχιστον 200 εκ. ευρώ σε αρκετές ελληνικές εταιρείες όπως είναι η Eurobank, ο Μυτιληναίος, η Jumbo, ο Σαράντης και τελευταία η Praktiker Hellas.
Ο ισχυρός άντρας της εταιρίας Fairfax κατά την τελευταία 3ετία παραμένει πιστός στην πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει γι αυτό και ποντάρει.
Τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου Fairfax αγγίζουν τα 36 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εργαζόμενοι του ομίλου φθάνουν τους 8.200 εκ των οποίων 5.000 στις ΗΠΑ.
Ο όμιλος έχει εταιρίες σε κλάδους ασφάλισης σε όλο τον κόσμο, αλλά και συμμετοχές σε τράπεζες και κολοσσούς όπως τη Johnson & Johnson. Η μόνη μεγάλη επένδυση που δεν του έχει βγει -τουλάχιστον μέχρι τώρα- είναι αυτή στην εταιρία των κινητών Blackberry.
Η τελευταία μεγάλη επένδυση που έγινε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2012, αφορούσε την Eurobank Properties αντί 43 εκατ. Ευρώ, εταιρία που κατέχει τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε όλη την χώρα.
Πριν από λίγο καιρό στα χέρια του Καναδού δισεκατομμυριούχου πέρασε η Praktiker Hellas, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε να διατηρήσει όλα τα καταστήματα, την επωνυμία και το σύνολο των 1.100 εργαζομένων της αλυσίδας.
Ποιος είναι όμως ο Prem Watsa που μπήκε στη ζωή μας την τελευταία διετία; Ινδός στην καταγωγή, ένα από τα 4 παιδιά ενός δασκάλου. γεννήθηκε το 1950 στο χωριό Χινταραμπάντ, αργότερα σπούδασε στην Ινδία.
Έχοντας μόνο 8 δολάρια στην τσέπη, μετανάστευσε στα 20 του στον Καναδά για να βρει μία καλύτερη τύχη, εκεί είχε ήδη πάει ο μεγαλύτερος αδερφός του. άρχισε να πουλάει κλιματιστικά από σπίτι σε σπίτι και με τα λεφτά που συγκέντρωσε πήρε το μεταπτυχιακό στη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Οντάριο.
Αμέσως δούλεψε ως αναλυτής στη Συνομοσπονδία Ασφαλίσεων του Τορόντο και στη συνέχεια το κοφτερό του μυαλό τον οδήγησε στην διαχείριση χαρτοφυλακίου μετοχών για ταμεία συνταξιούχων. Η άνθηση της καριέρας του ήρθε το 1985 όταν απέκτησε μία μικρή εταιρεία ασφάλισης φορτηγών η οποία έγινε η βάση για τη δημιουργία του κολοσσού Fairfax που μόνο πέρυσι είχε έσοδα 6 δις δολαρίων.
O Τζων Πόλσον " αγαπάει" την Ελλάδα
Ο Πόλσον ξέρει καλά το παιχνίδι. Το αποδεικνύουν οι πρόσφατες επιτυχίες του. Το 2007 έγινε πλούσιος και διάσημος χάρη σε ένα πετυχημένο στοίχημα: Πόνταρε στην κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime) στις ΗΠΑ, οι εξελίξεις των δικαίωσαν και η απόδοση ενός από τα ταμεία που διαχειρίζεται έφθασε στο 590%!
«Ο κ. Πόλσον κέρδισε για τον εαυτό του 3,7 δισ. δολάρια, τη μεγαλύτερη ίσως λεία στην ιστορία της Γουόλ Στριτ» σχολίασαν οι «Νew Υork Τimes».
Το περιοδικό «Νewsweek» ανεβάζει το ποσόν που κέρδισε ο Πόλσον το 2008 στα 15 δισ. δολάρια, το συγκρίνει με το... μόλις 1 δισ. δολάρια που κέρδισε ο Σόρος το 1992 και επισημαίνει ότι ο πρώτος χτυπάει πάντα «μεμονωμένες περιπτώσεις».
Το 2008 ο Πόλσον προσέλαβε ως σύμβουλο στην εταιρεία του τον πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν .
«Η καλύτερη συναλλαγή που έγινε ποτέ» ( Τhe Greatest Τrade Εver, Βroadway Βooks, 2009) είναι ο τίτλος του βιβλίου που εξέδωσε ο αρθρογράφος της «Wall Street Journal» Γκρέγκορι Ζούκερμαν στο οποίο αναλύει πώς ο Πόλσον «έγραψε χρηματοοικονομική ιστορία».
Αυτός ο μεγαλοεπενδυτής αποφάσισε να επενδύσει σε χρυσό στην χειρότερη στιγμή που γινόταν. Διότι μετά από μια ξέφρενη κούρσα διαρκείας 12 ετών το 2013 η τιμή του χρυσού κατρακύλησε με αποτέλεσμα ο Τζον Πόλσον να χάσει 1,5 δισ. Ευρώ.
Η προσωπική περιουσία του σύμφωνα με το Forbes ήταν 11,2 δισ. δολάρια στην αρχή της χρονιάς.
Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr