Αλλάζει χέρια η Ελλάδα - Όλο το άρθρο - φωτιά: Σχέδιο άλωσης τραπεζών & επιχειρήσεων από ξένα funds

Σε μια περιδίνηση χωρίς προηγούμενο βρίσκονται τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς έγινε αντιληπτό πως εξυφαίνεται ένα σχέδιο άλωσης και αφελληνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων που εξυπηρετεί συγκεκριμένους στόχους: Δηλαδή την επικαρπία των «κόκκινων» δανείων και δι’ αυτής τον έλεγχο της εγχώριας οικονομίας και των επιχειρήσεων.
 

Στόχος είναι συγκεκριμένες εταιρείες, μείζονος σημασίας για την Ελλάδα, να περιέλθουν στα χέρια κερδοσκοπικών funds. Υπουλο παιχνίδι για τον έλεγχο μεγάλου τμήματος της ελληνικής οικονομίας παίζουν ξένοι «επενδυτές». Το σχέδιο εξυφαίνεται, έτσι ώστε να ελεχθούν οι τράπεζες και εν συνεχεία τα «κόκκινα» δάνεια, γράφει η ''Ημερησία'' του Σαββάτου.

Τα προβλήματα έχουν διαφανεί σε τρία επίπεδα:
1. Ακρωτηριάζεται η σύνδεση με την πραγματική οικονομία

O νόμος βάσει του οποίου διενεργούνται οι αλλαγές στα Δ.Σ. των τραπεζών παρουσιάζει πολύ σοβαρά προβλήματα.
 

Τέτοιου τύπου προβλήματα έχουν ως αποτέλεσμα να τίθενται εκτός των διοικητικών συμβουλίων σημαντικά στελέχη των τραπεζών τα οποία δεν είναι τραπεζίτες, αλλά διαθέτουν μεγάλη γνώση για τη βιομηχανία και τους λοιπούς κλάδους της οικονομίας. Τα στελέχη αυτά δεν μπορούν να μετέχουν στα νέα διοικητικά συμβούλια, καθώς το θεσμικό πλαίσιο αναφέρει ρητά πως απαγορεύεται μη τραπεζικά στελέχη να πλαισιώνουν τη διοίκηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στα περιοριστικά κριτήρια του νόμου που διαμορφώνει το νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών (Ν. 4346/2015) επιβάλλεται στις τράπεζες της χώρας ένα σχήμα διοίκησης μονοδιάστατο, με μέλη Διοικητικών Συμβουλίων που θα προέρχονται και θα διαθέτουν γνώσεις και εμπειρίες από ένα περιορισμένο και στενό τραπεζικό πεδίο είπε η πρόεδρος της ΕΤΕ και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Λούκα Κατσέλη.

Η κατεύθυνση προς ένα τέτοιο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης -μονοδιάστατο και συγκεντρωτικό- θέτει σοβαρούς κινδύνους ως προς την απρόσκοπτη και αποτελεσματική υλοποίηση των προκλήσεων που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες και διακυβεύει την ανταγωνιστική τους τοποθέτηση στο διεθνές ανταγωνιστικό τραπεζικό τοπίο, εκτίμησε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.
 Η επιτυχημένη διεθνής πρακτική, που ακολουθούν όλες οι προηγμένες χώρες και υιοθετούν όλοι οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι διεθνώς, έχει γίνει απαγορευτική για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας μας.

Ο νόμος 4346/2015 διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, το οποίο ναι μεν και πολύ σωστά προάγει και αναβαθμίζει τις τραπεζικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο και την ανεξαρτησία του ως προς το πολιτικό σύστημα, αλλά από την άλλη ακρωτηριάζει την αναγκαία σύνδεσή του με την πραγματική οικονομία και στερεί απολύτως αναγκαίες δεξιότητες και εμπειρίες που θα πρέπει να διαθέτει το Δ.Σ. ως συλλογικό όργανο για να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις, ανέφερε η κ. Κατσέλη.

Το θεσμικό πλαίσιο επιχειρήθηκε πολλαπλώς να αλλάξει, όμως η αλλαγή αυτή μέχρι στιγμής δεν επήλθε και σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί την αποκλείουν στο άμεσο μέλλον.
Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά εισέρχονται στα διοικητικά συμβούλια στελέχη με συγκεκριμένα κριτήρια, επομένως θα έλεγε κανείς ότι μπορεί να γίνει «προεπιλογή».

2. Αιφνίδιες αλλαγές στο ΤΧΣ
Σε δεύτερο επίπεδο πολύ σοβαρές δείχνουν να είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπου και εκεί τα δρώμενα μοιάζουν ραγδαία.

Σε ό,τι αφορά το ΤΧΣ, η επιτροπή αξιολόγησης, η οποία αποτελείται από έξι μέλη με πρόεδρο τον Francesco Papadia, αφού αξιολόγησε τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έκρινε ότι πρέπει να αντικατασταθούν τουλάχιστον τα τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο Αρη Ξενόφο, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Κουτσό και το μέλος Αναστάσιο Γάγαλη.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής ενημερώθηκαν από την επιτροπή αξιολόγησης πως δεν πληρούν τα κριτήρια και πρέπει άμεσα να παραιτηθούν. Οι εκτιμήσεις μιλούν για δυσχερή εξέλιξη που θα είναι δύσκολο και να ανατραπεί.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως τα στελέχη του Ταμείου που κρίθηκαν ανεπαρκή, μέσα σε έναν μόλις χρόνο ολοκλήρωσαν σειρά ενεργειών και εντός μάλιστα των χρονοδιαγραμμάτων που έθετε το Μνημόνιο. Κυριότερη ενέργεια ήταν και παραμένει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επισημαίνεται μάλιστα πως όχι μόνον οι συστημικές τράπεζες αλλά και άλλες τράπεζες κατάφεραν να αντλήσουν τα κεφάλαια, ενώ για πρώτη φορά το ΤΧΣ έλαβε μετοχές κοινές με πλήρη δικαιώματα ψήφου.

Τέλος, ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος τόσο η μελέτη για την άρση των μη κανονιστικών εμποδίων, που αποτέλεσε τη βάση για τις αλλαγές που στη συνέχεια υπήρξαν στο πλαίσιο διαχείρισης των NPLs και αυτές που έρχονται, όσο και η αξιολόγηση εταιρικής διακυβέρνησης για τις συστημικές τράπεζες, τα πορίσματα της οποίας έχουν ήδη αποσταλεί σε θεσμούς και κυβέρνηση.
3. Kερδοσκοπικά funds επιχειρούν να ελέγξουν τις διοικήσεις των τραπεζών

H τρίτη αλλά και πιο άγρια παρέμβαση δείχνει να αφορά την καρδιά των τραπεζών, δηλαδή τα διοικητικά τους συμβούλια με άμεσο και ευθύ τρόπο όπως αυτή επιχειρείται να γίνει στη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι ενέργειες στην Πειραιώς τεκμηριώνουν την προσπάθεια πλήρους ελέγχου ενός συστημικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρωζώνης από Hedge fund.
Η αιφνίδια εμπλοκή ανέκυψε όταν ο SSM απέσυρε την τελευταία στιγμή την έγκριση που ήδη είχε δώσει για την τοποθέτηση στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου.

Mάλιστα λίγο νωρίτερα η επιλογή είχε περάσει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με δεδομένο πως αυτή η επιλογή ήταν μία διαδικασία ορισμένων μηνών την οποία είχε αναλάβει η Egon Zehnder για λογαριασμό της τράπεζας.

Μετά την εξέλιξη αυτή συνεδρίασε το Δ.Σ. της τράπεζα όπου καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου ανέλαβε ο κ. Γιώργος Πουλόπουλος που εξελέγη μέλος του Δ.Σ. και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. Πηγές της αγοράς είδαν και όχι αδίκως πίσω από τη συγκεκριμένη εξέλιξη την προσπάθεια να ελέγξει την Τράπεζα Πειραιώς και ταυτόχρονα τα «κόκκινα δάνεια» το hedge fund που διευθύνει ο Τζον Πόλσον. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κερδοσκοπικό fund που ελέγχει το 10% της τράπεζας είχε εναντιωθεί στη διαδικασία επιλογής και την υπονόμευσε επειδή επιθυμεί να τοποθετήσει πρόσωπο της αποκλειστικής επιλογής του, προφανώς για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του.

Η προσπάθεια ελέγχου των τραπεζών όχι μετοχικά αλλά δια της πλαγίας μέσω ελέγχου των διοικήσεων, διαμορφώνουν νέες συνθήκες στην αγορά. Δια της πλαγίας λοιπόν τα κόκκινα δάνεια θα ελεγχθούν και μαζί τους σημαντικές επιχειρήσεις οι οποίες αναπτύσσονται σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Συμπερασματικά, με το ΤΧΣ να ελέγχεται αποκλειστικά από τον SSM, με στελέχη ξένα, με τις διοικήσεις των τραπεζών να ελέγχονται από hedge funds και με τα Δ.Σ. των τραπεζών να έχουν αποστερηθεί στελέχη της αγοράς, η άλωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και συγχρόνως όλου του ιδιωτικού πλούτου, δείχνει πραγματικά εύκολη υπόθεση.

Σε εξέλιξη ανοικτός πόλεμος

Στην τραπεζική αγορά μιλούν για ανοιχτό πόλεμο με στόχο τον απόλυτο έλεγχο των NPL’s και μέσω αυτών μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων. Η Πειραιώς έχει σχεδόν το 50% των δανείων προς επιχειρήσεις (δηλαδή τον μισό παραγωγικό ιστό της οικονομίας) και μέσω αυτών, τα κερδοσκοπικά fund μπορούν να ελέγξουν δεκάδες μεγάλα ξενοδοχεία, βιομηχανίες τροφίμων, γνωστές εμπορικές εταιρείες, την ακτοπλοΐα, μικρομεσαίες αγροτικές εταιρείες κ.λπ.

Το κερδοσκοπικό fund έχοντας επενδύσει 400 εκατ. στην τράπεζα  στοχεύει σε μεγάλες υπεραξίες, οι οποίες κατά την αγορά μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την αξιολόγηση που είναι σε εξέλιξη των μελών του ΤΧΣ, επίκεινται ριζικές αλλαγές στη σύνθεση της διοίκησης του Ταμείου. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για απομάκρυνση των Ελλήνων και αντικατάστασή τους από ξένα στελέχη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr