Το πιο ωραίο & μυστήριο δέντρο στον πλανήτη έχει 40 διαφορετικά φρούτα – Όταν ανθίζει όλη η άνοιξη πάνω του
Ο Σαμ Βαν Άκεν, ένας καθηγητής τέχνης από το Πανεπιστήμιο των Συρακουσών των ΗΠΑ, μεγάλωσε στη φάρμα της οικογένειάς του, πριν αποφασίσει να αναζητήσει μια καριέρα στην Τέχνη.
Τελικά, αποφάσισε να συνδυάσει τη γνώση που συγκέντρωσε από τους δύο τομείς και να δημιουργήσει το καταπληκτικό έργο τέχνης του, που ονομάζεται Δέντρο των 40 Ποικιλιών.
Αποτελεί ένα πείραμα γεωπονίας αλλά παράλληλα και μία καλλιτεχνική δημιουργία του Αμερικανού καθηγητή από το πανεπιστήμιο Syracuce ακολουθώντας μια αρχαία και πολύ γνωστή τεχνική σε όλον τον κόσμο.
Μπορεί να μοιάζει εντυπωσιακό σε πρώτη εκτίμηση, όμως η τεχνική που ακολουθεί ο καθηγητής Sam Van Aken δεν είναι άγνωστη στους αγρότες σε όλον τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα. Για να επιτύχει τον σκοπό του ο καθηγητής ακολουθεί την γνωστή μέθοδο του «κεντρώματος» η μπολιάσματος, με το οποίο μέσα σε ένα δέντρο μπορεί να «φυτευτεί» ένα άλλο είδος.
Όταν ο Άκεν έμαθε ότι στον Σταθμό Γεωπονικών Πειραμάτων της Νέας Υόρκης υπήρχε ένας οπωρώνας που θα έκλεινε λόγω έλλειψης πόρων το 2008, ήξερε ότι έπρεπε να κάνει κάτι.
Δεν πρόκειται για έναν απλό οπωρώνα, αλλά για μια έκταση που στεγάζει μια συλλογή παραδοσιακών και ντόπιων ποικιλιών πυρηνόκαρπων φρούτων. Μερικά από αυτά τα δέντρα είναι 150-200 ετών. Η ιδέα του αφανισμού τέτοιου θησαυρού ήταν αφόρητη για τον Βαν Άκεν.
Ο Βαν Άκεν αγόρασε ένα δέντρο για να το προστατέψει και προσπάθησε να βρει έναν τρόπο να μπολιάσει μέρη πολλών διαφορετικών δέντρων σε αυτό το ένα. Πειραματίστηκε με 250 ποικιλίες φρούτων και σχεδίασε ένα χρονολόγιο της περιόδου άνθισης κάθε φυτού. Στη συνέχεια ξεκίνησε να μπολιάζει κάποια από αυτά στο ριζικό σύστημα του δέντρου.
Και δημιούργησε ένα δέντρο το οποίο παράγει περίπου 40 διαφορετικά είδη φρούτων. Για να το επιτύχει αυτό επέλεξε ένα βασικό δέντρο «εργασίας» πάνω στο οποίο με την μέθοδο του κεντρώματος ενσωμάτωσε δεκάδες νέα φυτά. Η μέθοδος αυτή, για όσους δεν γνωρίζουν, γίνεται με ένα μικρό σχίσιμο σε ένα κλαδί του δέντρου, μέσα στο οποίο ενσωματώνεται ένα κλαδάκι από το δέντρο που θέλουμε να ενσωματώσουμε.
Το «μόσχευμα» δένεται απλά με ταινίες πάνω στο δέντρο, και εναπόκειται στην μαστοριά του εκάστοτε αγρότη (ή καθηγητή στην περίπτωσή μας) και στην τύχη ώστε να βγει κάποιο αποτέλεσμα από αυτή την διαδικασία.
Όταν το δέντρο έγινε δύο ετών, ο Βαν Άκεν ξεκίνησε τον λεγόμενο ασπιδωτό ενοφθαλμισμό με ξύλο (chip budding), ο οποίος του επέτρεψε να προσθέσει περισσότερες ποικιλίες στο δέντρο, με τη μορφή ξεχωριστών κλαδιών. Μετά από 5 χρόνια και αρκετά μπολιάσματα, ο Βαν Άκεν είχε δημιουργήσει το πρώτο Δέντρο των 40 Ποικιλιών του κόσμου.
Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου το δέντρο φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό. Όταν, όμως, έρθει η άνοιξη, μεταμορφώνεται σε ένα υπέροχο μωσαϊκό λευκών, κόκκινων, ροζ, και μοβ άνθεων που αργότερα γίνονται ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα, ακόμη και αμύγδαλα.
Από μόνο του το δέντρο διασώζει το γενετικό υλικό των πυρηνόκαρπων φρούτων του κόσμου. Μετά την πρώτη αυτή επιτυχία του, ο Βαν Άκεν δημιούργησε περισσότερα από 16 τέτοια δέντρα. Μπορεί κανείς να τα βρει φυτεμένα σε κοινοτικά κέντρα, ιδιωτικές συλλογές έργων τέχνης των ΗΠΑ, ακόμη και σε μουσεία.
Όμως το τελικό αποτέλεσμα τον δικαιώνει απόλυτα, κερδίζοντας το ενδιαφέρον του κόσμου αλλά και του National Geographic.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr