Ωκυτοκίνη: Μπορεί να βοηθήσει και στη θεραπεία ψυχικών διαταραχών;

Όπως κοινωνικό άγχος, αυτισμός, κατάθλιψη

Η ωκυτοκίνη έχει εξελιχθεί πολύ πέρα από τον δημοφιλή χαρακτηρισμό της ως απλώς η «ορμόνη της αγάπης» και οι ερευνητές διερευνούν την εφαρμογή της στη θεραπεία ψυχικών διαταραχών.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς η ωκυτοκίνη επηρεάζει βαθιά την κοινωνική συμπεριφορά και τις συναισθηματικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο. Τα ζωικά μοντέλα έχουν δείξει πώς αυτή η ορμόνη επηρεάζει τον κοινωνικό φόβο και πώς το χρόνιο στρες ή οι εμπειρίες της πρώιμης ζωής διαμορφώνουν πρότυπα συμπεριφοράς.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν τις δυνατότητες της ωκυτοκίνης ως θεραπεία για ψυχιατρικές διαταραχές όπως το κοινωνικό άγχος, ο αυτισμός και η κατάθλιψη.

Όπως διαβάζουμε στο phychologynow.com, η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη βελτιστοποίησης της παροχής ωκυτοκίνης και διερεύνησης του ρόλου της στην ανθεκτικότητα στο στρες.

Η καθηγήτρια Inga Neumann, πρόεδρος του Τμήματος Συμπεριφορικής και Μοριακής Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Regensburg, αποκαλύπτει πρωτοποριακές γνώσεις σχετικά με το πώς η ωκυτοκίνη διαμορφώνει την κοινωνική συμπεριφορά και τις συναισθηματικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο.

Η μελέτη της Neumann αναφέρεται στα νευροπεπτίδια, ιδίως στην ωκυτοκίνη, η οποία έχει εξελιχθεί πολύ πέρα από τον δημοφιλή χαρακτηρισμό της ως απλώς η «ορμόνη της αγάπης».

Είμαι πεπεισμένη ότι η αύξηση των γνώσεών μας σχετικά με τα ερεθίσματα, τη δυναμική και τις συνέπειες της ενδοεγκεφαλικής απελευθέρωσής τους σε συμπεριφορικό, φυσιολογικό, κυτταρικό και μοριακό επίπεδο θα βελτιώσει την κατανόηση των γενικών μηχανισμών του εγκεφάλου, εξηγεί, το έργο της οποίας εκτείνεται από τους μοριακούς μηχανισμούς έως τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς.

Η ερευνητική της ομάδα έχει αναπτύξει καινοτόμες προσεγγίσεις για τη μελέτη του κοινωνικού άγχους, συμπεριλαμβανομένου ενός πρωτοποριακού μοντέλου ποντικιών για τη δημιουργία συνθηκών κοινωνικού φόβου.

Το έργο αυτό έχει ανοίξει νέους δρόμους για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το χρόνιο στρες και οι εμπειρίες της πρώιμης ζωής επηρεάζουν τα πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς

Αρχίσαμε να εστιάζουμε στον πιθανό ρόλο των συστημάτων ωκυτοκίνης του εγκεφάλου ως θεραπευτικών στόχων για ψυχιατρικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές ή ο αυτισμός, σημειώνει η καθηγήτρια Neumann, υπογραμμίζοντας τις κλινικές επιπτώσεις της έρευνάς της.

Η ελπίδα είναι ότι μια μέρα θα είναι δυνατή η αξιόπιστη εφαρμογή της ωκυτοκίνης για τη θεραπεία – για παράδειγμα – ανθεκτικών στη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές, ιδίως κοινωνικό άγχος, αλλά και αυτισμό και σχιζοφρένεια.

Η μελέτη αυτή ανοίγει την πόρτα σε στοχευμένες θεραπείες για συναισθηματικές και κοινωνικές δυσλειτουργίες. Τα ευρήματα γεφυρώνουν τη μοριακή επιστήμη και τις θεραπευτικές εξελίξεις στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr