Οριστικό και με βούλα Ecofin το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000
Σε συμφωνία - συμβιβασμό σχετικά με τους νέους κανόνες που θα αφορούν την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών, χωρίς να προκληθεί αναταραχή και χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι, κατέληξαν αργά τη νύχτα οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές και επιβεβαίωσαν με τις δηλώσεις τους οι ευρωπαίοι υπουργοί.
Σε συμφωνία - συμβιβασμό σχετικά με τους νέους κανόνες που θα αφορούν την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών, χωρίς να προκληθεί αναταραχή και χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι, κατέληξαν αργά τη νύχτα οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές και επιβεβαίωσαν με τις δηλώσεις τους οι ευρωπαίοι υπουργοί.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το βάρος της διάσωσης θα επωμίζονται οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες με περισσότερα από 100.000 ευρώ. Οι αποταμιεύσεις, ωστόσo, κάτω των 100.000 ευρώ θα είναι εγγυημένες, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική.
Οι κανόνες που συμφωνήθηκαν και τίθενται σε ισχύ έως το 2018 προβλέπουν ότι τα κράτη θα επιμερίζουν ζημίες ανάλογες με το 8% του παθητικού μίας τράπεζας και θα έχουν κάποια ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα επιμερίζουν τις ζημίες που ξεπερνούν αυτό το ποσό.
«Αυτή είναι μια επιτυχία, μια σκληρά κερδισμένη επιτυχία», ανέφερε, μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης διάρκειας έξι ωρών, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμφωνίας αυτής για την οικονομική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ικανοποίηση εξέφρασε και ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης. «Η συμφωνία είναι ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειές μας για να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ των τραπεζών και των κρατικών χρεών», είπε.
«Αν μια τράπεζα είναι το πρόβλημα, τώρα έχουμε ένα ενιαίο σύνολο κανόνων σε όλη την Ευρώπη για να αποφασιστεί ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό», δήλωσε, από την πλευρά του, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ.
Οι Ευρωπαίοι είχαν συμφωνήσει εκ των προτέρων ότι προκειμένου να αποφευχθεί να πληρώνουν οι φορολογούμενοι όταν μια τράπεζα χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί ή να εκκαθαριστεί, οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν κεφάλαια για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ότι οι πιστωτές και οι μέτοχοι των τραπεζών θα υφίστανται ζημίες σε περίπτωση πτωχεύσεων πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η συμφωνία αυτή επιτρέπει πλέον στην Ευρώπη να στρέψει την προσοχή της στον επόμενο πυλώνα της «τραπεζικής ένωσης», δηλαδή την κοινή εποπτεία και στήριξη του τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη. Παραμένουν, όμως, ανοιχτά ορισμένα ακανθώδη ζητήματα, με κυριότερο το αν την τελευταία λέξη για το κλείσιμο ή την αναδιάρθρωση μίας τράπεζας θα πρέπει να τον έχουν τα κράτη ή μία κοινή τραπεζική αρχή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει ίσως και την επόμενη εβδομάδα τις προτάσεις της για μία νέα αρχή.
Ο συμβιβασμός μεταξύ των υπουργών Οικονομικών επετεύχθη λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Πριν, ωστόσο, από τη συνεδρίαση του Ecofin οι χώρες - μέλη της Ε.Ε. ήταν χωρισμένες σε δύο «στρατόπεδα». Στο πρώτο ήταν η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που επιθυμούσαν να απολαμβάνουν μια κάποια ευελιξία σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, τάσσονταν υπέρ αυστηρότερων διατάξεων για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα που μπορεί να φοβίσει τους επενδυτές και τους καταθέτες. Ήθελαν επίσης να μην χρειαστεί να μη δοθεί δημόσιο χρήμα για τις περιπτώσεις κρίσεων.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr