Σοκολατένια πάστα φλώρα από τον "βασιλιά" της ζαχαροπλαστικής Στέλιο Παρλιάρο

Μια ξεχωριστή γλυκιά αλχημεία μας παρουσιάζει ο ειδικός της ζαχαροπλαστικής...

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:

- 150 γρ. βούτυρο 
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 100 γρ. αμύγδαλο σκόνη
- 20 γρ. κακάο 
- 1 πρέζα κανέλα
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 50 γρ. γάλα
- 1 ασπράδι αυγού χτυπημένο σε μαρέγκα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

- 130 γρ. σοκολάτα γάλακτος
- 130 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
- 3 κρόκοι αυγών
- 1 αυγό

Ευχαριστούμε τον Στέλιο Παρλιάρο και το glykes-alchimies.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να πάρουν μία κρεμώδη υφή. Ανακατεύουμε το αμύγδαλο, το κακάο, το γάλα, την κανέλα και το αλεύρι. Προσθέτουμε και τη μαρέγκα. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε το μείγμα και αφήνουμε για μισή ώρα τουλάχιστον να ξεκουραστεί.

Για να τη γέμιση βάζουμε την κρέμα γάλακτος στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε. Χωρίζουμε τα αυγά. Πριν πάρει βράση αδειάζουμε την κρέμα πάνω από την τεμαχισμένη σοκολάτα. Ομογενοποιούμε πολύ καλά και προσθέτουμε τα αυγά.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 1,5 εκ. και την τοποθετούμε σε μία φόρμα τάρτας διαμέτρου 24 εκατοστών. Βάζουμε τη γέμιση. Αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί. Τρίβουμε πάνω από την επιφάνεια του γλυκού, τη ζύμη της τάρτας που έχει περισσέψει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 35-40 λεπτά.

Who is Who

O Στέλιος Παρλιάρος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελειώνοντας το γυμνάσιο έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει. Ανακαλύπτει τη ζαχαροπλαστική και της αφιερώνεται. Σπουδάζει στο Παρίσι στην Ecole le Νôtre, στη σχολή Escoffier του ξενοδοχείου Ritz, στη Λιόν στη σχολή Valrhona και τέλος στο διάσημο ζαχαροπλαστείο Fauchon.

Το 1982 δημιουργεί το «fresh» και αλλάζει τη πορεία της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα. Διδάσκει σε σεμινάρια για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Συνεργάζεται με το επαγγελματικό περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Z&G» δίνοντας συνταγές και για μία πενταετία με τα περιοδικά «Ε» και «Gourmet» της «Ελευθεροτυπίας». Το Μάιο του 2006 ξεκινάει νέα συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» δημιουργώντας για το ένθετο περιοδικό «Γαστρονόμος» καθώς και για το ένθετο «Κ». Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις συνδυάζοντας την τέχνη της ζαχαροπλαστικής με άλλες καλές τέχνες όπως η γλυπτική. Από το 1999 αρχίζει η συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο «Ι.Σιδέρης» με τον οποίο εξέδωσε 9 βιβλία ζαχαροπλαστικής. Τον Οκτώβριο του 2004 διακόπτει τη συνεργασία του με την αλυσίδα καταστημάτων «fresh».

Από το 2005 διδάσκει στο δικό του χώρο σεμιναρίων. Το Σεπτέμβρη του 2007 εκδίδει το πρώτο τεύχος του ετήσιου περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας» με το πρόγραμμα των σεμιναρίων και όλα όσα αφορούν τη ζαχαροπλαστική. Το 2008 σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» κυκλοφορεί τη σειρά «Μαθήματα Γλυκιάς Αλχημείας» που αποτελείται από 13 βιβλία με συνταγές ζαχαροπλαστικής. Τον Σεπτέμβριο του 2008 εκδίδει το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας». Τον Νοέμβριο του 2008 κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην προσωπική του εκπομπή, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, «Γλυκές Αλχημείες».

Στις αρχές του 2009 δημιουργεί τον concept-χώρο by Stelios Parliaros – sweet alchemy στην Ηροδότου 24 στο Κολωνάκι. Το 2010 κυκλοφορεί το καινούργιο του βιβλίο «Γλυκές Παραλλαγές». Το Μάιο του 2010 εκδίδει με την υποστήριξη της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του περιοδικού «Γαστρονόμος» το καινούργιο μηνιαίο περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Γλυκές Ιστορίες». Το 2010-2011 συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, την εκπομπή στο κανάλι Mega.

Αρκετές φορές, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες δίνοντας συνταγές για την παρασκευή συσκευασμένων προϊόντων. Είναι ένα από τα μέλη που συστήνουν την ομάδα ‘Kerasma’. Παρ’ ότι οι σπουδές του, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, είναι γαλλικού προσανατολισμού, ενημερώνεται για την παγκόσμια ζαχαροπλαστική και αυτό τον έχει οδηγήσει σε ένα προσωπικό μονοπάτι με ιδιαίτερη ικανότητα να συνδυάζει τεχνοτροπίες και υλικά, εμπνεόμενος πάντα και από τα προϊόντα της ελληνικής γης.

Από το Μάρτιο του 2014 κυκλοφορεί το καινούργιο, μηνιαίο του περιοδικό, Γλυκές Αλχημείες σε συνεργασία με τον Όμιλο Αττικών Εκδόσεων.​​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr