Καζάνι που βράζει η Τουρκία δίπλα μας: "Νέο-Οθωμανοί" κατά "Ευρωπαϊστών" & στον αέρα η συμφωνία για πρόσφυγες με ΕΕ
Πριν καλά-καλά στεγνώσει η μελάνη... από την «παραίτηση» Νταβούτογλου κι αρχίζει να αχνοφαίνεται ο κυριότερος λόγος- η κορυφή στο παγόβουνο - για τον οποίο υπήρξε τελικώς η ρήξη με τον Ερντογάν.
Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του ερχόταν σε άμεση αντίθεση με τον «επαρχιωτισμό» του νεο-οθωμανού και αδίστακτου Ερντογάν. Σε δηλώσεις του που έκανε σήμερα σε τελετή εγκαινίων ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην εναρμόνιση των αντιτρομοκρατικών νόμων της Τουρκίας με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, με την ευρωπαϊκή πρακτική. Όπως τόνισε, η Τουρκία δεν θα αλλάξει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία έναντι της απαλλαγής θεώρησης των διαβατηρίων και πρόσθεσε:
«Η ΕΕ ζητά από την Τουρκία να αλλάξει τους αντιτρομοκρατικούς της νόμους για την απαλλαγή θεώρησης. Ας στήσουν σκηνές οι τρομοκράτες στις Βρυξέλλες. Εμείς θα ακολουθήσουμε τον δρόμο μας εσείς τον δικό σας».
Η δήλωση Ερντογάν είναι ξεκάθαρη. Η πολιτική γραμμή του βρίσκεται σε παράλληλη κατεύθυνση με αυτή του Νταβούτογλου και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης. Ουσιαστικά με τη δήλωση του αυτή, ο Ερντογάν βάζει ένα τέλος στη συμφωνία για το μεταναστευτικό-προσφυγικό Τουρκίας-ΕΕ ή τουλάχιστον έτσι όπως αυτή έχει διατυπωθεί μέχρι σήμερα. Θα θέσει τους δικούς του όρους...οικονομικούς πάνω από όλα και θα δούμε.
Άλλωστε, και στις Βρυξέλλες –πρόσφατη είναι η δήλωση Φερχόφσταντ αλλά και άλλων πολιτικών – δεν είδαν με καλό μάτι την απαλλαγή θεώρησης διαβατηρίων, χωρίς πρώτα η Άγκυρα να έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα που της έχουν ζητηθεί.
Για το ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Υπουργός ΕΕ, Μποζκίρ με επίσης προκλητικές για τον ευρωπαικό τρόπο σκέψης δηλώσεις: «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε οποιαδήποτε αναθεώρηση της νομοθεσίας και των πρακτικών που αφορούν την τρομοκρατία την στιγμή που η χώρα μας διεξάγει εντατικό αγώνα εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει κάνει ήδη κάποιες αλλαγές που ζήτησε η ΕΕ οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την έννοια του 'άμεσου και προφανούς κινδύνου που απειλεί την δημόσια ασφάλεια'. Το επίσημο τουρκικό κράτος θεωρούν ως τρομοκράτες τους Κούρδους της Συρίας, βασικούς και σταθερούς συμμάχους της Δύσης στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.
Η Τουρκία είναι εμφανές ότι βρίσκεται σε πολιτικό αναβρασμό. Για την ακρίβεια, αυτό που βλέπουμε είναι το όραμα του κυβερνώντος ΑΚΡ για δημοκρατία να μεταβάλλεται σε τυραννία της πλειοψηφίας. "Η ρητορική του φιλελεύθερου ανοίγματος", όπως γράφει στους ΝΥTimes ο Μουσταφά Ακιόλ, «έδωσε τη θέση του στον αυταρχισμό, η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους εθνικιστές πήγε περίπατο, οι ελευθερίες του Τύπου ελαττώνονται δραστικά και οι τρομοκρατικές επιθέσεις αυξάνονται.»
Εμείς προσθέτουμε και οι δολοφονικές απόπειρες κατά δημοσιογράφων που συνεχίζουν να λένε την γνώμη τους και να κάνουν τη δουλειά τους. Όπως ο Τζαν Ντουντάρ, διευθυντής της Τζουμχουριέτ, ο οποίος δέχθηκε προ ολίγου δολοφονική επίθεση έξω από το δικαστήριο στο οποίο αντιμετωπίζει κατηγορία εσχάτης προδοσίας και κατασκοπείας –κατόπιν απαίτησης Ερντογάν - επειδή ανέδειξε από την εφημερίδα του ρεπορτάζ που έδειχνε ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έστελναν όπλα στους τζιχαντιστές στη Συρία. Ευτυχώς ο Ντουντάρ δεν τραυματίσθηκε, ο δράστης συνελήφθη, αλλά δέχθηκε μία σφαίρα στο πόδι δημοσιογράφος του ΝΤV .
Αυτό που όλοι αναμένουν τώρα είναι ποιός θα είναι ο «αχυράνθρωπος» του Ερντογάν. Ποιός θα είναι αυτός που θα αναλάβει το ρόλο του πρωθυπουργού υπακούοντας τυφλά στα όσα θα υπαγορεύονται από το «Παλάτι» στην Άγκυρα. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει ως πρωθυπουργό στις 22 Μαίου, τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ ο οποίος θα αναλάβει να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο. Φυσικά στόχος των εκλογών θα είναι να πετύχει ο Ερντογάν να πετύχει την αλλαγή του Συντάγματος που θα του δίνει τις εξουσίες που αναζητεί και θα μετασχηματίσει το πολίτευμα σε προεδρικό.
Η Αθήνα, παρακολουθεί από κοντά, τα όλα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία. Στην παρούσα συγκυρία θα ήθελε πολιτική σταθερότητα και φυσικά εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Φυσικά ουδεμία δήλωση γίνεται για όσα συμβαίνουν στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της γείτονος. Υπάρχει πάντως έντονη ανησυχία όσον αφορά στη συμφωνία καθώς η τουριστική σεζόν έχει αρχίσει και η Ελλάδα "προτιμά να έχει τουρίστες στα νησία από μετανάστες ή πρόσφυγες", όπως μας έλεγε αξιωματούχος.
Πηγή: www.thepressroom.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr