Εξαιρετική πεντανόστιμη λαμπροκουλούρα από την καταπληκτική Ντίνα Νικολάου
Η λαμπροκουλούρα δεν είναι τσουρέκι, αν και αρωματίζεται με τα ίδια αρώματα... Είναι γιορτινό ψωμί στολισμένο με κόκκινα αυγά, που ετοιμάζεται το Μεγάλο Σάββατο για το βράδυ της Ανάστασης.
Υλικά:
*Για 1 κουλούρα
500 γρ. αλεύρι άσπρο δυνατό
500 γρ. αλεύρι τσουρεκιού
30 γρ. μαγιά νωπή
60 γρ. ζάχαρη
20 γρ. αλάτι
100 γρ. βούτυρο φρέσκο, αγελαδινό
300 γρ. νερό χλιαρό
300 γρ. γάλα φρέσκο
20 γρ. γλυκάνισο σε σπόρους
5 γρ. μαστίχα, χτυπημένη με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
5 γρ. μαχλέπι, σκόνη
50 γρ. καρύδια
*Για το στόλισμα
½ φλυτζάνι σουσάμι
1 κόκκινο αυγό
Ευχαριστούμε το dinanikolaou.gr και την Ντίνα Νικολάου για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση:
Ανακατεύω τα άλευρα σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνω κατά μέρος.
Σε ένα μικρό μπολ διαλύω τη μαγιά με το χλιαρό νερό, 1 κουτ. σούπας ζάχαρη και 6 κουτ. σούπας αλεύρι μέχρι να γίνει σαν χυλός.
Σκεπάζω το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνω σε ζεστό μέρος για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και να αρχίζει να βγάζει φουσκαλίτσες.
Ρίχνω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την υπόλοιπη ζάχαρη, το γάλα, το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι και τα χτυπάω με το σύρμα για 2-3 λεπτά. Προσθέτω το μίγμα της μαγιάς συνεχίζω το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Αλλάζω στο μίξερ το σύρμα και βάζω τον γάντζο και αρχίζω να ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι δουλεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να το τελειώσω όλο και να απορροφήσει όλα τα υγρά. Μόλις ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, ανεβάζω την ταχύτητα του μίξερ και δουλεύω για 10 λεπτά περίπου μέχρι να δημιουργηθεί μια μέτρια ζύμη (όχι πολύ μαλακή) και να γίνει ελαστική.
Σταματάω το μίξερ και προσθέτω τα καρύδια και τον γλυκάνισο και δουλεύω σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως στη ζύμη. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Κόβω ένα μικρό κομμάτι από τη ζύμη, στο μέγεθος ενός μικρού πορτοκαλιού και το αφήνω στην άκρη για να φτιάξω τα κορδόνια. Πλάθω τη ζύμη σε ένα μακρύ κορδόνι και πιάνοντας τις δύο άκρες της στρίβω με αντίθετη φορά μέχρι να δημιουργήσω ένα στρυφτό ζυμάρι. Ενώνω καλά τις άκρες και κάνω ένα στρογγυλό στεφάνι. Βάζω την κουλούρα σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
Κόβω το κομμάτι της ζύμης που έχω κρατήσει στην άκρη σε δύο κομμάτια και τα πλάθω σε δύο κορδόνια. Βάζω τα κορδόνια σταυρωτά στο κέντρο του στεφανιού, φροντίζοντας να είναι χαλαρά στο κέντρο και όχι τεντωμένα γιατί φουσκώνοντας θα «πετάξουν» το αυγό. Στο κέντρο των δύο κορδονιών βάζω ένα κόκκινο αυγό.
Σκεπάζω την κουλούρα με καθαρή πετσέτα και την αφήνω σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξεσκεπάζω τη λαμαρίνα και αλείφω το ψωμί με λίγο νερό και πασπαλίζω με το σουσάμι.
Ψήνω την λαμπροκουλούρα στο φούρνο, στο μεσαίο ράφι, στους 170°C για 35 λεπτά περίπου.
Καλή Ανάσταση!
Who is Who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr