Αυτές είναι οι 20 καλύτερες ταινίες του 2015: Ποιες ξεχώρισαν & ψήφισαν οι αναγνώστες στο Αθηνόραμα

Ο «Αστακός» είναι ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού που έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχής, με τον «Γιο του Σαούλ» και το «Παιχνίδι της Μίμησης» να ακολουθούν.

 

Και φέτος χιλιάδες σινεφίλ επέλεξαν τις αγαπημένες τους ταινίες στην sponsored by OTE TV ψηφοφορία των αναγνωστών του Αθηνοράματος για τις καλύτερες ταινίες του 2015, η οποία έχει μετατραπεί πλέον σε θεσμό.

Ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε μια λίστα γεμάτη εκπλήξεις. Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη, που ζει πλέον στο Λονδίνο, κέρδισε εμπορικές (από το «Star Wars» μέχρι το «Mad Max») και καλλιτεχνικές ανταγωνίστριες (τους δυο Χρυσούς Φοίνικες των Κανών) πιάνοντας με άνεση την κορυφή. Μια αναγνώριση του ελληνικού κοινού –έστω και λίγο αργοπορημένη- για τον κορυφαίο Έλληνα σκηνοθέτη του 21ου αιώνα.

Στην επόμενη θέση βρίσκεται άλλη μια αρτ επιλογή, αποδεικνύοντας την πιστή σχέση που έχει το κοινό του «α» με το καλλιτεχνικό σινεμά. Ο «Γιος του Σαούλ», η δεξιοτεχνική κάθοδος του Λάζλο Νέμες στα έγκατα της ανθρώπινης ύπαρξης είναι η ταινία που έπιασε τη δεύτερη θέση. Στην τρίτη τώρα, με διαφορά ελάχιστων ψήφων, σκαρφάλωσε το «Παιχνίδι της Μίμησης», μια τολμηρή βιογραφία που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό. Η πραγματικά ενδιαφέρουσα λίστα, που συνδυάζει εξαιρετικά καλλιτεχνικές, οσκαρικές και mainstream επιλογές, έχει στην τέταρτη θέση της το «Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας». Το σουρεαλιστικό υπαρξιακό ταξίδι ενός ξεπεσμένου σταρ που επιμελήθηκε ο βιρτουόζος Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου κέρδισε εκτός από το ακριβοθώρητο αγαλματίδιο της Καλύτερης Ταινίας και την αγάπη των αναγνωστών του «α». Στην πέμπτη θέση βρίσκουμε ένα animation αριστούργημα, «Τα Μυαλά που Κουβαλάς» της Pixar που πήραν τα… μυαλά των Ελλήνων σινεφίλ.

Η έκτη «Θεωρία των Πάντων» είναι μια ακόμη βιογραφία που κέρδισε το κοινό, η «Γέφυρα των Κατασκόπων» -παρότι δεν έχει ιδιαίτερη οσκαρική ανταπόκριση- ενθουσίασε τους αναγνώστες, ενώ το «Ένας Άλλος Κόσμος» έπιασε την όγδοη θέση, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί μια από τις πιο πετυχημένες ελληνικές παραγωγές των τελευταίων ετών. Το σπονδυλωτό δράμα του Χριστόφορου Παπακαλιάτη είναι η μόνη ελληνόφωνη ταινία που πλασαρίστηκε στο top-10 της χρονιάς, με την επόμενη να βρίσκεται στην… μακρινή 29η θέση («Ουζερί Τσιτσάνης» ). Το «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής» παρότι δεν έκανε εντυπωσιακή πορεία στο ελληνικό box office, μπήκε στην πρώτη δεκάδα, αφήνοντας το «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει» πέντε θέσεις πίσω (14η ). Ένας μικρός θρίαμβος για τον (ολίγον ) συμπατριώτη μας Τζορτζ Μίλερ. Το «Χωρίς Μέτρο» που συμπληρώνει το τοπ-τεν είναι, σίγουρα, μια από τις indie εκπλήξεις της ψηφοφορίας.

Η «Νιότη», του αγαπημένου στο ελληνικό κοινό Πάολο Σορεντίνο, αναπάντεχα δεν κατάφερε να μπει στην δεκάδα (12η), ενώ το ντοκιμαντέρ «Το Αλάτι της Γης» του Βιμ Βέντερς με την 17η θέση που κατέλαβε αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της φετινής λίστας. Χαμηλές πτήσεις για το νέο Μποντ με το «Spectre» (18η ) και για τον ινστγουντικό «Ελεύθερο Σκοπευτή» (20η ). Όσο για τον Τιμ Μπάρτον σίγουρα δεν έβγαλε… μάτια με τα «Μεγάλα Μάτια» (32η ). Πολύ χαμηλά βρέθηκαν οι δυο Χρυσοί Φοίνικες, με την «Χειμερία Νάρκη» να πλασάρεται στην 31η θέση και το «Dheepan, Ο Άνθρωπος Χωρίς Πατρίδα» στην 53η! Παρότι ενθουσίασε τους κριτικούς το «Ανωτέρα Βία» θάφτηκε από το κοινό (26η ), όπως και ο «Νόμος της Αγοράς» (46η ). 

Αρκετά όμως με τις αναλύσεις. Το top-20 των αναγνωστών του athinorama.gr

1. Ο Αστακός

2. Ο Γιος του Σαούλ 

3. Το Παιχνίδι της Μίμησης 

4. Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας 

5. Τα Μυαλά που Κουβαλάς 

6. Η Θεωρία των Πάντων 

7. Η Γέφυρα των Κατασκόπων 

8. Ένας Άλλος Κόσμος 

9. Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής 

10. Χωρίς Μέτρο 

11. Η Διάσωση 

12. Νιότη 

13. Carol 

14. Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει 

15. Η Οικογένεια Μπελιέ 

16. Το Μικρό Νησί 

17. Το Αλάτι της Γης 

18. Spectre 

19. Λεβιάθαν 

20. Ελεύθερος Σκοπευτής

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr