Made in Greece: Γαλλοκαναδός μουσικός ο Αλέν Λεφέβρ, λέει Sas agapo & ήρθε να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα - Ναι τώρα!

Το 2002 είχα συναντήσει για πρώτη φορά τον Γαλλοκαναδό πιανίστα Αλέν Λεφέβρ που είχε έρθει στην Αθήνα για μια εμφάνιση στο Μέγαρο.

 Στη συνέντευξη Τύπου όλοι οι δημοσιογράφοι είχαμε εντυπωσιαστεί από δύο πράγματα. Hταν ανυπόκριτα αυθόρμητος και προσηνής, ενώ δεν σταματούσε να λέει πόσο αγαπάει την Ελλάδα.

 

Όπως γράφει η Μαργαρίτα Πουρνάρα στην kathimerini.gr, πρωτογνώρισε τη χώρα μας το 1997, ερωτεύτηκε με τόσο πάθος τη Σάμο που έκανε φιλανθρωπικές συναυλίες για να συγκεντρώσει χρήματα μετά την πυρκαγιά του 2000 και δεν έχανε ευκαιρία να μας επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι.

 

Θυμάμαι ακόμα τα λόγια του: «Πιστεύω βαθύτατα στην ιδιοφυΐα του Ελληνα. Μπορεί σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία όλα να είναι οργανωμένα, όμως εκεί οι άνθρωποι δεν γελάνε και δεν αγαπούν τη ζωή. Στην Ελλάδα πλούσιοι και φτωχοί δεν είσαστε σνομπ, αλλά αντιθέτως απλοί, γενναιόδωροι και ζεστοί».

Είκοσι χρόνια μετά, ο διάσημος πιανίστας συνεχίζει να αποδεικνύει έμπρακτα τον φιλελληνισμό του. Εχει γίνει πλέον μόνιμος κάτοικος Αθηνών μαζί με τη Γαλλίδα σύντροφό του Ζοάν Μαρτινό. Μετακόμισε στη Βούλα το περασμένο καλοκαίρι, έζησε από κοντά την περίοδο του δημοψηφίσματος και υπέστη τις συνέπειες των capital controls, ακυρώθηκαν οι εμφανίσεις του στην Ελλάδα. Δεν πτοήθηκε.

 

«Ολοι μιλάνε συνεχώς για την ελληνική φύση και τον αρχαίο πολιτισμό. Είναι θαυμάσια και μοναδικά. Ομως εγώ πάντα αναφέρομαι στους Ελληνες που είναι εξίσου μοναδικοί και αντέχουν τις δυσκολίες», ήταν οι πρώτες του κουβέντες, καθισμένος δίπλα μου σε ένα επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο νέος πρέσβης του Καναδά Κιθ Μόριλ.

 

(Ο διπλωμάτης όπως και ο δραστήριος προκάτοχός του Ρόμπερτ Πεκ έχουν αισθήματα σεβασμού για τη χώρα μας καθώς και μιαν ιδιαίτερη ευαισθησία για τον ελληνικό πολιτισμό.)

 

Ο Λεφέβρ συνεχίζει: «Γεννήθηκα στη Γαλλία και μεγάλωσα στον Καναδά. Ομως αισθάνομαι Ελληνας και θυμώνω πολύ εάν κάποιος ξένος δημοσιογράφος τολμήσει σε συνέντευξη να εκφραστεί αρνητικά για τη χώρα όπου ζω. Εχω ανατραφεί σε μια οικογένεια που δυσκολευόταν να τα φέρει βόλτα, έχω μάθει να μάχομαι και να μη μασάω τα λόγια μου.

Ως εκ τούτου δεν αντέχω να ακούω στερεότυπα, όπως ότι οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, όταν μαστίζονται από την ανεργία και είναι οι πρώτοι σε ώρες απασχόλησης στην Ευρώπη», λέει στην «Κ». Ο πιανίστας ετοιμάζει την καινούργια του δισκογραφική δουλειά που θα κυκλοφορήσει διεθνώς στις αρχές Οκτωβρίου και θα έχει τίτλο «Sas agapo»: «Είναι αφιερωμένη στη νέα μου πατρίδα με κομμάτια που έγραψα από τότε που εγκαταστάθηκα εδώ.

 

Πιστεύω στη δύναμη της κλασικής μουσικής σήμερα. Πρόσφατα έγραψα μια επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο Ομπάμα. Εβγαλε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των τραγουδιών στο iPod του και δεν υπήρχε ούτε ένας κλασικός συνθέτης, ενώ αυτήν τη στιγμή στην Αμερική υπάρχουν μερικές από τις καλύτερες ορχήστρες του κόσμου.

 

Είναι δυνατόν να τις αγνοεί; Απάντηση δεν έλαβα, αλλά έκανα αυτό που έπρεπε... Να κάτι άλλο που μου αρέσει στους Ελληνες: Πάντα λένε ανοιχτά τη γνώμη τους».

 

***Εντάσω αυτό το εξαιρετικό άρθρο στο Made In Greece γιατί αυτός ο άνθρωπος το αξίζει! Τον ευχαριστούμε...  Ευχαριστούμε την συνάδελφο Μαργαρίτα Πουρνάρα για το εξαιρετικό άρθρο. 

ΕΝ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr