Για πρώτη φορά το Hubble βλέπει το χρώμα ενός εξωπλανήτη! Το βαθύ μπλε, παραπέμπει στην γη!
Αστρονόμοι, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble παρατηρούν για πρώτη φορά το πραγματικό χρώμα ενός πλανήτη εκτός ηλιακού συστήματος. Το βαθύ μπλε του χρώμα, παραπέμπει στο πως φαίνεται και ο δικός μας πλανήτης από το Σύμπαν, αν και οι ομοιότητες μεταξύ των δύο πλανητών σταματούν εκεί.
Πρόκειται για τον HD 189733 b, έναν πλανήτη στον αστερισμό της Αλεπούς, 19 παρσέκ μακριά από το ηλιακό μας σύστημα (ένα παρσέκ ισοδυναμεί με 3.26 έτη φωτός). Ανακαλύφθηκε το 2005, έχει ατμοσφαιρική θερμοκρασία της τάξεως των 1000 βαθμών Κελσίου, ανέμους που αγγίζουν τις ταχύτητες των 7000 χιλιομέτρων την ώρα, και κυριολεκτικά, στην ατμόσφαιρά του βρέχει γυαλί, αναφέρει η Ναυτεμπορική.
Το τηλεσκόπιο Hubble, δεν έχει τη δυνατότητα να απομονώσει τον πλανήτη από το μητρικό του άστρο, βλέποντας και τα δύο σαν μια μικρή κουκίδα φωτός. Ωστόσο οι αστρονόμοι περίμεναν τον πλανήτη να κρυφτεί πίσω από το άστρο, καθώς αυτός περιστρέφεται γύρω του. Έτσι, είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν τη διαφορά στην εκπεμπόμενη ακτινοβολία. Το χρώμα του οποίου η ένταση είχε μειωθεί σημαντικά, ήταν το μπλε.
Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν με το φασματογράφο του Hubble, και διήρκησαν από τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς οι αστρονόμοι περίμεναν την έκλειψη του πλανήτη. Τα αποτελέσματα της εργασίας τους, θα δημοσιευτούν στο τεύχος του Αυγούστου του περιοδικού Astrophysical Journal Letters.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που ανιχνεύεται το χρώμα ενός μακρινού πλανήτη. Αν και το χρώμα του είναι μπλε, δεν είναι πιθανό να φιλοξενεί νερό σε υγρή μορφή, εξαιτίας του καυτού του κλίματος. Οι αστρονόμοι εικάζουν πως το σκούρο αυτό μπλε δημιουργείται από τα σύννεφα του πλανήτη, που περιέχουν και σωματίδια σιλικόνης και τα οποία δημιουργούν τη βροχή από λιωμένο γυαλί.
Το φως του άστρου του, ανακλάται πάνω στα σωματίδια της ατμόσφαιρας, τα οποία απορροφούν το κόκκινο φως, αλλά αφήνουν το μπλε να δραπετεύσει. Μια εναλλακτική θεωρία που προτείνει μια ομάδα των ερευνητών, είναι πως αυτό το χαρακτηριστικό χρώμα δημιουργείται από σύννεφα υδρογόνου.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr