Υπογράφηκε η εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ Καναδά και ΕΕ - Τι κέρδισαν οι Βέλγοι για λογαριασμό της Ευρώπης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς υπέγραψαν επίσημα σήμερα στις Βρυξέλλες τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου CETA, η υπογραφή της οποίας είχε καθυστερήσει τρεις ημέρες λόγω εσωτερικών διαφωνιών στο Βέλγιο.
Η CETA, που θα καταργήσει το 99% των τελωνειακών δασμών ανάμεσα στην ΕΕ και στην Οτάβα, θα τεθεί σε προσωρινή και μερική εφαρμογή από τη στιγμή που θα επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το κοινοβούλιο του Καναδά τους επόμενους μήνες. Σ
Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των εθνικών και περιφερειακών κοινοβουλίων της ΕΕ προκειμένου να καταστεί οριστική.
Η συμφωνία ήρθε στο επίκεντρο της δημοσιότητας ιδιαίτερα μετά την άρνηση του κοινοβουλίου της Βαλονίας, που "μπλόκαρε" την υπογραφή της συμφωνίας θεωρώντας ότι αρκετά σημεία της θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά στο Βέλγιο και την Ε.Ε. Η σημαντικότερη από τις ενστάσεις των γαλλόφωνων Βέλγων αφορούσε το δικαίωμα που έδινε η συμφωνία στις καναδικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη και στις πολυεθνικές να προσφεύγουν στη διαιτησία και να διεκδικούν αποζημιώσεις όταν θεωρούν ότι πλήττονται από ένα νόμο. Το αντίστοιχο ισχύει και για την TTIP.
Όπως γράφει η Deutsce Welle, οι Βέλγοι πέτυχαν τα διαιτητικά αυτά δικαστήρια (ICS) να είναι διεθνή και να αποτελούνται από επαγγελματίες δικαστές πλήρους απασχόλησης και όχι δικηγόρους, όπου θα μπορούσε να υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων. Δεν αλλάζει βέβαια το γεγονός ότι μονάχα η μία πλευρά, οι επενδυτές, μπορούν να προσφεύγουν στο ICS.
Μια άλλη βελτίωση που πέτυχαν οι Βέλγοι αφορά το γεωργικό τομέα, όπου η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι οι Καναδοί θα μπορούσαν να επικαλεστούν τη ρήτρα διασφάλισης σταματώντας προσωρινά τις εισαγωγές γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από την Ευρώπη, σε περίπτωση διατάραξης της αγοράς τους. Το μέτρο αυτό θα ισχύει και για τους Ευρωπαίους παραγωγούς, οι οποίοι θα μπορούν να επικαλούνται επίσης τη σχετική ρήτρα σταματώντας τις εισαγωγές καναδικών προϊόντων, κάτι που δεν προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία.
Τέλος, υπάρχει και μια ακόμη αλλαγή που πέτυχε η βελγική πλευρά, η οποία δίνει το δικαίωμα σε οντότητες του ομοσπονδιακού κράτους τους Βελγίου να αποχωρήσουν από τη συμφωνία το αργότερο μέσα σε ένα χρόνο από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ, εάν κρίνουν ότι η εφαρμογή της είναι προβληματική.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr