Καταπληκτικό ! Παρακολουθείστε live στο evros-delta.gr το ταξίδι 10 πελαργών από τον Έβρο ως την Καππαδοκία και «υιοθετείστε» τον δικό σας
Από τις 2 Ιουλίου έως σήμερα, ο Ηρακλής έχει διανύσει πετώντας περισσότερα από 500 χιλιόμετρα, από το Δέλτα του Εβρου, έως τη λίμνη Acigol στην Καππαδοκία.
Από τις 2 Ιουλίου έως σήμερα, ο Ηρακλής έχει διανύσει πετώντας περισσότερα από 500 χιλιόμετρα, από το Δέλτα του Εβρου, έως τη λίμνη Acigol στην Καππαδοκία.
Ανάλογες αποστάσεις έχουν διανύσει και πέντε από τους «φίλους» του, που μετά την Ελλάδα διασχίζουν αυτές τις ημέρες την Τουρκία, συνεχίζοντας το ταξίδι τους προς την Αφρική, όπως γράφει το ΑΠΕ. Πρόκειται για δέκα πελαργούς, τους πρώτους που τέθηκαν... υπό παρακολούθηση στην Ελλάδα με πομπούς, χάρη σε μια ελληνο-γερμανική επιστημονική συνεργασία. Από την καταγραφή της πορείας τους οι επιστήμονες ελπίζουν να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το ταξίδι της αποδημίας των πελαργών, αλλά και τις συνήθειες του όμορφου αυτού πτηνού.
Οι πομποί τοποθετήθηκαν στις 2 Ιουλίου από τους ανθρώπους του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Εβρου, με τη συνεργασία του γερμανικού ινστιτούτου ορνιθολογίας Max Planck. «Τα νεαρά πουλιά ανήκουν σε τρεις οικογένειες οι οποίες φώλιασαν για ένα διάστημα στις Φερές του Εβρου», εξηγεί στην «Κ» η κ. Ελένη Μακρυγιάννη, συντονίστρια του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Εβρου. «Πρόκειται για πελαργούς που γεννήθηκαν φέτος και ήδη έχουν ξεκινήσει το ταξίδι της μετανάστευσής τους προς τον Νότο, για να περάσουν τον χειμώνα σε πιο θερμά κλίματα».
Οπως εξηγεί η κ. Μακρυγιάννη, στην περιοχή του Εβρου βρίσκονται αυτή την περίοδο περίπου 200-250 ζευγάρια πελαργών, που προέρχονται από χώρες της βόρειας Ευρώπης. «Οι φωλιές τους βρίσκονται κοντά στους υγρότοπους. Κάποιοι πελαργοί όμως προτιμούν τις φωλιές που έχουν δημιουργήσει οι άνθρωποι σε χωριά κατά μήκος του ποταμού Εβρου. Ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Εβρου πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια προγράμματα «δακτυλίωσης» πουλιών, είναι όμως η πρώτη φορά στην Ελλάδα που θα παρακολουθήσουμε, μέσω πομπών, την πορεία πελαργών».
Οι δέκα πελαργοί, λοιπόν, στους οποίους οι επιστήμονες έδωσαν ονόματα παρότι... δεν είναι σίγουροι για το φύλο του καθενός, έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους και έξι από αυτούς βρίσκονται στην κεντρική Τουρκία. Τι ελπίζουν οι επιστήμονες ότι θα αποκομίσουν με το εγχείρημα αυτό; «Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορούμε να ακολουθούμε την πορεία των πουλιών που γεννήθηκαν δίπλα μας και είναι σίγουρο ότι θα μας δώσουν καταπληκτικές πληροφορίες και εμπειρίες τους επόμενους μήνες», λέει η κ. Μακρυγιάννη. «Μάλιστα το ταξίδι τους μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος θέλει, στην ιστοσελίδα του φορέα διαχείρισης (www.evrosdelta.gr), στην ενότητα “Το ταξίδι των πελαργών”, επιλέγοντας τον πελαργό που επιθυμεί».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr