Αλέξης Τσίπρας: "Θα φορέσω γραβάτα όταν λύσω το θέμα του χρέους" - Τι είπε στη συνέντευξη Τύπου

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παραχώρησε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης». 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές αλλά από σταθερότητα, εκτίμησε ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μία οριστική λύση στην κρίση χρέους» και σημείωσε ότι «οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται ποτέ εκ των προτέρων». 

Η ατμόσφαιρα στο «Βελλίδειο» ηλεκτρίστηκε όταν δημοσιογράφοι έθεσαν το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και της απώλειας των θέσεων εργασίας. 

Η εικόνα της χώρα στην Ευρώπη και η κρίση χρέους

Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει πλήρως -πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- και αποτελεί όαση σταθερότητας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. «Όποιος ζητά εκλογές πρέπει να εξηγήσει τι θα κερδίσουν οι πολίτες από μία τέτοια επιλογή» συμπλήρωσε. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πάμε στη διαπραγμάτευση έχοντας στόχους, σχέδιο και, πιστεύουμε, συμμάχους στην Ευρώπη και θα κερδίσουμε περισσότερα».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η ανάπτυξη της οικονομίας θα έρθει ούτως ή άλλως, θα έχει ‘rebound’ το 2017» αλλά το ζήτημα είναι αν θα είναι διαρκής». «Θα θέλαμε σε αυτήν τη μάχη να έχουμε σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δυστυχώς την έχουμε απέναντι» δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μία οριστική λύση στην κρίση χρέους» και επανέλαβε, χαριτολογώντας, ότι θα φορέσει γραβάτα όταν έχουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός, όπως η οριστική λύση της κρίσης χρέους, ή το Κυπριακό.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση της Γερμανίας, λέγοντας ότι οι πολίτες δικαιούνται μίας δίκαιης ρύθμισης του χρέους, δεν μπορούν να περιμένουν, και πως η λύση δεν μπορεί να είναι συνάντηση εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες. «Δεν πρέπει οι εξελίξεις σε μία χώρα να είναι τροχοπέδη για μία εξέλιξη που θα είναι ωφέλιμη σε όλη την Ευρώπη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με την συζήτηση στην Ευρώπη, τόνισε ότι «έχει αλλάξει η εικόνα της χώρας, δεν μας λένε πια τους τεμπέληδες της Ευρώπης». Καθώς η ερώτηση είχε τεθεί με όρους «μπασκετικής άμυνας», ο πρωθυπουργός κατέληξε χαρακτηριστικά πως «εν πάση περιπτώσει, για της άμυνα έχουμε πλέον τον Τσακαλώτο, οπότε είμαι αισιόδοξος». 

Φορολογία

«Πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση δεν θα υπάρχει, παρά τις Κασσάνδρες τα έσοδα πάνε καλά» είπε, ενώ αναφερόμενος σε θέσεις για περικοπή φόρων είπε: «Δεν μας λένε πώς θα γίνουν» επειδή θα σημαίνει πως «δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο στο Δημόσιο». 

Όσον αφορά τις ελαφρύνσεις, είπε πως όταν υπάρχει περιθώριο γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις «και αν έχουμε τη δυνατότητα σχεδιάζουμε διεύρυνση των απαλλαγών το 2017», δείχνοντας στον ΕΝΦΙΑ. 

Όσον αφορά συγκεκριμένα για τον ΕΝΦΙΑ, επανέλαβε ότι για το 92% των φορολογουμένων πληρώνουν είτε λιγότερο είτε ελάχιστα αυξημένο ΦΠΑ και οι υπόλοιποι παραπάνω «επειδή λογική μας είναι να πληρώνουν οι κατέχοντες». «Τα μεγάλα βάρη τα επωμίζονται αυτοί που είναι έντιμοι. Αν όσοι φοροδιαφεύγουν ή φοροαποφεύγουν πλήρωναν, θα υπήρχε χώρος για ελαφρύνσεις». 

Σε ερώτηση για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία του 2009, ο πρωθυπουργός απάντησε πως η διαμάχη αφορά κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ότι «αν δικαιωθεί η μία άποψη, ότι έφταιγε για τη διόγκωση ο Καραμανλής, δικαιώνεται ο Παπανδρέου, και αν δικαιωθεί η άλλη, το αντίστροφο». Ξεκαθάρισε δε ότι η Αθήνα δεν αμφισβητεί τα στοιχεία με τα οποία υπογράφηκε η συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα.

Σε ερώτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον κόφτη, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι οι στόχοι για τα πλεονάσματα μέχρι το 2018 «ήταν αυτά που πετύχαμε σε αυτή τη συμφωνία» και είναι χαμηλότερο των προηγούμενων.

Ανασχηματισμός και νέος εκλογικός νομος

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, χαρακτήρισε «αδιανόητη την στάση της κυρίας Γεννηματά, επέλεξε να είναι παράρτημα». «Υπάρχουν δυνάμεις με τις οποίες θέλουμε να βρεθούμε μαζί, και βρεθήκαμε» προσέθεσε, λέγοντας πως τα προβλήματα υπερβαίνουν τα στενά κομματικά συμφέροντα και «εμείς είμαστε στη λογική των κυβερνήσεων συνεργασίας».

 

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια ανασχηματισμού, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι υπάρχει μπροστά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι  οι αποφάσεις θα ληφθούν συλλογικά. «Οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται ποτέ εκ των προτέρων» είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής σταθερότητας» και «η κυβέρνηση αυτή άντεξε στα πολύ δύσκολα», ενώ αναφερόμενος στο θέμα ενδεχόμενου διαλόγου με άλλες δυνάμεις επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας «αδιανόητη» τη στάση της κ. Γεννηματά, η οποία, όπως είπε, «επέλεξε να είναι παράρτημα της ΝΔ» «Δεν υπάρχει καμία ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Κακό χωριό τα λίγα σπίτια» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς για την εξαγγελία του για το πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του έτους, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το πάγωμα των χρεών δεν θα σημαίνει διαγραφή τους».

 

 

Προσφυγικό

Σε ερώτηση για την συμφωνία στο προσφυγικό με την Τουρκία και το σύστημα του Δουβλίνου, ο Αλ.Τσίπρας είπε πως η συμφωνία ήταν «πολύ δύσκολη και την πετύχαμε με κόπο». «Είχαμε βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση, με χώρες της Ευρώπης να κλείνουν μονομερώς σύνορα, και εδώ θέλω να επισημάνω ότι η γερμανίδα καγκελάριος κράτησε μία εξαιρετική στάση, μία στάση που συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε. «Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία κι η Τουρκία την Ευρώπη, και τελικά είδαμε ότι σε μεγάλο βαθμό η Τουρκία τήρησε τις δεσμεύσεις της» είπε.

Τηλεοπτικές άδειες

Αίσθηση προκάλεσε η ερώτηση της δημοσιογράφου Ευαγγελίας Τσικρικά από την τηλεόραση του Alpha, η οποία, μιλώντας σε προσωπικό τόνο, αναφερόμενη στοθέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, είπε ευθέως στον πρωθυπουργό ότι νιώθει ότι την απολύει από τη δουλειά της. 

«Ήξερα ότι τις απολύσεις τις κάνουν οι εργοδότες και όχι οι κυβερνήσεις» είπε η δημοσιογράφος και ρώτησε τον πρωθυπουργό «γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους;»

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας, και στην τελευταία επιχείρηση» και απευθυνόμενος στη δημοσιογράφο είπε ότι «δεν είσαστε η μόνη εργαζόμενη που βρίσκεστε σε μία δύσκολη θέση».

Εμφανώς εκνευρισμένος ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας είχαν το 2008, προ της κρίσης 4.000 εργαζόμενους και τώρα έχουν 2.000, συμπληρώνοντας ότι κανείς δεν έκλαψε για αυτούς τους εργαζόμενους, όπως και για εκείνους της ΕΡΤ. «Τώρα κάποιοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα» είπε.

«Αυτό που μας αφορά δεν είναι να χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά να τις υπερασπίσουμε. Θέλουμε να ρυθμιστεί ένα τοπίο το οποίο ήταν ασύδοτο» είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν προχωρούσαν στα αυτονόητα και το ελληνικό δημόσιο για πολλά χρόνια έχανε σημαντικά έσοδα. 

Επανέλαβε δε την πεποίθησή του ότι τα κανάλια πρέπει να είναι τέσσερα, για να μπορούν να επιβιώσουν με τα έσοδα από διαφημίσεις και όχι από την διαπλοκή. Και συμπλήρωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να μην χάσει κανένας αν είναι δυνατόν τη δουλειά του, η αγορά όμως αυτορρυθμίζεται».

«Το τζάμπα πέθανε, το νταβατζιλίκι πέθανε» είπε.

Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών επανήλθε η δημοσιογράφος του Star Ειρήνη Σαββοπούλου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εμάς δεν μας έκλεισε η κρίση, αντέξαμε, εσείς μας κλείνετε» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εξηγήσει στον ελληνικό λαό πόσα κατέβαλαν τα κανάλια τόσα χρόνια.

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι κατανοεί τη συναισθηματική φόρτιση «και ότι η θέση εργασίας σας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχετε», διαβεβαίωσε όμως ότι ο διαγωνισμός έγινε με τον πλέον αδιάβλητο τρόπο και ήταν σχεδιασμένος έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί το τίμημα.

«Δεν δώσαμε άδεια στους φίλους μας» είπε ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε «ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αποκλείσαμε κάποιους;»

Όσα κανάλια δεν πήραν άδεια -πρόσθεσε- δεν κλείνουν υποχρεωτικά, μπορούν να εκπέμπουν μέσω κάποιας άλλης πλατφόρμας.

Γεγονός είναι -συμπλήρωσε- ότι οι θέσεις εργασίας είναι το πιο πολύτιμο, που αφορά όμως όλους και όχι μόνο τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν μπορεί να ταυτίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά των εργοδοτών και δεν μπορεί, όπως είπε, εν ονόματι της διατήρησης κάποιων θέσεων εργασίας, να μην μπαίνει μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

O δημοσιογράφος Χρήστος Τσιγουρής από το Mega ρώτησε εάν το ζήτημα της τηλεόρασης είναι μόνο ποσοτικό, και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν είναι «και δεν ισχυρίζομαι ότι τελειώσαμε εδώ» αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα για να υπάρξει ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που να λειτουργεί με κανόνες.

«Ποια νέα διαπλοκή;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει κόστος από την υπόθεση των αδειών, το οποίο μέχρι τώρα δεν θέλησε να αναλάβει καμία άλλη κυβέρνηση.

«Ποια κυβέρνηση είχε το σθένος έως τώρα να πάει κόντρα σε μία από τις κορυφές του τριγώνου της αμαρτίας; Δεν θέλω να τσουβαλιάσω. Υπάρχουν και επιχειρηματίες που δεν είχαν αυτή τη λογική, υπάρχουν και εξαιρέσεις» είπε.

«Έρχεται ο Μαρινάκης και δίνει όσο τρία Champions League και έρχεται ο Μητσοτάκης και λέει ‘τζάμπα αγόρι μου’» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι πίστευε ότι θα είχε σύμμαχο τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη.

Απευθύνω εκ νέου έκκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση -δήλωσε- να σταματήσει να λέει αλλοπρόσαλλα πράγματα, να αναγνωρίσει το διαγωνισμό, να παραδεχθεί ότι είναι ατόπημα να υπερασπίζεται ιδιωτικά συμφέροντα, να αναγνωρίσει το διαγωνισμό και να πάμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

«Ως κυβέρνηση εμείς υπερασπιζόμαστε το ελληνικό δημόσιο. Δεν θέλουμε να μας λιβανίζουν ΜΜΕ» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Εξάρχεια και Παιδεία

Σε ερώτηση για το θέμα της ασφάλειας και ιδιαίτερα την κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις υποσχέσεις του προέδρου της ΝΔ λέγοντας ότι «αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να εφαρμόσει το νόμο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, θα τον εφαρμόσει στα Εξάρχεια».

Αν κάποιος «έβαλε χέρι» στα Εξάρχεια, ήταν η δική μας κυβέρνηση, ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται πως ο κ. Μητσοτάκης «κάτι πρέπει να πει για να ικανοποιήσει το κοινό του».

Όσον αφορά την Παιδεία, ανέφερε πως «πρέπει να ανοίξουμε έναν διάλογο αποφορτισμένο χωρίς προκαταλήψεις». «Εγω ακούω τσιτάτα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στην αριστεία, από πού προέκυψε αυτό;». Αναφερόμενος στις θέσεις Μπαλτά για τα πρότυπα και πειραματικά λύκεια, ανέφερε πως «η Αριστερά έχει τις θέσεις να δοθούν σε όλες ευακριίες, θέλουμε άριστα σχολεία παντού και για όλους». 

«Η μεταρρύθμιση που προωθούμε τώρα στο Γυμνάσιο, το οποίο είχε μετατραπεί σε εξεταστικό κέντρο, είναι αναγκαία, και θα ανοίξουμε τη συζήτηση και στη Βουλή» είπε, επικρίνοντας επίσης τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και λέγοντας πως στην υπόλοιπη Ευρώπη ακολουθείται διαφορετικό σύστημα. «Οι δαπάνες είναι κρίσιμο μέγεθος, πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό των δαπανών, αλλά υπάρχουν και σημαντικές αλλαγές που δεν χρειάζονται δαπάνες αλλά σχέδιο και τη συζήτηση για αυτές τις αλλαγές θα την ανοίξουμε» είπε. 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr