Οι ταινίες της εβδομάδας με την Σκάρλετ Γιόχανσον ως «Μαύρη Χήρα» να "κεντάει" - Αραβικό γουέστερν & ελληνικό φιλμ‏

Captain America: Εμφύλιος πόλεμος / Captain America: Civil War 
Των Αντονι Ρούσο, Τζο Ρούσο. Με τους Κρις Εβανς, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τσάντγουικ Μπόσμαν. 
Φαντασίας, 2016, ΗΠΑ, 147’.

Το «Captain America: Εμφύλιος πόλεμος» είναι σχεδόν προβλέψιμο στο απόλυτο, αμεταμέλητο, διθυραμβικό θέαμά του, το οποίο συνοδεύεται από χαρακτήρες που σε αφορούν, εξτραδάκια που σε γλυκαίνουν, όπως ο Spider-Man και ο Ant-Man, σωστές δόσεις από αυτό το ατακτούλικο marvelοχιούμορ και τον τέ-λει-ο Τσάντγουικ Μπόσμαν (ο Τζέιμς Μπράουν του «Get on Up») στον ρόλο του Μαύρου Πάνθηρα και χορογραφίες μάχης που δεν έχουμε ξαναδεί - αλήθεια, και μια ιστορία με καρδιά. Μπορεί να πήζουμε στην ανελέητη προώθηση, αλλά οι Avengers και το σύμπαν τους είναι από τα καλύτερα πράγματα που έχουν συμβεί στο σινεμά τα τελευταία χρόνια.

 

Smac 
Του Ηλία Δημητρίου. Με τους Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιάννη Κοκιασμένο. 
Δραματική, 2015, Ελλάδα, 110’.

Μετά το συμπαθέστατο «Fish ’n’ Chips», ο Ηλίας Δημητρίου επιστρέφει με μια μετρημένη ταινία για τη σχέση μιας καρκινοπαθούς γυναίκας με τον άστεγο που κοιμάται στην είσοδο της πολυκατοικίας της. Αποφεύγοντας μελοδραματικές/υστερικές/κλισέ παγίδες, ο Δημητρίου αποτυπώνει με ευαισθησία μια ιδιαίτερη ανθρώπινη σχέση, ακόμα κι αν απαιτεί αρκετή συμμετοχή από πλευράς μας για την αναστολή της δυσπιστίας μας σε σημεία. 

 

Λευκοί ιππότες / Les chevaliers blancs 
Του Γιοακίμ Λαφός. 
Με τους Βενσάν Λιντόν, Λουίζ Μπουργκουάν, Βαλερί Ντονζελί, Ρεντά Κατέμπ. 
Δραματική, 2015, Βέλγιο/Γαλλία, 112’.

Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για τον Γιοακίμ Λαφός, τη σκηνοθετάρα του «Πέρα από τη λογική». Μια ΜΚΟ αναλαμβάνει τη μεταφορά 300 παιδιών από το Τσαντ στη Γαλλία υπό στενή προθεσμία και με συγκεκριμένο μπάτζετ, κόντρα σε καθυστερήσεις, διαφωνίες, διαφθορά και προδοσίες. Ή, τουλάχιστον, αυτή είναι η μία πλευρά της αφήγησης, η οποία δεν είναι σε καμία περίπτωση ούτε η μοναδική, ούτε η «σωστή». Ο Λαφός αποτυπώνει αμερόληπτα όλες τις σκονισμένες ηθικές γωνίες τόσο της δυτικής υπεροψίας όσο και του αφρικανικού μερτικού στη διαιώνιση της νοοτροπίας της ατέρμονης «φιλανθρωπίας». Εξαιρετικός ο Βενσάν Λιντόν στον ρόλο του επικεφαλής της ομάδας.

 

Theeb: Ο λύκος της ερήμου / Theeb 
Του Νατζί Αμπού Νοουάρ. Με τους Τζασίρ Εΐντ Αλ-Χουιετάτ, Χουσεΐν Σαλαμέχ Αλ-Σουεϊλχιγίν.
Δραματική, 2014, ΗΑΕ / Κατάρ / Ιορδανία / Μ. Βρετανία, 100’.

Η μικρή έκπληξη της εβδομάδας: ένας μικρός βεδουίνος (ο Τεέμπ, που σημαίνει λύκος), στη Δυτική Αραβία του 1916, ακολουθεί τον αδελφό του καθώς ο δεύτερος καθοδηγεί έναν Βρετανό προς ένα συγκεκριμένο πηγάδι. Αναζωογονητικά δομημένη αφήγηση που ανατρέπει προσδοκίες, προσφέρει υπέροχα τοπία, σχολιάζει την απειλή από τον δυτικό τρόπο ζωής στην περιοχή και μας συστήνει ένα από τα πιο χαριτωμένα κινηματογραφικά πιτσιρίκια. Υποψήφια για Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
 

Ο ήχος της σιωπής / Louder than Bombs 
Του Γιοακίμ Τρίερ. Με τους Γκάμπριελ Μπερν, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Τζέσι Αϊζενμπεργκ. 
Δραματική, 2015, Νορβηγία / Γαλλία / Δανία, 109’.

Αδυναμία να ενώσει οργανικά τα παράταιρα κομμάτια της ταινίας του φανερώνει ο Νορβηγός Γιοακίμ Τρίερ στην πρώτη αγγλόφωνη απόπειρά του. Στην ιστορία ενός πατέρα και των δύο γιων του που πενθούν την απώλεια της μητέρας, μιας διάσημης πολεμικής φωτορεπόρτερ, η Ιζαμπέλ Ιπέρ καταφέρνει ακόμα και διά της απουσίας της να σχετιστεί με την οικογενειακή δυσλειτουργία (όχι ιδιαίτερα προκλητική εδώ). Ευτυχώς υπάρχουν μερικές σπάνιες στιγμές χιούμορ που τσιτώνουν τις διαθέσεις, όπως όταν ο μικρός γιος «κόβει» το κεφάλι του πατέρα του όταν συναντά την RPG εκδοχή του σε ένα video game. Κατά τα άλλα, ούτε weird, ούτε ξεχωριστή η ταινία, όσο κι αν προσπαθεί μάταια να μας πείσει γι’ αυτό ο Τρίερ διά στόματος Τζέσι Αϊζενμπεργκ.

 

Πρόσεξε ποιον κάνεις φίλο / Friend Request
Του Σάιμον Βερχόφεν. Με τους Αλίσια Ντέμπναμ-Κάρεϊ, Κόνορ Πάολο. 
Τρόμου, 2016, Γερμανία, 92’.

Ταινία τρόμου της σειράς για μια νεαρή που γίνεται φίλη στο Facebook με μια μοναχική κοπέλα, η οποία αποκαλύπτεται ολίγον psycho. 

 
 

Ψεύτης ήλιος 3: Το οχυρό / Burnt by the sun 3: Citadel 
Του Νικίτα Μιχάλκοφ. Με τους Νικίτα Μιχάλκοφ, Ναντέζντα Μιχάλκοβα. 
Δραματική, 2011, Ρωσία, 157’.

Τρίτο μέρος για την τριλογία του «Ψεύτη ήλιου», όπου ο πρωταγωνιστής επανασυνδέεται με την οικογένειά του μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr