Ο Άκης Πετρετζίκης μας προτείνει μια διαφορετική, πικάντικη μηλόπιτα!

Σερβίρετέ την μαζί με παγωτό και απολαύστε την μαζί με τους αγαπημένους σας. 

Συστατικά

Για τη ζύμη πάστα φλώρα

320 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. σιμιγδάλι
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
200 γρ. βούτυρο
3 αυγά
2 βανίλιες
150 γρ. ζάχαρη
Για τη γέμιση

1,5 kg μήλα κόκκινα και πράσινα κομμένα σε κυβάκια 1-2 εκ.
75 γρ. βούτυρο
2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
½ κ.γ. γαρύφαλλο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.γ. χυμό λεμόνι
50 ml κονιάκ
20 γρ. τζίντζερ, τριμμένο
30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική για πασπάλισμα
λίγο γάλα για άλειμμα
παγωτό για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη πάστα φλώρα

Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και με το σύρμα χτυπάμε να αφρατέψουν καλά.
Ρίχνουμε μέσα το αλάτι και προσθέτουμε σιγά-σιγά τα 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα.
Το τρίτο αυγό το χωρίζουμε σε κρόκο και ασπράδι και προσθέτουμε στον κάδο τον κρόκο. Το ασπράδι θα το χρησιμοποιήσουμε για να αλείψουμε τη ζύμη στο τέλος.
Ρίχνουμε και τις 2 βανίλιες στο μίξερ και χτυπάμε για πολύ λίγο ακόμα.
Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε μέσα το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν και ανακατεύουμε στην αρχή με μία κουτάλα και μετά λίγο με τα χέρια δημιουργώντας ένα όμορφο ζυμάρι.
Τυλίγουμε το ζυμάρι μας με μία μεμβράνη και παγώνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190 βαθμούς με αέρα.
Καθαρίζουμε τα μήλα μας, τα κόβουμε σε κυβάκια 1-2 εκ. και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, την άχνη ζάχαρη, το τζίντζερ και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
Προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει και πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα το βούτυρο, ρίχνουμε το μείγμα του μπολ και σοτάρουμε να καραμελώσουν για 3-4 λεπτά.
Σβήνουμε με το κονιάκ. Μόλις εξατμιστεί το κονιάκ προσθέτουμε το ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 κ.σ. χυμό λεμόνι. και αμέσως αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μόλις το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, το χωρίζουμε σε 2 μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
Με τη βοήθεια του πλάστη μας ανοίγουμε τα δύο φύλλα να είναι μεγαλύτερα από μία 26 άρα φόρμα με αποσπώμενη βάση.
Απλώνουμε το πρώτο ζυμάρι μας πάνω στην αλευροβουτυρωμένη ταρτιέρα μας. Καλύπτουμε με ζύμη και τα πλαϊνά.
Ρίχνουμε το μείγμα των φρούτων και προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι. Γυρνάμε όση ζύμη περισσεύει προς τα μέσα και σκεπάζουμε την πίτα μας με το δεύτερο φύλλο που το ζαρώνουμε ελαφρώς.
Αφήνουμε λίγα κενά προκειμένου να περάσει ο αέρας.
Αλείφουμε με το ασπράδι την πίτα μας, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ψήνουμε στους 190 βαθμούς, στον αέρα, για 30-40 λεπτά στην πάνω σχάρα του φούρνου, ώστε να ψηθεί καλά από κάτω και να γίνει τραγανή.
Σερβίρουμε την πικάντικη μηλόπιτα μας με παγωτό.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr