Εξωτική συνταγή με φτηνά υλικά! Noodles με γαρίδες και αυγό από την θαυμάσια σεφ Νένα Ισμυρνόγλου
Ένα πιάτο που θα σας ενθουσιάσει!
Υλικά (για 4 άτομα)
200 γρ. νουντλς ρυζιού βερμιτσέλι (πολύ λεπτά, σαν μαλλιά αγγέλου) ή άλλα της αρεσκείας μας
300 γρ. γαρίδες (καθαρό βάρος) φρέσκες ή κτψ, καθαρισμένες από κεφάλια, ουρές, κελύφη και εντεράκι (αν είναι μεγάλες, τις κόβουμε στη μέση)
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
1 πιπεριά Φλωρίνης, από βαζάκι, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
150 γρ. ρίζες μπαμπού, καλά στραγγισμένες (τις βρίσκουμε σε βαζάκι ή σε κονσέρβα σε καταστήματα με προϊόντα Απω Ανατολής και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με έθνικ προϊόντα) - προαιρετικά
120 γρ. φύτρες φασολιού ή ανάμεικτες, καλά στραγγισμένες (ό.π.) - προαιρετικά
1 κουτ. σούπας κάρι, σε σκόνη
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες
80 γρ. φιστίκια, αλατισμένα
40 ml ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
30 ml σάλτσα σόγιας
30 ml μίριν (γλυκό κρασί από ρύζι με περίπου 14% περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Αν δεν βρούμε, αντικαθιστούμε με λευκό, γλυκό κρασί)
40 ml oyster sauce (σάλτσα στρειδιών) ή fish sauce (σάλτσα ψαριού - αναζητάμε τα προϊόντα σε έθνικ μαγαζιά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
200 ml σπιτικός ζωμός κότας
Ευχαριστούμε θερμά το gastronomos.gr για την παραχώρηση της συνταγής
Διαδικασία
Μουλιάζουμε σε ζεστό νερό ή βράζουμε τα νουντλς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι, τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό και τα στραγγίζουμε.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά της σάλτσας. Ρίχνουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να μαριναριστούν μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας από το μετρημένο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και τηγανίζουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να σφίξει και να ροδίσει ελαφρώς η ομελέτα.
Βγάζουμε την ομελέτα σε ξύλο κοπής και την κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο με το τζίντζερ, τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό), την πιπεριά, το κάρι, τις ρίζες μπαμπού και τις φύτρες φασολιών για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Στραγγίζουμε τις γαρίδες, κρατάμε τη σάλτσα-μαρινάδα στην άκρη, τις ρίχνουμε στο τηγάνι με τα λαχανικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 1/2 λεπτό, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά για 1 λεπτό, μέχρι να πάρει το φαγητό μια βράση και να ενωθούν οι γεύσεις.
Προσθέτουμε τα νουντλς, την ομελέτα, τα φιστίκια, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε αμέσως.
Who is Who
Η Νένα Ισμυρνόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965, αλλά οι πρόγονοί της έχουν καταγωγή από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία. Σπούδασε ραδιοηλεκτρονικά, μικρογλυπτική και αργυροχρυσοχοΐα, αλλά γρήγορα την κέρδισε η τέχνη της μαγειρικής. Εργάστηκε ως μαγείρισσα στην Οία της Σαντορίνης από το 1983 ως το 1991 σε γνωστά εστιατόρια, όπως ο "Κουκούμαβλος" και το "1800". Το 1992 άνοιξε στην Αθήνα το εστιατόριο "Καλλίστη", στο οποίο ήταν υπεύθυνη σεφ αλλά και υπεύθυνη κουζίνας και προσωπικού. Ήταν το πρώτο εστιατόριο που ανέδειξε την περίφημη "δημιουργική ελληνική κουζίνα" και βραβεύτηκε πολλές συνεχόμενες χρονιές με "Χρυσό Σκούφο". Από το 2000 ως το 2002 εργάστηκε στο εστιατόριο "Milos" στη Νέα Υόρκη, ενώ, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ανέλαβε ως υπεύθυνη σεφ το εστιατόριο "Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης" από το 2002 έως σήμερα, με μια διακοπή από το 2006 ως το 2008. Τη διετία αυτή συνεργάστηκε στο άνοιγμα αλλά και ως υπεύθυνη σεφ στο εστιατόριο "Pasaji", στο Σύνταγμα. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια για τη μεσογειακή διατροφή στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια. Από το 2008 συνεργάζεται με την "Καθημερινή" και το περιοδικό "Γαστρονόμος". Αντλώντας άφθονο υλικό από την ελληνική παράδοση, συνθέτει συνταγές βασισμένες στα φρέσκα εποχικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr