Πέτρος Φυσσούν: Ο δραματικός ηθοποιός αγάπησε την κόρη του μεγάλου κωμικού Χατζηχρήστου, τα χρέη & η κόρη που έγινε καλόγρια

«Νιώθω πλήρης. Νιώθω ικανοποιημένος, γιατί η ζωή μού τα έφερε πλουσιοπάροχα. Αισθάνομαι μια γαλήνη, νιώθω υπερήφανος από την αγάπη του κόσμου, αν και ποτέ μου δεν επιδίωξα την προβολή». 

Ηταν πριν από τρία χρόνια που ο Πέτρος Φυσσούν, προσκεκλημένος στην τηλεοπτική εκπομπή της Αννίτας Πάνια, σοβαρός όπως τον γνώριζαν οι παλιοί συνοδοιπόροι του στο θέατρο, μιλούσε μετρημένα για το θέατρο και τη ζωή του.

Αξιοπρεπής και μελαγχολικός, χωρίς κραυγές και υπερβολές που συνήθως χαρακτηρίζουν τους απόμαχους καλλιτέχνες, απαντούσε στις ερωτήσεις. Η ίδια του η παρουσία φαινόταν παράταιρη με το ύφος της εκπομπής, όμως εκείνη την ημέρα ακόμη και η συγκεκριμένη εκπομπή ήταν διαφορετική.  Στιβαρός στη σκηνή, στήριγμα για τους συναδέλφους του στις παραστάσεις, λύση για τους θιασάρχες σε κάθε δύσκολο δραματικό ρόλο, επιβλητικός στον κινηματογράφο  σε ρόλους αξιωματικού ή επαναστάτη, συγκινητικός με τη χαρακτηριστική του φωνή στο θέατρο στο ραδιόφωνο. 
Αγαπήθηκε στον ρόλο του τηλεοπτικού Λιάπκιν αλλά και σε κινηματογραφικούς ρόλους, παρότι η παρουσία του στο σινεμά δεν ξεπέρασε τις 25 συμμετοχές .
.

«Ο Ρώσος», όπως τον αποκαλούσε το κοινό, γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1933 και ήταν απόγονος Ρώσου πρόσφυγα που ήρθε στην Ελλάδα, όπως ισχυρίζονται πολλοί συνάδελφοί του. Ηταν από τους καλλιεργημένους καλλιτέχνες της εποχής του, μιλούσε αγγλικά, ρωσικά και σουηδικά, σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, στο οποίο έμεινε έως το 1956. Υπηρέτησε όλα τα είδη θεάτρου, όμως αγαπήθηκε στους δραματικούς ρόλους. Εκτος από το ελεύθερο θέατρο στο οποίο εργάστηκε ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός επιχειρηματίας, ήταν από τους πρωταγωνιστές του Εθνικού Θεάτρου το διάστημα 1961-1965, καθώς και του ΚΘΒΕ τη δεκαετία του ’70.

Ο Πέτρος Φυσσούν έγινε πρωταγωνιστής κυριολεκτικά σε μια νύχτα, στη γενική δοκιμή ενός μονόπρακτου του Λουίτζι Πιραντέλο και σε μια παράσταση που έφερε την υπογραφή του Θεάτρου Τέχνης.

Εκείνο το βράδυ τον βλέπουν ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Νίκος Γκάτσος, οι οποίοι μένουν εκστατικοί με την ερμηνεία του νεαρού τότε ηθοποιού.

Ο Γκάτσος μάλιστα τον φωνάζει σε ένα διάλειμμα και του λέει: «Ξέρεις αγγλικά αγόρι μου;» για να εισπράξει την αρνητική απάντηση του νεαρού τότε Φυσσούν.

«Να μάθεις. Να μάθεις και να φύγεις αμέσως από την Ελλάδα», τον προτρέπει ο μεγάλος ποιητής, που είχε διακρίνει αμέσως τη στόφα ενός μεγάλου ηθοποιού, που θα μπορούσε να σταδιοδρομήσει στο εξωτερικό.

Συνεργάστηκε με τους Τζένη Καρέζη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μάνο Κατράκη, Δημήτρη Μυράτ, Κώστα Καζάκο, Ντίνο Ηλιόπουλο, Βούλα Ζουμπουλάκη, Γιάννη Βόγλη, Ανέστη Βλάχο, Ελλη Φωτίου κ.ά. Ξεχώρισε στους «Παράνομους» του Νίκου Κούνδουρου, στον «Διωγμό» του Γρηγόρη Γρηγορίου, στην «Προδοσία» του Κώστα Μανουσάκη, στον «Ζεστό μήνα Αύγουστο» του Σωκράτη Καψάσκη.


Ο θάνατος πρώτα της αγαπημένης του αδερφής το 2013 και η έξωση λόγω χρεών (μισθωμάτων) την ίδια χρονιά ήταν ορισμένα από τα «χτυπήματα» που δέχτηκε τα τελευταία χρόνια μαζί με τη σύζυγό του, με την οποία φιλοξενήθηκαν εκείνη την περίοδο σε σπίτι φίλων.

 Η απώλεια της συζύγου του Τέτας Χατζηχρήστου (κόρη του κωμικού Κώστα Χατζηχρήστου), ανήμερα τη γιορτή του το 2015, καταπόνησε την κλονισμένη υγεία του. 
Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν με λοίμωξη του αναπνευστικού στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου και κατέληξε. 

Με τη σύζυγό του Τέτα, «έρωτας ζωής» όπως έλεγαν οι συνάδελφοί του, είχαν μία κόρη, την Aννα, η οποία διάλεξε τη γαλήνη του μοναχικού βίου (με το όνομα Πορφυρία), μία επιλογή που τον πόνεσε κι ας μην αντιστάθηκε στο θέλω  της . 

Ο ίδιος άλλωστε έκανε πάντα αυτό που ήθελε, αυτό που του έλεγε η καρδιά του. Όταν ένιωσε ότι ο πρώτος του γάμος με την Σουηδή Μοντ Χόνσον δεν είχε μέλλον, έφυγε σαν κύριος.

Η κόρη του με την Τέτα Χατζηχρήστου

Όταν αγάπησε την Τέτα Χατζηχρήστου, δεν υπολόγισε τα είκοσι χρόνια διαφορά τους. Ήξερε ότι είχε βρει την μοναδική, την γυναίκα που θα ήθελε να έχει πάντα δίπλα του.

Όταν έφυγε πρώτη, πέρυσι τον Ιούνιο χτυπημένη από τον καρκίνο, το χτύπημα ήταν πολύ μεγάλο για την ευαίσθητη καρδιά του που τον εγκατέλειψε κι ας γράφεται ως επίσημη αιτία θανάτου του η πνευμονία. 
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr