Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος μας αποκαλύπτει τα μυστικά για τις τέλειες μελιτζάνες παπουτσάκια!
Μια κλασσική καλοκαιρινή συνταγή για το τραπέζι σας.
Υλικά
5 μελιτζάνες
500 γρ κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κονσέρβα ντομάτες, ψιλοκομμένες ή χυμό ντομάτας
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.γ. ρίγανη
100 γρ κεφαλοτύρι, τριμμένο ή οποιοδήποτε σκληρό κίτρινο τυρί
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Για την μπεσαμέλ:
100 γρ αλεύρι
100 γρ βούτυρο
900 ml γάλα (3 & 3/4 φλ.)
2 κρόκοι αβγών
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση της συνταγής
Διαδικασία
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε δύο κομμάτια και χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα τους.
Τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε ένα σουρωτήρι για περίπου μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C.
Πασπαλίζουμε τις μελιτζάνες με αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Τις τοποθετούμε (με το δέρμα προς τα πάνω) σε ένα ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.
Τις ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα κρέατος για τα παπουτσάκια.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τo κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσει.
Ρίχνουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε.
Αυξάνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε με μία κουτάλα τον κιμά, τον ανακατεύουμε και σοτάρουμε.
Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί.
Ανακατεύουμε τις ντομάτες, το ξύλο κανέλας, μια πρέζα ζάχαρη, τη ρίγανη.
Τα αφήνουμε να βράσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι οι περισσότεροι χυμοί να έχουν εξατμιστεί.
Στο τέλος, προσθέτουμε 1-2 χούφτες τριμμένο τυρί και ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Για την προετοιμασία της μπεσαμέλ χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο τηγάνι για να λιώσουμε λίγο βούτυρο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει.
Προσθέτουμε το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
Αν η σάλτσα πρέπει να γίνει πιο πηχτή, βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Αφαιροούμε το τηγάνι από τη φωτιά, ανακατεύουμε τους κρόκους των αβγών και πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο.
Χτυπάμε γρήγορα, προκειμένου τα αβγά μας να μην γίνουν ομελέτα.
Στρώνουμε τις μελιτζάνες στο κάτω μέρος του ταψιού, με το δέρμα προς τα κάτω.
Αφαιρούμε λίγη από τη σάρκα, ώστε να βάλουμε τη γέμιση.
Πασπαλίζουμε τις μελιτζάνες με λίγο τριμμένο τυρί και προσθέτουμε τη σάλτσα του κρέατος, πάνω σε κάθε κομμάτι.
Προσθέτουμε στην κορυφή τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε τα παπουτσάκια στο 180C για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Who is Who
Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε στην Culinary Institute of America. Από το 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και από το 1996 άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Αμερική. Από το 2005 είναι σεφ σε κρητικό εστιατόριο που έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με βραβεία Gourmet
Αγαπημένη του κουζίνα η Ασιατική, αγαπημένο συστατικό τα αγριόχορτα, αγαπημένο λαχανικό η ντομάτα και προτιμά τα αλμυρά από τα γλυκά.
Εκτός από τη μαγειρική μεγάλη του αγάπη είναι ο γιός του και λατρεύει το σκύλο του.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr