Όλα για όλα απόψε στη Βουλή: Crash test για ασφαλιστικό, αντιδρούν κοινωνία και Θεσμοί
Με αιχμή το προσχέδιο της για το νέο Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπη και με το ελληνικό κοινοβούλιο καθώς έχει προγραμματιστεί στις 18:00 προ ημερησίας διάταξη συζήτηση επ΄ αυτού.
Οι θεσμοί, οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα αύριο βράδυ, εξακολουθούν να θεωρούν πως τα "νούμερα" της κυβερνητικής πρότασης "δεν βγαίνουν" και βλέπουν πως η ολοκλήρωσης της αξιολόγησης –κεντρικό κομμάτι της οποίας είναι το νέο Ασφαλιστικό- δεν θα έλθει πριν τα τέλη Μαρτίου, ενώ η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει με το Ασφαλιστικό εντός του Φεβρουαρίου.
Το λόγο έχει τώρα η Βουλή
Με όλα τα μεγάλα "μέτωπα" της επικείμενης συνταξιοδοτικής, μεταρρύθμισης –δηλαδή τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, την εθνική σύνταξη και το ασφαλιστικό χαράτσι 20% στους επαγγελματίες- ορθάνοιχτα στα πλαίσια της εντός και εκτός Ελλάδας διαπραγμάτευσης, ο κυβερνητικός συνασπισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να αντιμετωπίσει δημοσίως τα "πυρά" των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η συζήτηση αυτή δεν θα γίνει "εν κενώ", μιας και από την 4η Ιανουαρίου, οι πολιτικοί αρχηγοί των αντιπολιτευόμενων κομμάτων έχουν λάβει γνώση της κυβερνητικής πρότασης. Η πολιτική αναμέτρηση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής αρένας είκοσι δύο μέρες μετά την παρουσίαση της πρόταση της για το νέο Ασφαλιστικό θα γίνει την επαύριον της καταρχήν αποτυχίας του Πρωθυπουργού να πείσει τους εκπροσώπους των μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων να δεχτούν την εισφορά 20% υπέρ του κλάδου της κύριας ασφάλισης τους μέσω μίας δέσμης "διορθωτικών" μέτρων.
Οι αλλαγές που προτείνει το Μαξίμου σε σχέση με χαράτσι 20%
Για τους νέους επιστήμονες
• Για την πρώτη 5ετία άσκησης επαγγέλματος, υπολογισμός των εισφορών στο 80%του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 ευρώ.
• Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος, εισφορά 14%
• Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος, εισφορά 17%
Για τους ανέργους
• Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.
• Οικονομική ενίσχυση ανέργων μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ
Εργαζόμενοι με μπλοκάκι
• Εισφορά 6%. Το υπόλοιπο (σ.σ. 14%) της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.
Μεταβατικές διατάξεις για την προστασία των αδύναμων
• Κλιμακωτή αύξηση εισφορών για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω. Σύμφωνα με ένα σενάριο αυτή η κλίμακα θα μπορούσε να φέρει αύξηση της ασφαλιστικής επιβάρυνσης 15% έως 30% για τα εισοδήματα 12.000 έως 40.000 ευρώ.
• Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ο,τι ισχύει σήμερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Διαφωνούν με τους θεσμούς στα νούμερα, αλλά και στις προθεσμίες
Εξάλλου, ούτε οι θεσμοί φαίνεται να έχουν πειστεί για την αξιοπιστία του κυβερνητικού προσχεδίου για την επικείμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Η πιο πρόσφατη σημαντική δήλωση από την πλευρά τους είναι εκείνη του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, σύμφωνα με την οποία αν και χαρακτηρίζεται ως "σοβαρή" η κυβερνητική πρόταση, "τα νούμερα δεν βγαίνουν". Η ώρα της αλήθειας, βέβαια, φτάνει, μιας και αύριο το βράδι, πιθανότατα θα έλθουν στην Αθήνα τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών. Την ίδια μέρα, ο κ. Κατρούγκαλος θα βρίσκεται στο Ευρωκοινοβούλιο για να μιλήσει για το κυβερνητικό προσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό.
Παράλληλα, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη συνάντηση του κ. Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των επιστημόνων :
· Έχει σταλεί "πλήρης ποσοτικοποίηση των δεδομένων μέχρι το 2019".
· "υπάρχει και καταρτηθείσα αναλογιστική μελέτη με προβολή μέχρι το 2060, η οποία όπως προβλέπεται στην ΕΕ, θα εγκριθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Ageing Working Group, τον Απρίλιο".
Παραμένει, όμως, γρίφος το πότε θα έλθει η θέσπιση του νέου Ασφαλιστικού, η οποία ήδη έχει καθυστερήσει τρεις μήνες από το ορόσημο που έχει βάλει το νέο Μνημόνιο (31 Οκτωβρίου 2015). Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε χθες πως "η κατάθεση του νομοσχεδίου , θέλουμε να γίνει το συντομότερο δυνατό. Γιατί από αυτήν εξαρτάται η αξιολόγηση κι από εκεί και μετά να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους". Ο ίδιος δήλωσε πως "θέλουμε να ελπίζουμε λοιπόν ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα έχουμε τελειώσει με το ασφαλιστικό και θα έχουν τεθεί οι βάσεις για την πρώτη αξιολόγηση".
Ωστόσο, χθες ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ότι, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να τελειώσει πριν από το Πάσχα (σ.σ. των Καθολικών), δηλαδή πριν τις 27 Μαρτίου.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr