Με πρώτες την Ιταλία & Γερμανία, αυτές είναι οι 20 χώρες που εξάγουμε Ελληνικά προϊόντα - Μειώθηκαν πάντως οι εξαγωγές

Έντονες διακυμάνσεις παρουσίασαν οι εξαγωγές κατά το α' τρίμηνο του 2016, λόγω της αβεβαιότητας που είχε δημιουργηθεί για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ενδεικτική της αστάθειας είναι και η πτωτική αναθεώρηση των στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ σε σχέση με τα προσωρινά στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί στις αρχές Μαΐου. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εξαγωγών στο α’ τρίμηνο του 2016, εμφανίζεται μειωμένη κατά -9,3% (στα 5,61 δις ευρώ από 6,19 δις στο α’ τρίμηνο του 2015), έναντι αρχικής εκτίμησης για υποχώρησης της τάξης του 8,9%.

 

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), μεγαλύτερη σε σχέση με την ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, είναι και η μείωσης της αξίας των εξαγωγών, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή.

 

Πλέον στο α΄ τρίμηνο του έτους καταγράφεται η μείωση της τάξης του -0,6% ή κατά 26,4 εκατ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι. Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για υποχώρηση κατά μόλις 0,2%.

Η πορεία των εξαγωγών προϊόντων (πλην πετρελαιοειδών) συνάδει και με τις πτωτικά αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει οριακές μεταβολές για το σύνολο του έτους, στα επίπεδα του +0,5% ως προς τα έσοδα της Ελλάδας από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση κατά 1,9%.

 

Ουσιαστικά, η Κομισιόν μεταθέτει την ανάκαμψη των εξαγωγών για το β’ εξάμηνο του 2016 και κυρίως κατά το 2017, οπότε και αναμένει αύξηση κατά 4,2%.

 

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της ανάλυσης, αλλά και τα ευρύτερα δεδομένα γύρω από την ελληνική οικονομία, η Πρόεδρος του ΠΣΕ κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, τόνισε ότι «η αστάθεια και οι πιέσεις στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας αποτυπώνουν τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας που είχε δημιουργηθεί γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της, αλλά και την εξάντληση παραγωγικών και εξαγωγικών δυνατοτήτων, μετά από την πολύχρονη ύφεση.

 

Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον απαιτείται άμεση επανεκκίνηση της παραγωγικής μηχανής της χώρας, με την ενεργοποιήση χρηματοδοτικών εργαλείων και Προγραμμάτων, στο πλαίσιο μίας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής ως αντιστάθμισμα στα λουκέτα επιχειρήσεων και τα δραματικά υψηλά ακόμη ποσοστά ανεργίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν για το ρωσικό εμπάργκο, αλλά και οι εξελίξεις γύρω από την “ελληνικότητα” της φέτας στη Ν. Αφρική με φόντο και τη συμφωνία TTIP μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, καθιστά αναγκαία την ενεργοποίηση και λειτουργία Ειδικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων Εξωτερικού Εμπορίου, για την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών και εξαγωγέων.

 

Όπως διαφάνηκε και στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, η συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε., εκτός από υποχρεώσεις, συνοδεύεται και από δικαιώματα που πρέπει να διαφυλαχθούν και σε όρους οικονομικής διπλωματίας».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr