Στις 18 Ιουλίου ο Σόιμπλε στην Αθήνα - Όχι σε νέο κούρεμα‏ παρόμοιο του PSI

Το ενδεχόμενο οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικού χρέους να υποχρεωθούν σε επιπλέον ζημίες απέρριψε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας πως είναι διαχειρίσιμοι οι κίνδυνοι στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Το ενδεχόμενο οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικού χρέους να υποχρεωθούν σε επιπλέον ζημίες απέρριψε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας πως είναι διαχειρίσιμοι οι κίνδυνοι στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.



Eκανε παράλληλα γνωστό ότι στις 18 Ιουλίου θα επισκεφτεί την Αθήνα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Eλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα. «Στο επίκεντρο των συνομιλιών», πρόσθεσε, «θα είναι διμερή θέματα με έμφαση την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα».

Στο Βερολίνο βρίσκεται, εξάλλου, σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος εκτός από τον κ. Σόιμπλε θα έχει σειρά επαφών με μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές, με βασικό αντικείμενο τη δημιουργία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου που επιδιώκει η Ελλάδα, όπως αναφέρει το Έθνος. Το απόγευμα ο κ. Χατζηδάκης και ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφαν Κάμπετερ θα μιλήσουν σε εκδήλωση με θέμα «Η Ευρώπη του αύριο: Η ελληνική θέση».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες ο κ. Σόιμπλε επαίνεσε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αθήνας και εξήρε τις επιτυχίες που έχει σημειώσει τελευταία η ελληνική οικονομία, παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε ορισμένους τομείς. «Το φετινό μεγάλο ρεύμα των Γερμανών τουριστών», πρόσθεσε, «συμβάλλει επίσης στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας».

Παραδοχή για ρίσκα
Παραδέχθηκε, επίσης, ότι υπήρχαν ορισμένα ρίσκα στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, αποφεύγοντας ωστόσο να τα κατονομάσει, ενώ όπως είπε «οι οικονομολόγοι διαπιστώνουν ότι οι κίνδυνοι αυξάνουν παντού σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία».

Συμπλήρωσε δε με έμφαση ότι «ένα νέο κούρεμα του χρέους δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας, που τελειώνει το 2014, δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Εκείνο που προβλέπει είναι μια χαλαρότερη εφαρμογή του προγράμματος σε περίπτωση που η Ελλάδα πετύχει το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα».

Ταυτόχρονα ο κ. Σόιμπλε τάχθηκε εναντίον τής, όπως είπε, «καταστροφολογίας» σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Αν οι τουρίστες ακούνε τέτοιες καταστροφικές ειδήσεις», τόνισε, «θα ακυρώσουν τις κρατήσεις τους στα ελληνικά τουριστικά θέρετρα. Γι' αυτό και τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να δίνουν μία ρεαλιστική και όχι καταστροφολογική εικόνα της χώρας».

Σε άλλη συνέντευξη Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ δήλωσε ότι το Βερολίνο χαιρετίζει τη συγκρότηση της νέας ελληνικής κυβέρνησης και ότι θα τη στηρίξει με κάθε μέσο στο μεταρρυθμιστικό της έργο, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι και αυτή θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Την αποχώρηση της Ελλάδας και της Κύπρου από την Ευρωζώνη, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους, ζήτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειακών Επιχειρήσεων της Γερμανίας Λουτς Γκέμπελ.

Τέλος, κριτική στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες του Νότου που βρίσκονται σε κρίση, ότι έχουν επενδύσει μόνον ελάχιστα στο κράτος δικαίου, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, σε δίκαια και λειτουργούντα φορολογικά συστήματα, καθώς και στον αγώνα κατά της μη ασφαλισμένης εργασίας, άσκησε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr