Ιδού γιατί απαγορεύεται να ζεσταίνετε ξανά και ξανά το ρύζι - Σοβαρός κίνδυνος για δηλητηρίαση
Το ρύζι είναι μια από τις πλέον διαδεδομένες τροφές αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν τους κινδύνους από το μαγείρεμα και τη διατήρηση του.
Το μαγειρεμένο ρύζι που περισσεύει και καταναλώνεται ξαναζεσταμένο την επόμενη μέρα μπορεί να ενέχει κινδύνους.
Το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια από το Bacillus cereus, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.
Αυτό το βακτήριο μπορεί να επιβιώσει ακόμη κι το ρύζι μαγειρευτεί.
Εάν το μαγειρεμένο ρύζι αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια του Bacillus cereus, που έχουν επιβιώσει, μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια. Αυτά πολλαπλασιαζόμενα παράγουν τοξίνες που προκαλούν εμετό ή διάρροια.
Όσο περισσότερο το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι ότι αυτά τα βακτήρια ή οι τοξίνες θα το κάνουν επικίνδυνο προς κατανάλωση.
Πως πρέπει να καταναλώνεται το ρύζι
* Για πλήρη ασφάλεια τρώμε το ρύζι αμέσως μόλις έχει μαγειρευτεί
* Αν δεν είναι δυνατό το βάζουμε στο ψυγείο.Το αργότερο μια ώρα αφότου μαγειρεύτηκε.
* Μην το διατηρήσετε στο ψυγείο παραπάνω από μια μέρα.
* Απαγορεύεται να ζεσταίνετε ξανά και ξανά το ρύζι
* Φροντίστε να ζεσταίνετε ομοιόμορφα δηλαδή να μην έχει σημεία που έχει μείνει κρύο και άλλα που έχει ζεσταθεί.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr