Vintage story: Μάτα Χάρι, η ζωή της αισθησιακής & μοιραίας χορεύτριας του πρώτου παγκοσμίου πολέμου - Ήταν τελικά διπλή πράκτορας;
Ήταν μια γυναίκα με έμφυτο το ερωτικό ταμπεραμέντο. Μια γυναίκα που το όνομά της έμελε να μείνει στην ιστορία ως σύμβολο γοητείας, μυστηρίου και... κινδύνου. Αυτή ήταν η Μάτα Χάρι.
Η Μαργκαρέτα Γερτρούδη Τσέλε γεννήθηκε στην πόλη Leeuwarden της Ολλανδίας στις 7 Αυγούστου του 1876. Ο πατέρας της, Άνταμ Τσέλε, ήταν ευκατάστατος κατασκευαστής καπέλων. Tον Ιανουάριο του 1889 χρεοκόπησε και ένα χρόνο μετά οι γονείς της χώρισαν.
Η ομορφιά της ήταν εξωτική, έχοντας πάρει τα χαρακτηριστικά της Χαβανέζας μητέρας της. Ήταν μελαχρινή με σκούρα επιδερμίδα, αισθησιακά χείλη και μεγάλα μαύρα μάτια.
Το ερωτικό ταμπεραμέντο της νεαρής δεσποινίς Ζέλε, που αργότερα θα μείνει στην ιστορία με το όνομα Μάτα Χάρι, φάνηκε από πολύ νωρίς. Τον Νοέμβριο του 1892, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το κολλέγιο στο Leiden, όταν την έπιασαν να ερωτοτροπεί με τον διευθυντή.
Στα 19 της παντρεύτηκε τον πολύ μεγαλύτερό της Σκωτσέζο αξιωματικό, Rudolph MacLeod, συνταγματάρχη του ολλανδικού στρατού. Από τον γάμο αυτό απέκτησε δυο παιδιά, ωστόσο η ζωή της δεν την ικανοποιούσε.
Τον κατηγορούσε ότι ήταν βίαιος, μέθυσος, χαρτοπαίκτης και φιλάργυρος ενώ την απατούσε συχνά με ιερόδουλες και της είχε μεταδόσει αφροδίσια νοσήματα. Εκείνος είχε γράψει: «Μακάρι να μπορούσα να απαλλαγώ από αυτήν... Δεν αντέχω να υπάρχει αυτό το πλάσμα δίπλα μου».
Ωστόσο, μέσα από τοΝ γάμο τους κατάφερε να μπει στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας. Όταν το διαζύγιο βγήκε, η νεαρή Μαργκαρέτα αποφάσισε να ασχοληθεί με τον χορό, εμφανιζόμενη στα πιο τολμηρό καμπαρέ του Παρισιου, το Σαλόν Κιρέεβσκι ως «Λαίδη Μακλέοντ» και «πριγκίπισσα της Ιάβα».
Δεν ήταν μια συνηθισμένη αρτίστα και δεν είχε ερωτικές αναστολές. Τον Μάιο του 1905, στο θέατρο Guimet εμφανίσθηκε γυμνή στη σκηνή... Ακολούθησαν περιοδείες σε Παρίσι, Βρυξέλλες, Λονδίνο, Μαδρίτη, Βερολίνο, Χάγη, Βιέννη, Κάιρο και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπου αποθεώθηκε.
Το κοινό παραληρούσε με κάθε της εμφάνιση. Σύντομα της έδωσαν ένα νέο όνομα: «Μάτα Χάρι» δηλαδή «Ήλιος» στα ινδονησιακά.
Γοητευτική και μυστηριώδης κατάφερε να γίνει αμέσως η "έμπιστη συντροφιά" πολλών αξιωματικών και κάπου εκεί, ξεκινά η πιο σκοτεινή υπόθεση στην ιστορία της και αυτό που την έκανε διάσημη σε όλο τον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια παραστάσεων στη Γερμανία, οι τοπικές αρχές κατάσχουν τα περιουσιακά της στοιχεία και την απελαύνουν. Η Μάτα Χάρι επιστρέφει στο Άμστερνταμ και συναντά τον Γερμανό πρόξενο Κράμερ. Εκεί γίνεται η πρώτη συμφωνία: Να πάρει πίσω την περιουσία της μαζί με κάποια σημαντική αμοιβή αρκεί να κατασκόπευε γι’ αυτούς.
Ωστόσο, οι Γερμανοί δεν ήταν οι μόνοι που θέλησαν να εκμεταλευτούν τις ικανότητές της. Οι Γάλλοι στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, της προσέφεραν ένα εκατομμύριο φράγκα για να αξιοποιήσει το διεθνές δίκτυο εραστών της, κατασκοπεύοντας τους Γερμανούς.
Εκμεταλλευόμενη τις γνωριμίες της, η Μάτα Χάρι γίνεται «διπλή πράκτορας». Έχοντας ολλανδικό διαβατήριο, μπορούσε σ΄ όλη τη διάρκεια του πολέμου να μετακινείται ελεύθερα από τη μία χώρα στην άλλη.
Στην τελευταία αποστολή της στην Ισπανία, «αποπλάνησε» τον Γερμανό στρατιωτικό ακόλουθο, προκειμένου να του εκμαιεύσει απόρρητα σχέδια. Εκείνος με τη σειρά του υπονόησε μέσω τηλεγραφήματος στους δικούς του, ότι η Μάτα Χάρι αποδέχθηκε να δουλεύει για όφελος της Γερμανίας.
Τον Νοέμβριο του 1916, οι Βρετανικές αρχές τη συλλαμβάνουν σε ένα ατμόπλοιο στο Falmouth, που κατευθυνόταν από την Ισπανία στην Ολλανδία, πιστεύοντας ότι ήταν η Γερμανίδα κατάσκοπος Κλάρα Μπένεντιξ.
Τη μετέφεραν στη βρετανική αντικατασκοπεία (ΜΙ5) για ανάκριση όπου κατέθεσε ότι είχε στρατολογηθεί από έναν Βέλγο αξιωματικό, για λογαριασμό της βελγικής υπηρεσίας πληροφοριών. Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι ο Γάλλος πρόξενος στο Vigo της Ισπανίας, της είχε ζητήσει να κατασκοπεύσει τις ρωσικές δυνάμεις στην Αυστρία.
Το 1917 η συνοχή του γαλλικού στρατού έχει κλονιστεί από τις λιποταξίες. Η κατάσκοπος Μάτα Χάρι θεωρείται πως είναι πράκτορας του Βερολίνου με τον κωδικό Η21, και γίνεται αμέσως ο νούμερο ένα εχθρός που πρέπει να εξολοθρευτεί, υπεύθυνη για τον θάνατο 50.000 Γάλλων στρατιωτών. Κάτι που όμως δεν αποδείχθηκε ποτέ...
Μόλις γύρισε στο Παρίσι στις 13 Φεβρουαρίου 1917, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες τη συλλαμβάνουν στο ξενοδοχείο Ελυζέ με την κατηγορία της κατασκοπείας και τη φυλακίζουν στις γυναικείες φυλακές του Σαιντ Λαζάρ. Στις 25 Ιουλίου περνάει από στρατοδικείο και καταδικάζεται σε θάνατο δια τουφεκισμού.
Στις 15 Οκτωβρίου 1917, η Μάτα Χάρι θα βρεθεί μπροστά απο το στρατιωτικό απόσπασμα στο δάσος του Βανσέν. Αρνούμενη να της δέσουν τα μάτια και τα χέρια, η γυναίκα που θεωρήθηκε υπεύθυνη για τον θάνατο χιλιάδων στρατιωτών φεύγει από τη ζωή. Το σώμα της δεν αναζητήθηκε από κανέναν και γι’ αυτό δόθηκε στους επιστήμονες για σκοπούς ιατρικής έρευνας.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr