Ειδομένη: Κόλαση και επεισόδια από τους Αφγανούς πρόσφυγες - Έκλεισαν γραμμές του τραίνου και κάνουν «ντου» στα Σκόπια
Η πληρότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο» στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στην Ειδομένη, καθώς πάνω από 5.000 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα.
Ασφυκτικά γεμάτος είναι τις τελευταίες μέρες ο καταυλισμός προσωρινής διαμονής, ενώ λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας σημειώθηκαν επεισόδια όταν περισσότεροι από 600 μετανάστες επιχείρησαν να ανοίξουν το συνοριακό πέρασμα, προκειμένου να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.
Αμέσως επικράτησε ένταση, ενώ τα Σκόπια έκλεισαν τελείως τα σύνορα. Μία ώρα νωρίτερα είχε σημειωθεί ένταση και με Έλληνες αστυνομικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να ηρεμήσουν την κατάσταση στον καταυλισμό, όταν οι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί αντέδρασαν στο άκουσμα του κλεισίματος των συνόρων.
Για την ώρα, εκατοντάδες μετανάστες -στην πλειοψηφία τους Αφγανοί- έχουν καταλάβει τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Μάλιστα, έχουν βάλει μπροστά στις γραμμές του τρένου μικρά παιδάκια, τα οποία τρομαγμένα κλαίνε και φωνάζουν.
Οι ουρές είναι τεράστιες μπροστά από τη σκηνή που γίνεται διανομή τροφίμων και νερών, ενώ ουρά υπάρχει και μπροστά στην ουδέτερη ζώνη, αφού οι έλεγχοι από τη γειτονική χώρα έχουν γίνει εξαιρετικά αυστηροί και μπορούν να περάσουν μόνο όσοι Σύροι και Ιρακινοί έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα και το υπηρεσιακό τους σημείωμα. Μάλιστα, υποβάλλονται και σε σωματικό έλεγχο, ενώ γίνεται και εξονυχιστικός έλεγχος των χαρτιών τους.
Άνθρωποι που έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα από το Αφγανιστάν, καταρρέουν, όταν αστυνομικοί της γειτονικής χώρας τούς ενημερώνουν ότι πλέον δεν μπορούν να περάσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται εκνευρισμός, καθώς όταν οι Αφγανοί συνειδητοποιούν ότι έχουν εγκλωβισθεί, διαμαρτύρονται και προκαλείται ένταση.
Από την άλλη πλευρά, στο βενζινάδικο στο ύψος του Πολύκαστρου, όπου έχουν αποβιβαστεί πάνω από 3500 πρόσφυγες, αναμένοντας να τούς μεταφέρουν στην ουδέτερη ζώνη, εκατοντάδες απελπισμένοι από την πολυήμερη καθυστέρηση, φορτώνονται τα λιγοστά υπάρχοντά τους, παίρνουν από το χέρι τα παιδιά τους και ξεκινούν με τα πόδια να διανύσουν την 20 χιλιομέτρων απόσταση για την Ειδομένη.
Ένα ατελείωτο ανθρώπινο κομβόι είναι η εικόνα του δρόμου, 20 χιλιόμετρα πριν από τους Ευζώνους. Δίπλα στα αυτοκίνητα που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, περπατούν οικογένειες με τα παιδιά τους στους ώμους, στην αγκαλιά, σε καροτσάκια. Κάποιοι ξυπόλητοι, άλλοι με χιλιομπαλωμένα παπούτσια, παιδιά που μόλις έμαθαν να περπατάνε, ανάπηροι σε καροτσάκια, όλοι θεωρούν ότι έρχονται πιο κοντά στο «ευρωπαϊκό όνειρο», αν φτάσουν στην Ειδομένη.
«Ντόμινο»: Τα Σκόπια δεν δέχονται όσους περνούν από Σερβία και η Σερβία όσους έρχονται από Κροατία
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι ισχυρίστηκε, πάντως, ότι οι Αφγανοί που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία δεν μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το Βορρά, επειδή δεν το επιτρέπει η Κροατία.
Η αστυνομία της ΠΓΔΜ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα δεν επιτρέπει τη διέλευση σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν μέσω της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, ενώ περίπου 700 Αφγανοί βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες εγκλωβισμένοι στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, καθώς η τελευταία δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στο έδαφός της. Σύμφωνα με τον Πόποσκι, οι Αφγανοί θα παραμείνουν στον πρόχειρο καταυλισμό που υπάρχει στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία έως ότου η Κροατία και η Σερβία καταλήξουν σε λύση σχετικά με τη διέλευση Αφγανών προσφύγων.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η Κροατία, ύστερα από σχετικούς ελέγχους, επέστρεψε πρόσφατα στη Σερβία 366 Αφγανούς για τους οποίους θεώρησε ότι δεν διέφυγαν από τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τις πολεμικές συρράξεις, αλλά διέμεναν και εργαζόταν παράνομα στην Ελλάδα για πολλούς μήνες ή και χρόνια. Κατά την ίδια ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, οι κροατικές αρχές διαπίστωσαν ότι οι Αφγανοί αυτοί μιλούσαν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, γεγονός που θεωρήθηκε ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου, αλλά για μετανάστες, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις προσφυγικές ροές και παρεισέφρησαν σε αυτές, με σκοπό να φύγουν από την Ελλάδα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα για πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και οι οποίοι γίνονται δεκτοί από χώρες της ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο φράχτης που υψώνει η ΠΓΔΜ στα σύνορά της με την Ελλάδα αποσκοπεί στο να εμποδιστούν οι διελεύσεις των παράτυπων μεταναστών.
Οι σερβικές αρχές στα σύνορα με την ΠΓΔΜ δεν επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη. Η στάση αυτή, όπως εξηγείται, οφείλεται στο γεγονός ότι η Κροατία αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες που δηλώνουν ότι κατάγονται από το Αφγανιστάν.
Η σερβική αστυνομία άρχισε από σήμερα το πρωί να εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία για τους πρόσφυγες που επετεύχθη, την περασμένη Πέμπτη, στο Ζάγκρεμπ, στη συνάντηση των αρχηγών αστυνομίας της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας.
Όπως ανέφερε αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, «στην μεθοριακή διάβαση Πρέσεβο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε πρόσφυγες που φέρουν βεβαίωση με φωτογραφία και σφραγίδα από το ενιαίο κέντρο ελέγχου στην Γευγελή, που λειτουργεί στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ».
Ο Ρέμπιτς δήλωσε ότι τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά για τους πρόσφυγες, αλλά θα εφαρμόζονται με αυστηρότητα τα συμφωνηθέντα στο Ζάγρεμπ προκειμένου να μην εγκλωβιστούν στο έδαφος τής Σερβίας άτομα που δεν δέχεται η Κροατία. Ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας ανέφερε, επίσης, ότι 150 άτομα που φιλοξενούνται σε καταυλισμό στα σύνορα με την Κροατία είναι οικονομικοί μετανάστες και όπως δηλώνουν δεν κατάγονται από το Αφγανιστάν. Γι αυτούς -τόνισε- θα εφαρμοστεί η σερβική νομοθεσία που τους παρέχει το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση ασύλου, ενώ στην περίπτωση που δεν το πράξουν θα απελαθούν.
Πάνω από 4.000 άτομα εγκλωβίστηκαν για ώρες στον Πειραιά
Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί επικράτησε χαμός και στο λιμάνι του Πειραιά όπου έφτασαν πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες και εγκλωβίστηκαν στο σημείο επειδή η Τροχαία δεν τους άφηνε να επιβιβαστούν στα λεωφορεία προς Ειδομένη.
Από τα ξημερώματα κατέπλευσαν στον Πειραιά τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Αριάδνη» και «Blue Star ΙΙ», από Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μεταφέροντας πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είχε ήδη προμηθευτεί εισιτήρια ώστε να επιβιβαστεί από το λιμάνι στα λεωφορεία και να οδηγηθεί στα σύνορα. Πιο αναλυτικά, στον Πειραιά κατέπλευσαν το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1.771 άτομα από τη Μυτιλήνη και 729 από τη Χίο, το «Αριάνδη» με 968 από τη Μυτιλήνη και 590 από τη Χίο, ενώ το «Νήσος Μύκονος» με 209 άτομα από τη Μυτιλήνη και 74 από τη Χίο. Επίσης το «blue star 2» μετέφερε εννέα μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω, 282 από τη Ρόδο και 78 από τη Λέρο. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το εισιτήριο κοστίζει 50 ευρώ για τους ενήλικες και 25 ευρώ για τα παιδιά.
Σύμφωνα με πηγές από το λιμενικό σώμα, η αύξηση του αριθμού των μεταναστών οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί απ αυτούς είχαν εγκλωβιστεί στα νησιά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν αλλά και του απαγορευτικού τού απόπλου.
Πάντως, αφού περίμεναν για πολλές ώρες στο λιμάνι, πολλοί από τους μετανάστες μετακινήθηκαν στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας του ΟΛΠ, ενώ πολλοί άλλοι έφυγαν μόνοι τους από το Σχιστό.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ένας άντρας από τη Συρία είπε ότι έφτασε το πρωί στον Πειραιά από τη Μυτιλήνη και πως σκοπός του είναι να φτάσει στη Γερμανία.
«Πληρώσαμε εισιτήριο για να πάμε στα σύνορα. Δώσαμε 95 ευρώ το άτομο για το πλοίο έως τον Πειραιά και για το λεωφορείο που θα μας πήγαινε στα σύνορα», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μας λένε ποιο είναι το πρόβλημα, αλλά μαθαίνουμε από τις ειδήσεις ότι υπάρχει πολύς κόσμος στα σύνορα. Μας είπαν ότι πρέπει να περιμένουμε...».
«Μας είπαν ότι πρέπει να περιμένουμε στον Πειραιά», είπε ένας άντρας από τη Συρία.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr