Γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο με την πιο φίνα γεύση & άρωμα
Ένα γλύκισμα που θα απολαύσετε ευχάριστα...
Συστατικά
300 γρ ροδοπέταλα από εκατόφυλλα τριαντάφυλλα
1 κουτ. σούπας ξινό
1200 γρ ζάχαρη
200 ml Χυμό λεμονιού
600 ml νερό
Ευχαριστούμε θερμά το asproylas.gr για την παραχώρηση της συνταγής
Διαδικασία
Με προσοχή αφαιρούμε τα ροδοπέταλα πετώντας τυχόν μαραμένα ή χαλασμένα.
Με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού κόβουμε το άσπρο μέρος στη βάση του ροδοπέταλου.
Τοποθετούμε τα ροδοπέταλα μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη και τα πλένουμε προσεκτικά δύο φορές. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και κατόπιν τα ζυγίζουμε.
Σε μια λεκάνη διαλύουμε το ξινό και τοποθετούμε προσεκτικά τα ροδοπέταλα να σκεπαστούν από το υγρό. Αφήνουμε για μια ώρα και στραγγίζουμε.
Σε ανοξείδωτη κατσαρόλα με διπλό πάτο πάτο τοποθετούμε εναλλάξ τα ροδοπέταλα με τη ζάχαρη τρίβοντας με τα χέρια μας. Αφήνουμε 2-3 ώρες.
Φέρνουμε την κατσαρόλα σε θερμοκρασία βρασμού προσθέτοντας και το νερό και το λεμόνι.
Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά τα ροδοπέταλα (όχι να λιώσουν) και να δέσει το σιρόπι μας. Εγώ δουλεύω με θερμόμετρο και εμπειρικά. Έτοιμο ήταν όταν το θερμόμετρο έδειχνε 105 βαθμούς.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Σημειώσεις
Η μεγάλη ποσότητα του λεμονιού είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του χρώματος και για να μην ζαχαρώσει το γλυκό.
Η προεργασία με με το ξινό επίσης βοηθάει στη διατήρηση του χρώματος, μπορείτε να την παραλείψετε αρκεί να προσθέσετε την προτεινόμενη ποσότητα λεμονιού.
Θα παρατηρήσετε ότι η ζάχαρη είναι τετραπλάσια του βάρους των ροδοπέταλων, είναι απαραίτητη όμως, βρήκα αναφορές και για πενταπλάσια ποσότητα.
Για αυτή την ποσότητα χρειάστηκαν περίπου 25 εκατόφυλλα τριαντάφυλλα.
Τα πολύ μικρά ροδοπέταλα ή αυτά που δεν ήταν κατάλληλα για το γλυκό δεν τα πετάμε τα αποξηραίνουμε και είτε αρωματίζουμε τα συρτάρια μας είτε φτιάχνουμε αρωματικό λάδι.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr