Γιαούρτι το δροσερό, υγιεινό, αγαπημένο - 5 μοναδικές συνταγές για σαλάτες: Με τζίντζερ, σπανάκι, ραπανάκι
Το γιαούρτι είναι το ιδανικότερο ελαφρύ γεύμα για κάθε ώρα της ημέρας. Η βελούδινη υφή του, η δροσιά του, τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οφείλουμε να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.
Ένα ακόμα ατού του είναι ότι ατόφιο εύκολα συνδυάζεται με πολλά υλικά, από φρούτα, δημητριακά και ξηρούς καρπούς, μέχρι λαχανικά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, και ό,τι άλλο φανταστούμε! Έτσι, μπορεί να γίνει πολύ απλά ένα γρήγορο, απολαυστικό και χορταστικό γεύμα της ημέρας μας, που επιπλέον δεν θα επιβαρύνει με πολλές θερμίδες.
Ραϊτα (ινδική σαλάτα)
υλικά
1 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι απλό, πλήρες
1 φλ.τσ. αγγούρι κομμένο σε μικρά κυβάκια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
1/3 κ.γ. κίμινο τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Αφήνουμε το κομμένο αγγούρι να στραγγίξει σε σουρωτήρι αρκετή ώρα. Κατόπιν ανακατεύουμε όλα τα υλικά και δοκιμάζουμε το αλάτι. Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο, σκεπασμένη με μεμβράνη, μέχρι το σερβίρισμα.
tips: η ραϊτα, που συνοδεύει όλα τα ινδικά φαγητά και κυρίως τα καυτερά, γίνεται και με φρέσκο κόλιαντρο, αντί γιά δυόσμο.
Σαλάτα με φρέσκα φασολάκια ξυνομυζήθρα και γιαούρτι
25 λεπτά / 2 άτομα Υλικά
Τρώγεται ως ορεκτικό ή ως σαλάτα το μεσημέρι
300 γρ. φρέσκα πλατιά φασολάκια
300 γρ. ντοματίνια
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο όπως στη χωριάτικη
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας κάπαρη
Λίγο αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣ
1 σκελίδα σκόρδο
2/3 γιαούρτι στραγγιστό Total 2%
4 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
100 γρ. ξυνομυζήθρα
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Σε άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάμε για 15 λεπτά τα φασολάκια που έχουμε καθαρίσει και κόψει στη μέση. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό για να διατηρήσουν το χρώμα τους. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και βάζουμε όλα τα υλικά σε μία φαρδιά σαλατιέρα. Αλατίζουμε ελαφρώς. Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά της σος και περιχύνουμε τη σαλάτα.
Πράσινη σαλάτα με γιαούρτι και τζίντζερ
Υλικά
Τρώγεται ως ορεκτικό ή ως ελαφριά σαλάτα
15 λεπτά / 2 άτομα
1 ματσάκι σπαράγγια
Φύλλα από 1 αντίβ
1 αβοκάντο, κομμένο σε λωρίδες
Καρδιές από 1 μαρούλι
3-4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1-2 κουταλιές σούπας ξίδι της αρεσκείας μας
Λίγη γύρη (προαιρετικά)
Για το ντιπ γιαουρτιού:
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό Total 0%
1 κ.κ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
1/2 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
Aλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα σπαράγγια και καθαρίζουμε τον φλοιό στο κάτω μέρος τους. Τα ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά σε καυτό αλατισμένο νερό. Τα βγάζουμε και τα μεταφέρουμε σε μπολ με πολύ κρύο νερό με πάγο. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
Για το ντιπ:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το τζίντζερ, το σκόρδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κάνουμε με το μείγμα ένα βουναλάκι στο κέντρο μιας πιατέλας.
Σερβίρισμα:
Καρφώνουμε στο γιαούρτι τα φύλλα από το αντίβ, τα σπαράγγια, τις λωρίδες από το αβοκάντο και τις καρδιές από το μαρούλι. Περιχύνουμε τα σαλατικά με το ελαιόλαδο και το ξίδι και πασπαλίζουμε (προαιρετικά) το γιαούρτι με τη γύρη.
Γιαουρτοσαλάτα-ντιπ με σπανάκι
Υλικά
300 γρ. σπανάκι καθαρισμένο
1 συσκευασία των 450-500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό αγελάδος
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (το λευκό μέρος)
3 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
2 κ.σ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη στο μούλτι
1 μικρό καρότο τριμμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 λεμόνι, το χυμό
αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Πλένουμε το σπανάκι, το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει αρκετά αλλά όχι τελείως. Το αφήνουμε να στραγγίξει και να κρυώσει και το ψιλοκόβουμε. Το στεγνώνουμε όσο μπορούμε επάνω σε χαρτί κουζίνας ή πιέζοντάς το με μια καθαρή πετσέτα. Σε μεγάλη σαλατιέρα αναμεθγνύουμε όλα τα υλικά με το γιαούρτι προσθέτοντας 1 κ.γ. αλάτι και όσο πιπέρι θέλουμε. Δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε αν θέλουμε περισσότερο αλάτι ή λεμόνι. Αφήνουμε τη σαλάτα-ντιπ στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν το σερβίρισμα.
Δροσερή σαλάτα με γιαούρτι και ραπανάκια
Υλικά για 7-8 άτομα
1 κ. γιαούρτι πλήρες, πρόβειο ή αγελαδινό
1 φλ.τσ. ραπανάκια πλυμένα, κομμένα σε πολύ λεπτά φετάκια
1 μεγάλο καρότο σε μικρά ζαράκια ή τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
5 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτά φετάκια
1 σκ.σκόρδο τριμμένη
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3-4 κ.σ. χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι λευκό
Παρασκευή
Σε μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε αρχικά το γιαούρτι με το λεμόνι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Δοκιμάζουμε τη γεύση και διορθώνουμε με αλάτι, πιπέρι, λεμόνι. Αφήνουμε τη σαλάτα να σταθεί στο ψυγείο 1-2 ώρες πριν τη σερβίρουμε.
ΠΗΓΗ: athinorama.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr