O Άκης μπαίνει στην κουζίνα και μας ετοιμάζει: Τούρτα σοκολάτας με μασκαρπόνε και καρύδα
Ένα γλυκό πουυ θα σας ξετρελάνει!
Συστατικά
Για το παντεσπάνι
60 γρ. κακάο
250 γρ. βούτυρο λιωμένο
400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
5 αυγά μέτρια
120 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
½ κ.γ. μπέικιν
Για την γέμιση και την επικάλυψη
375 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. μασκαρπόνε παγωμένο
250 γρ. ζάχαρη άχνη περασμένη από σίτα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
¼ κ.γ. αλάτι
50 γρ. καρύδα τριμμένη
γάλα ή κρέμα γάλακτος αν χρειαστεί
Για την γκανάζ
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
2 κ.σ. μέλι
45 γρ. βούτυρο
200 γρ. κρέμα γάλακτος
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυροκακαώνουμε τη βάση και τα πλάγια 3 στρογγυλών ταψιών 20 εκ. διαμέτρου
Στο μίξερ χτυπάμε με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει πάρα πολύ καλά, για τουλάχιστον 5 λεπτά.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν όλα.
Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το κακάο και τα περνάμε από σίτα.
Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Χωρίζουμε το μείγμα στα 3 ταψάκια και τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που την βάζουμε μέσα στο μείγμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για 5 λεπτά, αναποδογυρίζουμε, αφαιρούμε από το ταψάκι και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Για τη γέμιση
Βάζουμε το βούτυρο με το τυρί στο μίξερ και το χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να γίνουν σαν κρέμα.
Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη σε 4 δόσεις και ανακατεύουμε καλά με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί καλά.
Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και την καρύδα και ανακατεύουμε καλά. Αν είναι πολύ σφιχτό τότε προσθέτουμε μερικές κουταλιές γάλα ή κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Κρατάμε στο πλάι μέχρι να το χρειαστούμε
Για την γκανάζ
Βάζουμε τη σοκολάτα και το μέλι σε ένα μπολ.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά την κρέμα και μόλις πριν πάρει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε στο μπολ με τη σοκολάτα. Αφήνουμε για ένα λεπτό και μετά με τη βοήθεια μιας κουτάλας ξύλινης ομογενοποιούμε το μείγμα ανακατεύοντας καλά.
Τέλος προσθέτουμε λίγο λίγο σε κομματάκια το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αυτό.
Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε την τούρτα μας.
Για την τούρτα
Βάζουμε σε μια πιατέλα το πρώτο παντεσπάνι..
Από πάνω το 1/3 από την κρέμα
Συνεχίζουμε με τα άλλα 2 παντεσπάνια και την υπόλοιπη κρέμα με τον ίδιο τρόπο
Τελειώνουμε διακοσμώντας με τη γκανάζ
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr